BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δίχως πλάνο για την επόμενη ημέρα κλείνει 50 χρόνια το συμπύρηνο

Η περίπτωση του συµπύρηνου ροδάκινου και η εν γένει ιστορία του είναι ένα καλό παράδειγµα στο οποίο αποτυπώνονται τόσο η δηµιουργικότητα όσο και οι αντιφάσεις ενός κλάδου.

980-editorial

Γιάννης Πανάγος

587
4

Πενήντα χρόνια συμπύρηνου δίχως πλάνο για την επόμενη ημέρα της καλλιέργειας

Με αφετηρία το δεύτερο µισό της δεκαετίας του ‘70 µια δραστήρια οµάδα επιχειρηµατιών, µε πρωτεργάτη τον Λευτέρη Σαΐτη (σήµερα Kronos, Agrophoenix, Intercomm, Hellenic Land), κατάφερε, όχι µόνο να δηµιουργήσει την πρώτη βάση µεταποίησης βιοµηχανικού ροδάκινου αλλά και να πείσει τους καλλιεργητές (Πέλλα και Ηµαθία) να επενδύσουν σε µια καινούργια -τότε- πολυετή καλλιέργεια.

Έκτοτε, η ελληνική κοµπόστα θα µπορούσε να πει κανείς ότι έχει κάνει αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα, ταξιδεύει σε περισσότερες από 80 χώρες, διεκδικεί ενίοτε την πρωτοκαθεδρία της παγκόσµιας παραγωγής, απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ώριµες αγορές και έχει δείξει χαρακτήρα ακόµα και σε δύσκολες εποχές.

Σίγουρα, οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες στον ανεπτυγµένο κόσµο δεν βάζουν την κοµπόστα στην πρώτη θέση του τραπεζιού (κυρίως λόγω ζάχαρης), ωστόσο οι δαιµόνιοι επιχειρηµατίες της χώρας έχουν βρει τον τρόπο, όχι µόνο να διατηρήσουν τους όγκους των πωλήσεων διεθνώς αλλά και να δηµιουργήσουν νέα brands µε υπεραξία και µεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς κατανάλωσης.  

Σηµειωτέον ότι για µια µεγάλη περίοδο, η καλλιέργεια του βιοµηχανικού ροδάκινου έδωσε αξιόλογα εισοδήµατα στους καλλιεργητές που µπήκαν πρώτοι στο χορό, τα οποία δεν θα µπορούσαν να συγκριθούν µε αυτά που εξασφάλιζαν µέχρι τότε οι εκτατικές καλλιέργειες, όπως σιτηρά, βαµβάκι και ζαχαρότευτλα. Ακόµα και τα χρόνια των µεγάλων πλεονασµάτων, η είσοδος της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα (ΕΟΚ) συµπλήρωνε πλουσιοπάροχα το εισόδηµα των παραγωγών για τις ποσότητες που έπαιρναν το δρόµο για τις χωµατερές.

Παρ’ όλα αυτά, στα 50 χρόνια ζωής του βιοµηχανικού ροδάκινου στην Ελλάδα δεν δηµιουργήθηκε το κατάλληλο κλίµα αµοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας µεταξύ παραγωγών και µεταποιητών. Υπάρχει ένα κλίµα καχυποψίας που δεν βοηθάει την ανάπτυξη, αντίθετα, συντηρεί µονίµως την αβεβαιότητα και στις δύο πλευρές, κυρίως όµως στην πολυπληθή και πολύπαθη κοινωνία των καλλιεργητών.

∆εν συµφωνήθηκε ποτέ ούτε πόσα στρέµµατα θα πρέπει να καλλιεργούνται ώστε να υπάρχει ισορροπία, ούτε ποιες ποικιλίες θα πρέπει να επιλεγούν για να υπάρχει οµαλή ροή παραδόσεων και συντονισµός µε τη ζήτηση, ούτε ποια θα είναι η κλιµάκωση των τιµών ανάλογα µε τις ποιότητες, ούτε σε ποιες ζώνες θα πρέπει να επικεντρωθεί η καλλιέργεια.

Σήµερα, 50 χρόνια µετά την εγκατάσταση της καλλιέργειας συµπύρηνου στην Ελλάδα, οι φωνές αγωνίας στις τάξεις των καλλιεργητών πληθαίνουν, η βιωσιµότητα της καλλιέργειας τελεί υπό κίνδυνο, ενώ και η βιοµηχανία δεν διάγει τις καλύτερές της µέρες. Όπως και σε άλλα προϊόντα, ένας από κοινού δεσµευτικός επανασχεδιασµός θα ήταν απαραίτητος. Οι ακρότητες µόνο κακό κάνουν.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2024 11:28Γιώργος

...η καλύτερη άποψη για το συμπηρινο....μπράβο Πανάγο, το ρεπορτάζ στην πραγματικότητα...σούπερ άρθρο...για του λόγου του αληθές περί τιμών...το 1998 πούλησα 120 δραχμές το κιλό που σημαίνει 35 λεπτά...και το 1999....μετά άρχισε να πέφτει για μία δεκαετία....το 2011 άρχισε να ανεβαίνει, αφού το 2009 έπιασε πάτο με 15 λεπτά ή κομπόστα καί 5 λεπτά ο χυμός....το 2010 16 και 7 λεπτά...απο το 2011 καί ως καί σήμερα της τιμές τής ξέρετε αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και κάποιες περιοχές έφτασε μέχρι 52 λεπτά....οκ αναρχία μεγάλη....φυσικά από τούς μεταποιητες αλλά και από αγρότες ευκαιριακους καί ιδιαίτερα ετεροεπαγγελματιες...έτσι θα το πάμε καί παρακάτω χωρίς ειλικρινής συνεργασίες.

Απάντηση

26-08-2024 23:45Αγρότης κορόιδο

Τότε με χαμηλό μεροκάματο, εργάτες πολλούς, χαμηλή τιμή σε πετρέλαιο,φάρμακα και κλίμα αξιοπιστίας όπως λες συνέφερε....ακόμη και στα 22 λεπτά.... Τώρα με διπλασιασμό εξόδων και τιμές κοντά στα 0.31 δεν συμφέρει ούτε κατά διάνοια.... Εάν πουν τιμή στα 45 λεπτά ναι....αλλά και πάλι βάσει ποιότητάς.... φέρνει ο άλλος μικρά με τα μισά ραντίσματα και εχει ίδια τιμή με άλλον που έχει κάτσε καλά φάρμα...

Απάντηση

25-08-2024 18:50Σακης

Ήταν λογικό να γίνει όλο αυτό αφού σταμάτησε η εξαγωγή με την Ρωσία χάσαμε και τιμή και τώρα και το εμπόρευμα Όλοι η αγροτες βάλανε πάρα πολλά στρέμματα συμπλιρινου ροδάκινου διότι με εργάτες μαζεύετε ποιο γρήγορα και κατεβάζεις και ποιο πολλά κιλά

Απάντηση

25-08-2024 17:30Γιώργος

Πενήντα χρόνια μετά,ο λύκος και το πρόβατο ετοιμάζουν το μεσημεριανό γεύμα!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές