BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στις 200.000 έφθασαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, καλό Οκτώβριο η πρόβλεψη

Δεν βγαίνει με τίποτα το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, καθώς, σε πέντε μήνες από την πρώτη ανάρτηση της αίτησης 2024 στο gov.gr και σχεδόν δύο μήνες μετά την «ανατροπή» στα μηχανογραφικά συστήματα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων, μόνο το 35% των αιτήσεων, δείχνει να έχει ολοκληρωθεί.

stis-200k-oi-aithseis-osde

Γιάννης Πανάγος

14528
17

Στις 200.000 έφθασαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 δεν έχουν πάει σε ΚΥΔ 150.000 αγρότες, Οκτώβριο η πρόβλεψη

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που υπάρχει φέτος είναι και το γεγονός ότι περισσότεροι από 150.000 αγρότες δεν έχουν προσέλθει στα ΚΥΔ ούτε για πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης κάθε δήλωσης από τα Κέντρα Υποδοχής με τα οποία οι αγρότες συνεργάζονται.

Η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει ότι μόνο το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου άρχισαν να λύνονται κάποια από τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις επιλογές του Ιουλίου στο μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης των φετινών δηλώσεων αλλά και πάλι δεν έχουν λείψει η δυσλειτουργίες στο γεωχωρικό επιλογής αγροτεμαχίων με τα μεγάλα προβλήματα να εντοπίζονται στον εντοπισμό των αροτραίων (ετήσιων καλλιεργειών).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 980 της Agrenda


Στο μεταξύ, τις επίσημες απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο εξώδικο που απέστειλε πριν από λίγες μέρες περιμένει η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), προκειμένου να προχωρήσει, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για διαφυγόντα κέρδη, λόγω των ατελέσφορων διαδικασιών και της πλημμελούς υποστήριξης που καταγράφεται φέτος στα θέματα του ΟΣΔΕ.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το δρόμο που θα πάρουν οι νομικές διαδικασίες, οι πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των ΚΥΔ να δηλώνουν βέβαιοι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να παρατείνει το χρόνο υποβολής των δηλώσεων (χωρίς ποινή) πέραν της 12ης Σεπτεμβρίου που είναι σήμερα η καταληκτική ημερομηνία. Τονίζουν μάλιστα ότι μια αξιόπιστη προθεσμία για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης και υποβολής των δηλώσεων (χωρίς ποινή) θα μπορούσε να είναι η 7η Οκτωβρίου.

Εκτός αν για μια ακόμη φορά υπάρξει διαχωρισμός στη συμπλήρωση των πεδίων που αφορούν στα οικολογικά προγράμματα (eco-schemes), μιας και σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν μεγάλες ασάφειες και αναμένονται νέες εφαρμοστικές αποφάσεις που θα λύνουν επί μέρους ζητήματα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το βέβαιο είναι ότι οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις που υπάρχουν φέτος στο θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, θα μεταφέρουν σειρά

προβλημάτων τόσο στους χρόνους πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων όσο και στην ποιότητα αυτών των πληρωμών. Κι όλα αυτά, την ώρα που οι κοινοτικοί ελεγκτές καραδοκούν και ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται επί της ουσίας σε επιτήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πληρωμές χωρίς να έχουν γίνει προηγούμενα οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ θα κληθούν να επιλέξουν σε λίγο καιρό ανάμεσα στο να πληρώσουν όπως – όπως την προκαταβολή του τσεκ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, διακινδυνεύοντας νέους καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να αφήσουν για πρώτη φορά τους αγρότες απλήρωτους την 28η Οκτωβρίου, εισπράττοντας το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

30-08-2024 11:56Χ.

1) Τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούσε να τον ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που επί χρόνια βάζουνε ανθρώπους δικούς τους επικεφαλείς. Όμως δυστυχώς δε πέτυχε για αυτούς διότι πολύ απλά απαγορεύεται από την Ε.Ε. Θα τον πωλούσαν σε δικό τους. 2) χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βορίδης όπου ως νομικός κατάλαβε τι γινόταν όταν ήταν υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και κατάλαβε αμέσως τι παίζει. 3) ο υπουργός απειλεί τακτικά ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται από τη Βουλγαρία λόγω των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ (τους ίδιους λόγους που δημιουργεί ο ίδιος για να μπορέσει να έχει αφορμή στο μυαλό του μόνο για να ιδιωτικοποιηθεί και μάλιστα σε χαμηλή τιμή) 4) Δεν υπάρχει υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που να μην έχει ήδη φύγει σε άλλη υπηρεσία ή μανιωδώς ψάχνει για μεταφορά σε άλλη υπηρεσία. 5) Γιατί θέλουν να φύγουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ? Α) Κινδυνεύεις να πας δικαστήριο. Αυτό γίνεται κυρίως στις χρηματοδοτήσεις έργων. Πολλοί νομίζουν ότι στην Ελλάδα του 24 στα δημόσια έργα γίνονται διαγωνισμοί όπου οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να μπορέσει μια επιτροπή να τους διαλέξει. Πράγματι υπάρχει επιτροπή μόνο που νομικά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εισήγηση. Δηλαδή ακόμα και αν η επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει απορρίψει κάποιον για τη κατασκευή επειδή είναι εκατομμύρια ευρώ ακριβότερος από άλλον κ.α. ο τελικός που παίρνει την απόφαση είναι ο υπουργός. Και αυτός μπορεί να επιλέξει ακόμα και αυτούς που έχουν απορριφθεί από την επιτροπή. Αν πας κόντρα σε αυτό υπάρχει ποινική διαδικασία για τον υπάλληλο. Β)Ο άλλος λόγος που καταλήγουν στα δικαστήρια είναι επειδή αυτός που παίρνει διαγωνισμό και δε καταλαβαίνει γιατί το πήρε κάποιος που δεν ακολουθεί τα κριτήρια συνήθως έχει την αντίληψη ότι κάτι φταίει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την επιτροπή έργου. Όμως η επιτροπή κάνει εισηγήσεις και δε παίρνει αποφάσεις, θα έπρεπε να μηνύσει υπουργό αλλά δε γίνεται γιατί έχει βουλευτική ασυλία νόμος μνημονιακος υπενθύμίζω.

Απάντηση

30-08-2024 11:55Χ.

6) Η υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γεμίσει από ανίκανα άτομα που βάζουν σε θέσεις διευθυντικές κυρίως για την αμαύρωση του οργανισμού και να πέσει και η τιμή πώλησης που είχαν σχεδιάσει τρομάρα τους. 7) Ίσως ο πιο μεγάλος λόγος που ανησυχεί εσάς τους αγρότες είναι η καθυστέρηση πληρωμών. Οπως σε πολλές άλλες υπηρεσίες το υπουργείο έχει αναθέσει σε ιδιώτη που πληρώθηκε εκατομμύρια , νομίζω αυτός που το πήρε είναι στο Αγρίνιο μιας και το Αγρίνιο φημίζεται ως η τεχνολογική πρωτεύουσα της χώρας 😂 να φτιάξει λογισμικό καταχώρησης για τις πληρωμές. Μετά από χρόνια λογισμικό δε δουλεύει καν παρόλο που ο μέσος φορολογούμενος πλήρωσε για αυτό με εντολή υπουργού ΝΔ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι υπάλληλοι προσπαθούν να βγάλουν άκρη σώζοντας ότι αρχεία υπάρχουν. 8) Η δουλειά είναι τόσο μεγάλη που με τόσα λίγα άτομα χωρίς λογισμικό δε προχωράει τίποτα. 9) Παρατηρήθηκαν πληρωμές που δεν αναλογούσαν σε αυτά που δήλωναν ορισμένοι αγρότες. Φαντάζομαι στα σχόλια εδώ είναι αυτοί που πήραν λιγότερα. Υπάρχουν και αυτοί οι σιωπηλοί που πήρανε περισσότερα εις βάρος σας λόγω γνωριμιών της ΝΔ. 10) ΕΓΩ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΚΑΘΟΜΟΥΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΕΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΝΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 11) Τελος, όπως σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν κακοι εργαζόμενοι. Το πρόβλημα στο δημόσιο είναι ότι αυτοί προωθούνται σε υψηλότερες θέσεις για να κάνουν χατίρια. Αν δε με πιστεύετε θα σας προσκαλούσαν να παρετε το τραίνο Αθήνα -Θεσσαλονικη. Που παρεμπιπτόντως για να μη ξεχνιόμαστε ο αγροτικός πληθυσμός των Σερρών ξαναεβγαλε πρώτο τον Καραμανλή.

Απάντηση

27-08-2024 17:14Αγανακτησμενος

Συνάδελφοι,εάν δεν φύγουν τα 41/100 τα βλήματα για Ουκρανία(αφού ειναι και στην σωστή πλευρά της ιστορίας) θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

27-08-2024 16:16Γιαννης

Εχει καπου τιμοκαταλογο για την γαια επιχειρην συναδελφοι?εκανα αιτηση και δεν εχω ιδεα ποσα θα με χρεωσουν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-08-2024 10:47Αγρότισσα

Πραγματικά η κατάσταση που επικρατεί είναι χαοτική,κ όχι μόνο για εμάς τους αγρότες, όλο το σύστημα καταρρέει δεν λειτουργεί κ τίποτε σωστά.Μας έχουν αφανίσει στην κυριολεξία δε σκύβουν το κεφάλι τους να δούνε πως ζει ο λαουτζίκος,σε τι άσχημες συνθήκες.. Απλήρωτα όλα κινδυνεύουμε από ΔΕΗ, νερό κ όσο για ασφάλεια ούτε θέμα,εγώ καρκινοπαθείς κ αν ανασφαλιστη ολόκληρος Γολγοθάς να κάνω τις εξετάσεις κ όσο για τις κατασχέσεις πάνε φωτιά, ούτε τα ψίχουλα που παίρνουμε δεν μας αφήνουν,δεν έχουν ψυχή ούτε θεό μέσα τους αλοιμονο μας!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές