BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προαιρετικός βραχνάς το AGRISNAP λέει η Κομισιόν, στην κρίση της Ελλάδας οι αλλαγές στο πλαίσιο ελέγχων

Βραχνάς έχει γίνει από πέρσι η υποχρέωση των αγροτών να χρησιµοποιούν το εργαλείο AGRISNAP σε αγροτεµάχια που «χτυπάνε» για διάφορους λόγους στο σύστηµα ΟΣ∆Ε. Πρόκειται για ένα εργαλείο λήψης φωτογραφιών µε γεωσήµανση που παρουσίασε αρκετά τεχνικά προβλήµατα, δεν ήταν εύκολο να χρησιµοποιηθεί από τους µεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες, δηµιουργώντας επιπλοκές στο ποσό της πληρωµής που κατέληξε στην τσέπη τους από τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων (τσεκ, συνδεδεµένες κ.λπ.).

agrisnap

Γιώργος Κοντονής

0
2

Πλέον η χρήση του εργαλείου δύναται να γίνει προαιρετική εφόσον το επιλέξει η χώρα µας, σύµφωνα µε απόφαση της Κοµισιόν. Σηµειώνεται πως η Ελλάδα είχε αιτηθεί αλλαγές προς την κατεύθυνση απλοποίησης του συστήµατος παρακολούθησης (monitoring) από την ΕΕ, µαζί µε ακόµα 16 κράτη-µέλη. «Όπως έδειξε µια προηγούµενη προκαταρκτική έρευνα για την απλούστευση, οι µισοί από τους ερωτηθέντες που υποβάλλουν αίτηση για υποστήριξη ΚΑΠ δεν χρησιµοποιούν κινητές συσκευές για να παρέχουν φωτογραφίες µε γεωγραφικές ετικέτες στις αρχές. Από το 50% που χρησιµοποιεί κινητές συσκευές για αυτόν τον σκοπό, περίπου οι µισοί αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε αυτό, επειδή θεωρούν ότι είναι χρονοβόρο, δεν είναι εύκολο στη χρήση ή δεν έχουν σχόλια σχετικά µε την ακρίβεια της παρεχόµενης εικόνας. Η Επιτροπή σηµείωσε αυτές τις ανησυχίες και προτείνει την άρση των υποχρεώσεων των κρατών µελών να χρησιµοποιούν φωτογραφίες µε γεωγραφικές ετικέτες στο Σύστηµα Παρακολούθησης Περιοχής. Στην πρόταση της Επιτροπής, τα κράτη µέλη θα έχουν την ευελιξία να ζητούν από τους αγρότες να χρησιµοποιούν φωτογραφίες µε γεωγραφική ετικέτα ή οποιαδήποτε άλλα δεδοµένα κρίνονται ισοδύναµα», σηµειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κοµισιόν.

Πρώτη, λοιπόν, η Ισπανία αποφάσισε να καταστήσει αυτό το σύστηµα φωτογραφίας προαιρετικό για τους αγρότες. Μάλιστα βάσει του βασιλικού διατάγµατος, εάν ο αγρότης δεν αποστείλει τις φωτογραφίες, ο Οργανισµός Πληρωµών είτε αποσύρει το αίτηµά του για έλεγχο, είτε θα πρέπει να στείλει επιτόπιου ελεγκτές. Πρόκειται για µία παρέµβαση που θα προσφέρει µία µεγάλη «ανάσα» στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις της ΚΑΠ.

Πού χρησιµοποιείται το Agrisnap

Η εφαρµογή Agrisnap-GR, αξιοποιείται από τους ίδιους τους παραγωγούς για τη λήψη φωτογραφιών µε γεωσήµανση (geotagged photos), προκειµένου να αποδεικνύουν τη χρήση γης και την επιλεξιµότητα των αγροτεµαχίων τους, σε όποιες περιπτώσεις και για όσα αγροτεµάχια αυτό τους ζητηθεί.

Οι αγρότες θα πρέπει να µεταβαίνουν στα αγροτεµάχιά τους, για τα οποία θα έχουν διαπιστώσει µέσω της εφαρµογής Agrisnap-GR ότι απαιτείται η λήψη φωτογραφίας (προηγείται η αποστολή σχετικής ειδοποίησης µέσω της εφαρµογής), για να τραβήξουν τις απαιτούµενες φωτογραφίες µε γεωσήµανση, τις οποίες στη συνέχεια -µέσω της εφαρµογής- θα αποστείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για περαιτέρω αξιολόγηση και έλεγχο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

18-08-2024 21:19ΡΟΖΑ

ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ γεια σε όλους Είμαι Έλληνας Αγρότης και αντιμετώπισα πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά χάρη στον ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ κατάφερα να συνέλθω από τις οικονομικές μου δυσκολίες.Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες επικοινωνήστε με το ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ και θα βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Απλώς με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 45.000 € που μου έκανε πραγματικά καλό. Email: sofia070177@gmail.com ΣΗΜΕΙΩΣΗ Εάν δεν είστε από την Ελλάδα , μείνετε μακριά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

18-08-2024 17:47ΣΩΤΗΡΗΣ

AGRISNAP ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑ,ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ;ΟΛΟ ΑΗΔΙΕΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ,ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΩΜΟΣ.ΑΠΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές