Πιο συγκεκριµένα: η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας είναι ο τρόπος που βρέθηκε από το Υπουργείο Οικονοµικών σε συνεργασία µε το Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειµένου να δοθεί η έκπτωση του φόρου στους επαγγελµατίες αγρότες κατά 50%.
Η έκπτωση του φόρου κατά 50% επαγγελµατίες αγρότες, δεν ήταν µόνο για τα εισοδήµατα του 2022, αλλά ισχύει στο διηνεκές. Για να συµβεί αυτό όµως υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να υπογράφουν σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας κάθε χρόνο και αυτή να αναρτάται στην περιβόητη πλατφόρµα MyBusinessSupport.
Από το έτος 2023, εκτός από τους επαγγελµατίες αγρότες οι οποίοι έχουν έκπτωση 50%, µπορούν να λαµβάνουν έκπτωση 30% και όσοι καλλιεργούν [ετεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, υπάλληλοι κλπ.] χωρίς να είναι επαγγελµατίες. Αυτή η έκπτωση ισχύει και για εννιά (9) έτη. Επίσης, η έκπτωση αυτή ισχύει και για τα νοµικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τοµέα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να υπάρχει σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
- Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας συντάσσονται πριν την 1η πώληση και καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως το τέλος του επόµενου µήνα από το µήνα τιµολόγησης. Π.χ. πουλάς σιτάρι στις 10/8 [το είχες στην αποθήκη], υποτίθεται ότι έχει κάνει τη σύµβαση στις 9/8 και έχεις υποχρέωση να διαβιβάσεις την σύµβαση στην πλατφόρµα έως 30/9.
- Αν παρέλθει αυτή προθεσµία δεν µπορεί να γίνει κάτι περαιτέρω.
- Όσοι είστε µέλη συνεταιρισµών και πουλήσατε τα προϊόντας µέσω του Συνεταιρισµού, δεν χρειάζεστε σύµβαση για τα προϊόντα αυτά.
- Αν όµως πουλήσατε τα προϊόντα σας σε έµπορο ή εµπόρους, τότε πρέπει να έχετε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας για τα προϊόντα που διαθέσατε εκτός συνεταιρισµού. ∆ιαφορετικά χάνετε το δικαίωµα της έκπτωσης για όλο το ποσό των καθαρών κερδών σας.
Προσοχή: για να τύχεις της µείωσης του φόρου θα πρέπει να έχεις σύµβαση για όλα τα προϊόντα που πούλησες σε εµπόρους. Εάν δεν υπάρχει έστω και σε εάν από τα διατεθέντα προϊόντα, χάνεται η δυνατότητα µείωσης του φόρου από ΌΛΑ τα καθαρά κέρδη. Γιατί; ∆ιότι δεν υπάρχει διαχωρισµός καθαρών κερδών ανά καλλιέργεια.
Η παράταση που δόθηκε µε την Κ.Υ.Α., γλύτωσε όλους τους παραγωγούς οι οποίοι το 2023 παρήγαγαν και πούλησαν αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν είχαν καταχωρήσει τις συµβάσεις στην πλαρτφόρµα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που υπάρχουν από τα Λογιστικά γραφεία της χώρας, κυριολεκτικά το 99% των αγροτών προσκόµισαν εκπρόθεσµες συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας.
Πως µεταφράζεται αυτό: πούλησε κάποιος ένα προϊόν στις 10/9/23. Η σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας έπρεπε να αναρτηθεί στο σύστηµα έως τις 31.10.23. Η σύµβαση δόθηκε από τον έµπορο στον παραγωγό το Γενάρη του 2024, ο παραγωγός την προσκόµισε στο λογιστή του τον Απρίλιο 2024, και φυσικά ο λογιστής την καταχώρησε στο σύστηµα τον Απρίλιο του 2024.
Μαντέψτε: η σύµβαση είναι εκπρόθεσµη. Τι κι αν το σύστηµα επιτρέπει να την καταχωρήσεις; Όταν θα πας στον έλεγχο, ο ελεγκτής θα διαπιστώσει ότι η καταχώρηση είναι εκτός των χρονικών ορίων που ορίζουν οι διατάξεις και κατά συνέπεια τα ακυρώσει την έκπτωση του φόρου και θα ζητήσει να πληρωθεί ο επιπλέον φόρος που γλύτωσε ο αγρότης.
Και πάµε στο 2024. Από τις αρχές του έτους γίνονται πωλήσεις αγροτικών προϊόντων (κυρίως γάλα και κρέας, λάδι, ακτινίδια κλπ.). για τις συναλλαγές αυτές οι αγοράστριες εταιρείες δεν έχουν συνάψει συµβάσεις µε τους παραγωγούς, λέγοντας τους ότι θα τους τις δώσουν στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.
Με πολύ σεβασµό στους συναδέλφους των λογιστηρίων των εταιρειών θα ήθελα να τους ενηµερώσω ότι: µε αυτό τον τρόπο στερείτε το δικαίωµα στους παραγωγούς να έχουν έκπτωση φόρου για τα εισοδήµατα του 2024.
Και σεις οι παραγωγοί, µην περιµένετε να σας φωνάξουν οι έµποροι να σας δώσουν τις συµβάσεις, ζητάτε πάντα τη σύµβαση κατά τη διάρκεια της πώλησης.
Όλοι όσοι έχετε κάνει πωλήσεις το µήνα Ιανουάριο, η σύµβαση (όπου απαιτείται) έπρεπε να καταχωρηθεί στην πλατφόρµα µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Εάν η Φορολογική ∆ιοίκηση δεν αποφασίσει του χρόνου να δώσει παράταση, θα έχετε πρόβληµα στην έκπτωση του φόρου. Μόνο που όταν το καταλάβετε θα είναι αργά. Μην πείτε ότι δεν σας ενηµέρωσα.
MyDATA και αγρότες
Από το 2024 τα χειρόγραφα τιµολόγια πωλήσεων πρέπει να διαβιβάζονται εντός της επόµενης ηµέρας στα MyDATA. Εάν σας εκνευρίζει αυτό, καλό είναι να ζητήσετε εξηγήσεις από την ΑΑ∆Ε που είναι ο εµπνευστής αυτού του έργου. Είναι ζήτηµα πάντως, αν η προσπάθεια εφαρµογής (προσπάθεια, γιατί είναι ακόµα µπάχαλο) των MyDATA ξεκίνησε µε σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, ή το ξεκλήρισµα των µικρών επιχειρήσεων και φυσικά και των αγροτών. Ο καιρός θα δείξει αλλά φοβάµαι ότι θα είναι αργά.
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελµατιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονοµολόγων Νοµού Καρδίτσας)
09-10-2024 13:20ΝΙΚΗ
Καλησπέρα σας σχετικά με τω ανωτέρω παράδειγμα θα ήθελα να ρωτήσω για τη διάρκεια του Συμφωνητικού θα πρέπει να έχει διάρκεια ενός έτους ? Δηλαδή αν κάποιος έχει κάνει πώληση των προϊόντων του αρχές Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου 2024 δηλώνει στην πλατφόρμα αυτή τη διάρκεια του ενός μηνός? Η' καταχωρεί στην πλατφόρμα από 01/09/2024 έως 31/12/2024. Ποιο είναι το σωστό?
Απάντηση28-08-2024 13:00ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΜΟΥΛΙΑΣ
Αντιγράφω από το άρθρο σας: Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας συντάσσονται πριν την 1η πώληση και καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως το τέλος του επόµενου µήνα από το µήνα τιµολόγησης. Π.χ. πουλάς σιτάρι στις 10/8 [το είχες στην αποθήκη], υποτίθεται ότι έχει κάνει τη σύµβαση στις 9/8 και έχεις υποχρέωση να διαβιβάσεις την σύµβαση στην πλατφόρµα έως 30/9. Ερώτηση: Οι συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας συντάσσονται και καταχωρούνται στην πλατφόρµα MyBusinessSupport έως το τέλος του επόµενου µήνα από τον μήνα τιμολόγησης ή από τον μήνα παράδοσης των προϊόντων; Π.χ. πουλάς σιτάρι με ΔΑ στις 10/8 το οποίο τιμολογήθηκε στις 15/9, πότε έχεις υποχρέωση διαβίβασης της σύμβασης; στις 31/10;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)