BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μήνυση ΕΘΕΑΣ κατά παντώς υπευθύνου λόγω εξάπλωσης πανώλης

Από τα λόγια στις πράξεις πέρασε πλέον η ΕΘΕΑΣ με το ζήτημα της πανώλης αιγοπροβάτων, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπαίτιου, προσώπου και φορέα για τη διερεύνηση ευθυνών που αφορούν την προέλευση και εξάπλωση της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας. «Το γεγονός της προσβολής του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας μας από την ασθένεια της πανώλης δεν μπορεί να αποδοθεί σε τυχαίο γεγονός», όπως εξηγεί στη μυνητήρια αναφορά της η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

sheep-g87e525e5e_1280

53
1

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, η Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς-μέλη της εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της Παύλο Σατολιά για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση «παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα» από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, «σχετικά με την αιτία εμφάνισης της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης της νόσου, καθώς και τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί». Στη μηνυτήρια αναφορά η ΕΘΕΑΣ κάνει λόγο για συνεχή διασπορά της νόσου και θανάτωση για προληπτικούς λόγους περί των 20.000 ζώων. «Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην παραγωγή και διακίνηση γάλακτος και κρέατος πλήττει το εισόδημα και των λοιπών κτηνοτρόφων, αλλά και την ομαλή λειτουργία των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επίπτωση και στην παραγωγή φέτας και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων», σημειώνει η ΕΘΕΑΣ σε άλλο σημείο.

«Η μηνυτήρια αναφορά κατατίθεται από την ΕΘΕΑΣ και είναι επιβεβλημένη, τόσο λόγω της επέκτασης των κρουσμάτων και στον Έβρο, όσο και λόγω των μέτρων καραντίνας που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζημιά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι μεγάλη και ως εκ τούτου, οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε αυτούς που είναι υπαίτιοι και αυτό είναι έργο της δικαιοσύνης στην οποία προσφεύγει η ΕΘΕΑΣ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ έχει ως εξής:

"Ιδιαίτερα δυναμικά αντιμετωπίζει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) το ζήτημα της πανώλης μικρών μηρυκαστικών, προχωρώντας σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για τη διερεύνηση ευθυνών που αφορούν την προέλευση και  εξάπλωση της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ στην ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των προηγούμενων ενεργειών, η ΕΘΕΑΣ σε συνεργασία με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς-μέλη της, συνεχίζει την προσπάθειά της και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της κ. Παύλο Σατολιά, για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ,  για τη διερεύνηση «Παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα» από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, σχετικά με την αιτία εμφάνισης της ασθένειας της πανώλης αιγοπροβάτων στη χώρα μας, τον τρόπο και τη χώρα προέλευσης  της νόσου, καθώς και τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί. Επίσης, την ανάγκη εξιχνίασης κυκλωμάτων στην εμπορία κρέατος και την ενδεχόμενη εμπλοκή υπηρεσιών ή φορέων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατίθεται από την ΕΘΕΑΣ και είναι επιβεβλημένη, τόσο λόγω της επέκτασης των κρουσμάτων και στον Έβρο, όσο και λόγω των μέτρων καραντίνας που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ζημιά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι μεγάλη και ως εκ τούτου, οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σε αυτούς που είναι υπαίτιοι και αυτό είναι έργο της δικαιοσύνης στην οποία προσφεύγει η ΕΘΕΑΣ". 

 

Η σχετική μηνυτήρια αναφορά της ΕΘΕΑΣ έχει ως ακολούθως:

 

«ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Του ΝΠΙΔ (ένωση συνεταιρισμών) με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ» και με διακριτικό τίτλο «ΕΘ.Ε.Α.Σ.», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αρκαδίας 26, Α.Φ.Μ.: 996827502 και εκπροσωπείται νόμιμα από τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου Παύλο Σατολιά, κατοίκου Σκοτάνης Καλαβρύτων.

 

ΚΑΤΆ

 

Παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα.

 

κ. Εισαγγελέα,

 

Όπως έχει καταστεί ευρέως γνωστό, πλείστα είναι τα κρούσματα της πανώλης, με την οποία προσβλήθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα χιλιάδες αιγοπρόβατα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα, αφενός μεν τη θανάτωση χιλιάδων ζώων και την απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα, αφετέρου δε την εξάπλωση της ασθένειας σε αρκετά σημεία της χώρας και με κίνδυνο επέκτασής της σε όλη την επικράτεια, που αν αυτό συμβεί και που απευχόμαστε, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εθνική οικονομία γενικότερα.

 

Πλείστα είναι επίσης και τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για το σοβαρό αυτό θέμα, καθώς και πλείστα τα ερωτήματα, σχετικά με την αιτία εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα μας, καθώς και τους υπαίτιους που την προκάλεσαν, αλλά και αυτούς που δεν την εμπόδισαν να επεκταθεί. Ενώ ταυτόχρονα σαφείς είναι οι υπαινιγμοί για δράση κυκλωμάτων στον χώρο της εμπορίας κρέατος, στα οποία εμπλέκονται και αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, είτε με ελλιπείς ελέγχους, είτε με απουσία δυνατότητας ελέγχων λόγω υπό στελέχωσης, κυρίως με κτηνιάτρους και άλλες αναγκαίες κατηγορίες.

 

Επειδή εξακολουθεί η έλλειψη στελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών, με κατάλληλο αριθμό επιθεωρητών, ελεγκτών και εποπτών, ώστε να διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι και επιθεωρήσεις για να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας από ασθένειες όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων. Επειδή τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και η πανώλη απλώνεται σε όλη την χώρα, ενώ τα ζώα που εσφάγησαν, κυρίως για προληπτικούς λόγους, υπολογίζονται περί τις 20.000.

 

Επειδή επίσης πολλές κτηνοτροφικές μονάδες έμειναν χωρίς ζωικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή τους, ενώ άλλες, λόγω της επιβληθείσης καραντίνας για τη μεταφορά και σφαγή ζώων, αναγκάζονται να διατηρούν υπό περιορισμό το προς σφαγή ζωικό τους κεφάλαιο, αυξάνοντας έτσι το κόστος διατροφής τους.

 

Επειδή η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην παραγωγή και διακίνηση γάλακτος και κρέατος πλήττει το εισόδημα και των λοιπών κτηνοτρόφων, αλλά και την ομαλή λειτουργία των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει, ποια θα είναι η επίπτωση και στην παραγωγή φέτας και των λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επειδή μετά την παραπάνω διαμορφωθείσα κατάσταση, οι κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων σε όλη την χώρα βρίσκονται ήδη σε πανικό και πλήρη απόγνωση και η ελληνική κτηνοτροφία δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.

 

Επειδή κατόπιν αυτών έντονη και δικαιολογημένη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός μας, ως εκ του νόμου και βάσει του καταστατικού της, η ΕΘΕΑΣ έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των αγροτοκτηνοτρόφων μελών της, για το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει και που έχει άμεση επίπτωση στα συμφέροντα χιλιάδων κτηνοτρόφων μελών μας, αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

 

Επειδή εξάλλου, το γεγονός προσβολής αιγοπροβάτων στη χώρα μας από την ασθένεια της πανώλης αποκτά γενικότερο ενδιαφέρον, αφού πέραν της ζημίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι συναφείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, έχει αυτό επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, αλλά και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

Επειδή κατόπιν αυτών νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε τη διερεύνηση της αιτίας και των ευθυνών παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα για το παραπάνω πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αφού το γεγονός της προσβολής του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας μας από την ασθένεια της πανώλης δεν μπορεί να αποδοθεί σε τυχαίο γεγονός.

 

Ειδικότερα ζητούμε τη διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών κατά παντός υπαιτίου προσώπου και φορέα για τα παρακάτω ζητήματα, ήτοι: 1) Η ασθένεια της πανώλης που διαπιστώθηκε στο ζωικό κεφάλαιο κτηνοτρόφων της χώρας μας, προήλθε από ζώα της χώρας μας ή κατόπιν εισαγωγής τους από χώρα του εξωτερικού και σε καταφατική περίπτωση, από ποια χώρα.

 

2) Στις περιπτώσεις εισαγωγής ζώντος ζωικού κεφαλαίου από άλλες χώρες προβλέπεται έλεγχος των εισαγόμενων ζώων και από ποια υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου, ή την υπηρεσία άλλης χώρας.

 

3) Σε περίπτωση που η ασθένεια μεταδόθηκε από ζώα που εισήχθησαν στη

χώρα μας, ποιος ήταν ο εισαγωγέας και για λογαριασμού ποιου έγινε η εισαγωγή.

4) Τα εισαχθέντα ζώα υπεβλήθησαν σε οποιονδήποτε έλεγχο και από ποια αρμόδια υπηρεσία της χώρας μας.

 

Για την υποβολή της παρούσας μηνυτήριας αναφοράς συνυποβάλουμε:

 

α) το καταστατικό της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με αρ. έγκρισης 313/41678/4-9- 2021 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4673/2020 και το υπ'αρ. 23/20- 08-2024 πρακτικό του Διοικητικού της Συμβουλίου.

β) δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με το επίμαχο θέμα.

Αθήνα, 23-08-2024

 

Για την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ - ΕΘΕΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΕΘΕΑΣ

 

Παύλος Σατολιάς

 

Πρόεδρος και Νόμιμος Εκπρόσωπος»

 

Τα περιοριστικά μέτρα για τα αιγοπρόβατα έως 30 Αυγούστου

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα, για την ώρα μέχρι 30 Αυγούστου απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και βόσκηση σε θερινούς βοσκοτόπους, όπως και βοοειδών που προέρχονται από κοινές ή συστεγαζόμενες εκτροφές. 

Εξαιρούνται, ωστόσο, οι εν λόγω μετακινήσεις αιγοπροβάτων σε όλα τα νησιά της χώρας, εκτός από την Κρήτη, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις θα περιορίζονται εντός των γεωγραφικών ορίων του εκάστοτε νησιού. 

Αντίστοιχα, σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση μετακίνησης ζώων για σφαγή από και προς τις Π.Ε. Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Στις υπόλοιπες Π.Ε. της χώρας οι μετακινήσεις των ζώων για σφαγή γίνονται με αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο. Οι υπεύθυνοι των σφαγείων καλούνται να μεριμνούν για την πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Στις 30 Αυγούστου η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής μαζί με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και θα προβούν αν συντρέχουν οι λόγοι σε χαλάρωση των μέτρων.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές