BACK TO
TOP
Θεσμικά

Διασύνδεση ΟΣΔΕ με ΑΑΔΕ Κτηματολόγιο και τα Μητρώα προτείνουν ΕΘΕΑΣ - ΣΥΣΕΠ

Σύμμαχο στο πρόσωπο του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥ.Σ.ΕΠ.) που αποτελείται από 300 μέλη βρίσκει η ΕΘΕΑΣ στις πρωτοβουλίες της για διαφάνεια και βελτίωση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ. Μέσα από έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΣΥ.Σ.ΕΠ προτείνει επτά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η διασύνδεση του ΟΣΔΕ με την ΑΑΔΕ για τον άμεσο έλεγχο εγκυρότητας τιμολογίων δαπανών, αλλά και μισθωτηρίων, η διασύνδεση του ΟΣΔΕ με το κτηματολόγιο αλλά και τα μητρώα που τηρούνται από το ΥΠΑΑΤ (π.χ. αμπελουργικό, κτηνοτροφικό κεφάλαιο).

2a-1-854x480_2

166
1

"Οι κακές πρακτικές διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του ΟΣΔΕ έχουν αρνητικές συνέπειες στην αξιοπιστία της χώρας, στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και στην ικανότητας της Ελλάδας να ανταπεξέρχεται σε κρίσης μεγάλης κλίμακας όπως ο Covid – 19 ή πλυμμηρικά φαινόμενα σαν τον Daniel". Κάπως έτσι ξεκινάει την ανοιχτή επιστολή της με αποδέκτη τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και τον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda

 

Στα πλαίσια των παραπάνω ο ΣΥΣΕΠ δήλωσε πως στηρίζει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, «οι οποίες σκοπεύουν στην επίλυση των πολύ σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του ΟΣΔΕ. Επιπλέον στηρίζουμε θετικά τη λειτουργία του ΟΣΔΕ αποκλειστικά στο gov.gr», όπως επισημαίνεται.

Ο ΣΥΣΕΠ για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ), προκειμένου να επιτευχθούν επιπρόσθετα και άλλων:

  • Διαφάνεια,
  • Μειωμένο κόστος για τους Έλληνες παραγωγούς,
  • Δίκαιη κατανομή Ευρωπαϊκών ενισχύσεων,
  • Αποφυγή προβλημάτων τα οποία οδηγούν στην επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές,
  • Βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κινδύνων,

Προτείνει τα κάτωθι:

  1. Διασύνδεση του ΟΣΔΕ με την ΑΑΔΕ για τον άμεσο έλεγχο εγκυρότητας τιμολογίων δαπανών, αλλά και μισθωτηρίων.
  2. Διασύνδεση του ΟΣΔΕ με το κτηματολόγιο https://www.ktimatologio.gr/.
  3. Διασύνδεση του ΟΣΔΕ με όλα τα μητρώα που τηρούνται από το ΥΠΑΑΤ (π.χ. αμπελουργικό, κτηνοτροφικό κεφάλαιο):
  1. Ύπαρξη δυνατότητας διασύνδεσης του ΟΣΔΕ με ψηφιακές εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας.
  2. Δημιουργία συστήματος παρακολούθησης επιδοτούμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου με το τελικό προϊόν το οποίο παράγεται.
  3. Άμεσο σχεδιασμό συστήματος διαυγείας αγροτικών επιδοτήσεων με παρουσίαση επεξεργασμένων στατιστικών δεδομένων, infographics, δημόσια διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες.
  4. Άνοιγμα της πρόσβασης και των δεδομένων του ΟΣΔΕ για τη χρήση τους από τους ενδιαφερόμενους για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ διευκρινίζεται πως την Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΘΕΑΣ του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων (ΣΥ.Σ.ΕΠ.) κ. Ελευθέριου Χατζή με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχο Κορασίδη, όπου συζητήθηκαν οι πρόσφατες παρεμβάσεις της Οργάνωσής μας (8 & 25 Ιουλίου 2024) για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΟΣΔΕ, ώστε να μειωθεί το κόστος των αγροτών και να υπάρξει διαφάνεια, αλλά και διευκόλυνση των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων στη στήριξη των παραγωγικών διαδικασιών τους.

Σε συνέχεια της ανωτέρω συνάντησης και του κοινού προβληματισμού που αναπτύχθηκε, ο ΣΥ.Σ.ΕΠ., που εκπροσωπεί πάνω από 300 επιχειρήσεις, βρήκε σημαντικές τις πρωτοβουλίες της ΕΘΕΑΣ και προχώρησε σε έγγραφο στήριξής της.

Το εν λόγω έγγραφο πέρα από την ΕΘΕΑΣ, κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται:

«Ως ΣΥ.Σ.ΕΠ. θα είμαστε υποστηριχτές σε κάθε προσπάθεια επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων, οι οποίες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των αγροτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό/ αγροδιατροφικό/ επισιτιστικό τομέα και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».

Η σχετική επιστολή του ΣΥΣΕΠ είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-08-2024 12:23paparumbas

Πρόταση στη σωστή κατεύθυνση. Για να δούμε θα τολμήσει κάποιος/οι να σπάσουν αυγά.... να δεις κάτι μισθωτήρια εικονικά για πότε φύγουν . και να ξετυλίγεται δειλά δειλά το κουβάρι...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές