BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στο πριμ ζιζανιοκτονίας η ελιά, με 10 ευρώ λίπανση ακριβείας eco-schemes

Την ένταξη των ελαιώνων στην ενίσχυση έως 18,3 ευρώ το στρέμμα για τη μηχανική ζιζανιοκτονία, την πρόβλεψη πριμ 10 ευρώ για τη λίπανση ακριβείας σε όλες τις καλλιέργειες και την προσθήκη νέων καλλιεργειών σε ορισμένες κατηγορίες δράσεων, προβλέπει μεταξύ άλλων τροποποιητική απόφαση για τις φετινές αιτήσεις eco-schemes.

240211103548_elaionas-1024x630-1

Γιώργος Κοντονής

16061
2

Στο πριμ ζιζανιοκτονίας η ελιά, με 10 ευρώ η λίπανση ακριβείας στα eco-schemes

Παράλληλα θεσμοθετούνται κυρώσεις σε δράσεις όπως η ειδική θρέψη, για όσους διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ της συνολικής αναγραφόμενης ποσότητας του προϊόντος στο φορολογικό παραστατικό αγοράς αυτού και της ποσότητας που προκύπτει από τη συνιστώμενη δόση και τον ελάχιστο αριθμό εφαρμογών που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 980 της Agrenda


Μία ακόμη αλλαγή αφορά τις επιδοτήσεις για τα γεωργοδασικά και τα δασολιβαδικά συστήματα, όπου καθίστανται επιλέξιμες όλες οι εκτάσεις που τυρούν τα σχετικά χαρακτηριστικά, κάτι που πέρσι δεν ίσχυε καθώς το πριμ το λάμβαναν μόνο οι ορεινές.

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων η απόφαση αναφέρει:

Φορολογικά παραστατικά

Τα φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί από το φθινόπωρο του έτους ν-1 έως το φθινόπωρο του έτους ν που αφορούν την ΕΑΕ του έτους ν, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους παρεμβάσεις.

Από την έκταση που λαμβάνει ενίσχυση, εξαιρείται η έκταση η οποία αφιερώνεται στην περιοχή οικολογικής εστίασης για την εκπλήρωση του ΚΓΚΠ 8 - πρώτη απαίτηση της αιρεσιμότητας της παρ. 2 του άρθρου 21, περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού.

Γεωργοδασικά συστήματα

Με την τροποποίηση της ΥΑ, πλέον γίνονται επιλέξιμες προς ενίσχυση και οι εκτάσεις πέρα από τις ορεινές. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:

Η δράση 31.5-Α «Γεωργοδασικά οικοσυστήματα» συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων γεωργοδασικών συστημάτων. Αφορά τα γεωργοδασικά συστήματα, δηλαδή συστήματα στα οποία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις εντοπίζονται διάσπαρτα δέντρα (συνήθως αυτοφυή) ή στα περιθώρια (φυτεμένα σε σειρές). Τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά είδη (ενδεικτικά: δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα/ παραγωγικά (ενδεικτικά: εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές, μαστιχόδενδρα), τα οποία συνδυάζονται με την καλλιέργεια σιτηρών ή κηπευτικών.

«Άρθρο 31Α Περιγραφή

1. Η δράση 31.5-Β «Δασολιβαδικά οικοσυστήματα» συνίσταται στη βελτίωση των υφιστάμενων δασολιβαδικών συστημάτων. Το πεδίο εφαρμογής της παρέμβασης είναι συστήματα μερικώς δασοσκεπών βοσκότοπων που συνδυάζουν εκτάσεις βοσκοτόπων με κάλυψη δένδρων μέχρι 40% και υποόροφο με ποώδη, θαμνώδη ή ξυλώδη βλάστηση, όπως αυτές αποτυπώνονται στο γεωχωρικό περιβάλλον της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Η δράση 31.5-Β δεν εφαρμόζεται σε εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο υπομέτρο 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» του ΠΑΑ 2014-2022 (ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 221 «Δάσωση γεωργικών γαιών» του ΠΑΑ 2007-2013).».

Άρθρο 16 Στο άρθρο 31Γ η παρ. 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Οι γεωργοί υποχρεούνται να προβαίνουν στον συστηματικό καθαρισμό και φροντίδα των δένδρων του δασολιβαδικού συστήματος, χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η κάλυψη των δένδρων κυμαίνεται από 1% έως και 40% και ελέγχεται σε επίπεδο βοσκοτόπου.».

31.6-Α Χρήση ψηφιακής εφαρμογής

Άρθρο 19 Στο άρθρο 35 οι παρ.1 και 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης της δράσης 31.6-Α ανέρχεται σε 12€/εκτάριο για τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και στα 18€/εκτάριο για την κατάρτιση και παρακολούθηση του ΣΠΔ (Κωδικός προβλεπόμενου μοναδιαίου ποσού 31.6-1). 

2. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης της δράσης 31.6-Α, δεν μπορεί να υπερβαίνει, σωρευτικά, ανά γεωργό:

- τα 800 ευρώ και

- το 5% της ενίσχυσης του γεωργού για το σύνολο των λοιπών δράσεων του οικολογικού προγράμματος 31.6, πέραν της ενίσχυσης για τη δράση 31.6-Α». 

31.6-Β Κομφούζιο

Άρθρο 20 1. Στο άρθρο 38 η παρ. 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Επιλέξιμα στη δράση είναι τα αγροτεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) του εκάστοτε τελευταίου έτους κάθε πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022. Από το έτος 2023, επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) του έτους 2022 της υπ’ αρ. 474/16-2-2023 πρόσκλησης για την ετήσια παράταση της 1ης πρόσκλησης ή της υπ’ αρ. 5218/20-6-2018, 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022. Από το έτος 2025, επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) του έτους 2024 της υπ’ αρ. 3645/13-7-2020 3ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.». 2. Στο άρθρο 38 η παρ. 2 διαγράφεται.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες το επίπεδο του πληθυσμού του εντομολογικού εχθρού - στόχου είναι τέτοιο ώστε η πραγματική ή η προβλεπόμενη ζημιά στην ηρτημένη παραγωγή μετά την εφαρμογή της μεθόδου ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ είναι πάνω από το κατώφλι επέμβασης, ή σε άλλες ειδικές περιπτώσεις, σύμφωνα με τεκμηριωμένη έκθεση του τεχνικού συμβούλου της δράσης στο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), επιτρέπεται η εφαρμογή στα αγροτεμάχια της δράσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, πέραν των φερομονικών, που είναι συμβατά με τη βιολογική γεωργία (Καν. (ΕΕ) 2018/848), συμπεριλαμβανομένων των ωφέλιμων μακρο-οργανισμών, για την αντιμετώπιση του εχθρούστόχου της δράσης.».

31.6-Γ Εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων

Η ενισχυόμενη, εναλλακτική της χημικής, μέθοδος φυτοπροστασίας, συνίσταται στην αντιμετώπιση των εχθρών - στόχων των καλλιεργειών μέσω της εξαπόλυσης ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων. Συγκεκριμένα, οι γεωργοί εφαρμόζουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με ωφέλιμα αρπακτικά έντομα και ακάρεα για την αντιμετώπιση: - των τετράνυχων (ενδεικτικά Tetranychus sp., Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani, Panonychus ulmi, Panonychus citri) στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς και μηλιάς - της ψύλλας της αχλαδιάς (Cacopsylla pyri) στην περίπτωση της αχλαδιάς - ενός εχθρού εκ των κοκκοειδών (ενδεικτικά Aonidiella aurantii, Aspidiotus nerii, Parlatoria oleae, Ceroplastes spp, Coccus spp, Planococcus citri, Pseudococcus adonidum), αλευρωδών (ενδεικτικά Aleurothrixus floccosus, Aleurocanthus spiniferus, Dialeurodes citri, Parabemisia myricae), αφίδων (ενδεικτικά Aphis spiraecola, Myzus persicae, Toxoptera aurantii) ή των τετράνυχων (ενδεικτικά Tetranychus sp, Panonychus citri) στην περίπτωση των εσπεριδοειδών.

Τα νέα ποσά ενίσχυσης

Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Κερασιά, Μηλιά: 35,8 ευρώ/στρέμμα

Αχλαδιά: 30 ευρώ/στρέμμα

Εσπεριδοειδή - κοκκοειδή, αλευρώδεις, αφίδες: 39,9 ευρώ/στρέμμα

Εσπεριδοειδή - τετράνυχοι: 95,1 ευρώ/στρέμμα

31.6-Ε Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)

Πλέον η δράση αφορά όλες τις μόνιμες καλλιέργειες δηλαδή και τα εσπεριδοειδή και την ελιά που πέρσι εξαιρούνταν. Η τροποποίηση αναφέρει:

Η ενισχυόμενη, εναλλακτική της χημικής, μέθοδος ζιζανιοκτονίας, συνίσταται στην αντιμετώπιση των ζιζανίων στον υποόροφο των αγροτεμαχίων με τη μόνιμη καλλιέργεια με μηχανικά μέσα, μέσω ελαφράς κατεργασίας του εδάφους και μέσω χορτοκοπής. Επιπλέον, ενισχύεται η εφαρμογή mulch στον υποόροφο των αγροτεμαχίων με τη μόνιμη καλλιέργεια μέσω της εναπόθεσης φυτικών υλικών εδαφοκάλυψης τα οποία βοηθούν στην καταπίεση των ζιζανίων και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας. Η δράση αφορά τις μόνιμες καλλιέργειες.

Ποσά ενίσχυσης

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 18,3 ευρώ/στρέμμα για τις μόνιμες καλλιέργειες.

31.6-ΣΤ Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για ελαιώνες και οπωρώνες

1. Στο πλαίσιο της δράσης οι γεωργοί δεσμεύονται: α) Να πραγματοποιούν καλοκαιρινά κλαδέματα στους ελαιώνες και οπωρώνες της δράσης. Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί οφείλουν να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον δύο (2) κλαδέματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Ιούνιος - Αύγουστος). β) Να τηρούν τις δεσμεύσεις της δράσης 31.6-Α, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στο ΣΠΔ, το οποίο δύναται να αναθεωρείται, παρέχονται, εκ μέρους του τεχνικού συμβούλου της δράσης, οδηγίες σχετικά με την βελτιστοποίηση της εφαρμογής της ενισχυόμενης πρακτικής στους ενταγμένους στη δράση ελαιώνες και οπωρώνες και αποτυπώνονται οι ημερομηνίες ή το εύρος ημερομηνιών εφαρμογής των καλοκαιρινών κλαδεμάτων.».

Ποσά ενίσχυσης

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 17,5 ευρώ/στρέμμα. 

Δράση 31.6-Θ Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς και τη λίπανση

Πλέον με βάση την τροποποίηση είναι επιλέξιμος προς ενίσχυση ο εξοπλισμός και στις εργασίες λίπανσης (χρήση λιπασματοδιανομέων ακριβείας). Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, οι γεωργοί επιλέγουν μία μόνο από τις δύο ενισχυόμενες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, ήτοι γεωργία ακριβείας κατά τους ψεκασμούς ή γεωργία ακριβείας κατά τη λίπανση, σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Νέο ποσό ενίσχυσης

Για τη λίπανση το μέγιστο ποσό ανά στρέμμα διαμορφώνεται στα 10 ευρώ και για τον ψεκασμό στα (φυτοπροστασία) στα 7 ευρώ.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές