BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τέλος σε κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, οι στόχοι της μεταρρύθμισης ΕΛΓΑ

Το 85% των ασφαλιζόµενων εκταρίων έχουν υπολογίσει οι αρµόδιες αρχές πως θα µπει σε κάποιου είδους προαιρετική ασφάλιση για ακαρπία, περονόσπορο και άλλες µυκητολογικές προσβολές µε βάση το σχεδιασµό του νέου θεσµικού πλαισίου στον ΕΛΓΑ, που στόχο έχει, όπως λένε οι αρµόδιες αρχές, να εξυγιάνει όλο το καθεστώς των αποζηµιώσεων.

telos-kat-ekseresh-apozhmeiwseis-me-neo-elga

Γιώργος Κοντονής

0
9

Τέλος σε κατ’ εξαίρεση  αποζημιώσεις με τον νέο  ΕΛΓΑ οι στόχοι της  μεταρρύθμισης στον  Οργανισμό Ασφάλισης

Μέχρι σήµερα οι παραπάνω ζηµιές, όταν και αν αποζηµιώνονταν, γινόταν κατ’ εξαίρεση µέσω κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες πρώτα είχαν την έγκριση της ΕΕ, µε τα χρήµατα να κατευθύνονται σε όσους είχαν καταστροφές µε βάση τα πορίσµατα σε άνω του 30% της παραγωγής τους. Σύµφωνα λοιπόν µε το νέο πλαίσιο που δηµιουργείται, φαίνεται πως η διαδικασία αυτή δεν θα επαναληφθεί στο µέλλον. ∆ηλαδή, µόνο όποιος επωµίστηκε το έξτρα κόστος ασφάλισης θα λαµβάνει αποζηµίωση και µόνο εάν τα πορίσµατα δείχνουν ζηµιά στο άνω του 50% της παραγωγής.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 979 της Agrenda


Λειψή αποζηµίωση για τις προαιρετικές καλύψεις

Όπως έχει γίνει γνωστό για την κάλυψη του µισού κόστους (50%) ασφαλίστρων της προαιρετικής ασφάλισης έχει προβλεφθεί ειδικό Μέτρο του ΠΑΑ προϋπολογισµού 222 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τον οδηγό του Μέτρου, ο ΕΛΓΑ θα παρέχει τα ποσά αποζηµίωσης ως εξής:

  • Ποσοστό ζηµιάς κάτω ή ίσο του 50%: ∆εν καταβάλλεται αποζηµίωση στον παραγωγό.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1-70%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 70% ύψους 50% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 70,1-90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 90% ύψους 60% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς άνω του 90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς άνω του 50,1% ύψους 70% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.

Ωστόσο στο θεσµικό πλαίσιο του νέου ΕΛΓΑ αναφέρεται η «Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζηµίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόµενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίµησης της ζηµιάς». Με βάση τα παραπάνω φαίνεται πως για την υποχρεωτική µόνο ασφάλιση θα ισχύει το 100% αποζηµίωσης και πως για την προαιρετική θα ισχύουν αρκετά χαµηλότερα ποσοστά.

Για παράδειγµα εάν ένας παραγωγός έχει ζηµιά από περονόσπορο στο 90% της παραγωγής του, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µόνο για το 40% της παραγωγής επί το 70% του ύψους του ασφαλιζόµενου κεφαλαίου. Αν για παράδειγµα το ασφαλιζόµενο κεφάλαιο είναι 10.000 ευρώ, τότε θα λάβει αποζηµίωση 2.800 ευρώ (10.000 ευρώ επί 40% ίσον 4.000 ευρώ, επί 70% ίσον 2.800 ευρώ). Πρόκειται λοιπόν για ένα πλαίσιο που µόνο ευνοϊκό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως µε βάση τουλάχιστον όσα προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Πόσα θα πληρώνουν οι παραγωγοί ως ασφάλιστρα

Μέσα από την περιγραφή του Μέτρου, γίνονται και γνωστά τα ποσά που θα καλείται να πληρώσει ο παραγωγός σε ασφάλιστρα ανά καλλιέργεια µε βάση την αναλογιστική µελέτη. Εφόσον µπει στο πρόγραµµα επιδότησης θα πληρώνει το 50% του κόστους των ασφαλίστρων, το οποίο είναι το εξής:

  • Πατάτα: 17,2 ευρώ
  • Ντοµάτα: 19,7 ευρώ
  • Αµπέλι: 10,1 ευρώ
  • Ελιά: 4,8 ευρώ
  • Ακτινίδιο: 17,3 ευρώ
  • Αχλαδιά: 28,9 ευρώ
  • Κερασιά: 26,8 ευρώ
  • Μηλιά: 29,3 ευρώ
  • Ροδακινιά: 16,6 ευρώ
  • ∆αµασκηνιά: 16,8 ευρώ
  • Βερικοκιά: 19,4 ευρώ

Αν δεν µπει στο πρόγραµµα θα πληρώνει τα διπλάσια ποσά.

Πρόκειται για ασφάλιστρα που θα αφορούν:

Οµάδα 1: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο ακαρπίας για την καλλιέργεια της Ελιάς.

Οµάδα 2: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο της ακαρπίας και των έµµεσων ζηµιών της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές) για τις καλλιέργειες Ροδακινιάς, Βερικοκιάς, Ακτινιδιάς, Κερασιάς, Μηλιάς, Αχλαδιάς, ∆αµασκηνιάς.

Οµάδα 3: Ασφαλιστική κάλυψη για τις έµµεσες ζηµιές της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές για τις καλλιέργειες Σταφυλιού, Πατάτας και Ντοµάτας.

Οι περιπτώσεις όπου θα µειώνονται

τα υποχρεωτικά ασφάλιστρα

Στις αλλαγές που θέλουν να ενσωµατώσουν οι αρχές στο νέο πλαίσιο ΕΛΓΑ είναι και η µείωση των ασφαλίστρων για την υποχρεωτική κάλυψη σε δύο περιπτώσεις:

  • Μείωση συντελεστών ασφάλισης για µια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς.
  • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών µέσων προστασίας.

Για την πρώτη περίπτωση, δηλαδή τους νέους αγρότες, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι αυτοί. Για παράδειγµα στο πλαίσιο των άµεσων ενισχύσεων νέοι θεωρούνται όσοι µπήκαν στη γεωργία την τελευταία 5ετία και είναι έως 41 ετών. Στο πλαίσιο του Μέτρου του ΠΑΑ (πριµ πρώτης εγκατάστασης) είναι όσοι µπήκαν στη γεωργία προ 18µήνου και είναι έως 41 ετών. Έτσι όπως περιγράφεται στο νέο πλαίσιο ΕΛΓΑ, φαίνεται πως θα ισχύσει η πρώτη περίπτωση και οι συντελεστές θα είναι µειωµένοι έως το κλείσιµο της 5ετίας. ∆ηλαδή εάν ένας νέος αγρότης µπήκε στο επάγγελµα το 2020, θα µπορεί να απολαµβάνει µειωµένο ασφάλιστρο έως το 2025 κ.ο.κ.

Για τη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα όφελος που θα απολαµβάνουν για πρώτη φορά όσοι επενδύσουν σε αντιχαλαζικά, αντιπαγετικά συστήµατα. Στα πλαίσια αυτά ετοιµάζεται Μέτρο του ΠΑΑ που θα προσφέρει 80% ενίσχυση για όλες τις επενδυτικές δαπάνες στα φυσικά πρόσωπα και 100% ενίσχυση, δηλαδή καλύπτει το πλήρες κόστος, για τα συλλογικά σχήµατα. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, πραγµατοποιείται η µελέτη για την αναθεώρηση του εύλογου κόστους υλοποίησης των επενδύσεων, τη βελτίωση του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου και την έκδοση νέου θεσµικού πλαισίου που πρόκειται να διέπει την Παρέµβαση.

Επιπλέον δροµολογείται η απλούστευση της διαδικασίας αίτησης, µε τη διασύνδεση µητρώων και βάσεων δεδοµένων, η µείωση εκτυπώσεων κ.λπ. Για τις συλλογικές επενδύσεις προβλέπεται µέγιστη στήριξη ύψους 600.000 ευρώ (ήταν 1 εκατ. ευρώ) και για τα φυσικά πρόσωπα τα 18.000 ευρώ. Ως συλλογικές επενδύσεις θα ορίζονται οι επενδύσεις οι οποίες πραγµατοποιούνται από συλλογικό σχήµα.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

22-08-2024 08:12Μούχλας

Τι είναι πάλι αυτά.....οι συνεταιρισμοί που είναι;;;;;οι διάφοροι μεγαλοαγροτοσυνδυκαλιστες που πήγαν;;; κρύφτηκαν;;;;

Απάντηση

22-08-2024 07:33Αγανακτησμενος

Ο Έλγα κατά κοινή ομολογία δεν έχει λόγω ύπαρξης.Ειναι ένα πόστο για να δικαιολογούν μισθό λίγοι από τους πολλούς σφουγκοκωλαριους της εκάστοτε συμμορίας που κυβερνά.Να καταργηθεί εχθες και ο οποιοσδήποτε θέλει να κάνει ιδιωτική ασφάλιση με συμβόλαιο και όχι τις αοριστίες και τα ψιλά γράμματα του Έλγα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-08-2024 17:13Κοκονα Ζαφειρουλα.

Ο ελγα να γίνει προερετικος. Φτάνει πια τόσα που πλήρωσα και δεν πήρα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση εδώ και είκοσι χρόνια.

Απάντηση

21-08-2024 15:35Νέος Ελγα = νέα κυβέρνηση

Να μην πληρώνω να μην παίρνω Να πληρώνω και να μην παίρνω Άλλη κυβέρνηση...

Απάντηση

21-08-2024 14:41Παναγιωτόπουλος γεωργιος

Μπορώ να απαλλαγώ από την εισφορά του ΕΛΓΑ και κατά συνέπεια της αποζημίωσης;

Απάντηση

21-08-2024 14:35ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ερώτημα: μπορώ να απαλλαγώ από την εισφορά και κατά συνέπεια από την αποζημίωση;

Απάντηση

21-08-2024 13:20Αικατερίνη λιλιου

Και ούτε στις ελιές δεν πήραν ολοι

Απάντηση

21-08-2024 13:19Λιλιου Αικατερίνη

Εμείς καήκαμε τον Αύγουστο 2023 και δεν πήραμε κανένα ευρώ κάηκε το σπίτι και όλα τα έπιπλα και ακούμε από την τηλεόραση ότι η Αττική που κάηκε βγήκαν επιταγές και δώσανε στον κόσμο που Κάηκαν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές