BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μετά το… εργόσημο των 500.000 ευρώ, πλαφόν εργάτες γης και εργοδότες

Ευρείας κλίμακας αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται μέχρι σήμερα το εργόσημο, πρόκειται να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας. Αφορμή γι’ αυτές τις αλλαγές έδωσε πόρισμα στο οποίο καταγράφονται 49.000 περιπτώσεις με αυθαιρεσίες σε ότι αφορά στο εργόσημο.

ergoshmo-plafon-ergates-ghs_2

Γιάννης Πανάγος

10886
12

Μετά το… εργόσημο των  500.000 ευρώ, πλαφόν για εργάτες γης και εργοδότες

Στόχος των προωθούμενων παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων το πλαφόν ασφάλισης (ανά εργαζόμενο και ανά εργοδότη) είναι να αποφεύγονται φαινόμενα απάτης που σχετίζονται με ευρεία φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εισφοροδιαφυγή αλλά και «κρυπτόμενη» απασχόληση.

Ως γνωστόν το ποσό που καταβάλλεται ως εργόσημο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζοµένου συµπεριλαµβανοµένων των ασφαλιστικών εισφορών (10% επί της αξίας της εργασίας).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 980 της Agrenda


Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κατέληξαν σε πόρισμα με περιπτώσεις εκτεταμένης καταστρατήγησής του εργοσήμου, το οποίο έχει φθάσει και στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτός από τις σοβαρές αποκλίσεις στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και σημαντικές ελλείψεις στις υφιστάμενες προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλοι παραγωγοί που προμηθεύουν την πρωτεύουσα καθημερινά με αγροτικά προϊόντα υποασφαλίζουν με εργόσημο εργαζόμενους που απασχολούν ως μόνιμους καθημερινά με ωράριο.

Στο πόρισμα καταγράφονται 49.000 περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας, με εργοδότες που δήλωσαν υπέρογκα ποσά αμοιβής σε εργάτες, αρκετοί εκ των οποίων είχαν παράλληλα εκδώσει εργόσημα αξίας άνω των 15.000 ευρώ, για τον καθένα. Αλλά και περιπτώσεις εξαργύρωσης εργοσήμου αξίας 500.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εκπίπτουν από την εφορία.

Επίσης, εντοπίστηκε εργάτη γης που δηλώθηκε να έχει απασχοληθεί μέσα σε ένα χρόνο από δεκάδες εργοδότες. Πιο συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος αγρεργάτης απασχολήθηκε το 2017 από 29 εργοδότες, το 2018 από 58 εργοδότες, το 2019 από 35 εργοδότες και από 42 εργοδότες το έτος 2020, με συνολικές εργοδοτικές δαπάνες που πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που θεσπίστηκε μεν το 2010, έχει βάλει σε κάποιο δρόμο την απασχόληση εργατών γης, παρουσιάζει ωστόσο, σημαντικές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα πολλοί να είναι οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα χρόνια, τις «τρύπες» του συστήματος. 

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, πέραν από την καθιέρωση ανώτατου ημερήσια πλαφόν ασφάλισης, θα περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πληρωμών μέσω τραπεζών αντί του σημερινού συστήματος που γίνεται μέσω των ΕΛΤΑ και αφορά 200.000 εργαζόμενους. 

Στους παραπάνω ασφαλισμένους συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι αγρότες από τον ΟΓΑ οι οποίοι μπορούσαν να εργασθούν «χωρίς να έχουν περικοπή στη σύνταξη τους για εισοδήματα μέχρι κάποιο ποσό με τον προηγούμενο νόμο», διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Η ιστορία του εργόσημου

Το εργόσηµο καθιερώθηκε το 2012, και αποτελεί ένα εργαλείο μεμονομένης ασφάλισης, καθώς και µέσο πληρωµής-ασφάλισης για ομάδες εργαζομένων οι οποίες δεν απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη. 
Διευκολύνει τον εργοδότη -π.χ. ένα απλό νοικοκυριό- να πληρώνει µε νόµιµο τρόπο υπηρεσίες τις οποίες λαμβάνει (οικιακή καθαριότητα, κηπουρικές εργασίες, φύλαξη και µεταφορά παιδιών κ.ά.). 

Πρόκειται για ειδικό έντυπο υπό τον τύπο επιταγής µε µοναδικό αριθµό, που εκδίδεται από τον εργοδότη µε τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ και η ελάχιστη ονοµαστική αξία του ξεκινά από τα 5 ευρώ.

Οι αµειβόµενοι µε εργόσηµο ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ για τους κλάδους σύνταξης, ασθένειας, καθώς και για επικούρηση. 

Το ποσό του εργόσηµου αντιστοιχεί στην αµοιβή του εργαζοµένου συµπεριλαµβανοµένων των ασφαλιστικών εισφορών.

Η έκδοση και η εξαργύρωσή του γίνονται από τους συµβεβληµένους φορείς υπηρεσιών πληρωµής (τράπεζες - ΕΛΤΑ). 
Εκδίδεται σε διπλότυπο ή σε δύο αποκόµµατα κατά τον χρόνο αγοράς του, φέρει µοναδικό αλγόριθµο που εξασφαλίζει τη γνησιότητά του και αποτελεί τίτλο αξίας από τη στιγµή της έκδοσής του. 

Το πρώτο αντίτυπο ή απόκοµµα του εργόσηµου αφορά τον εργοδότη και το δεύτερο τον εργαζόµενο.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά απλή, καθώς το εργόσηµο µεταβιβάζεται ονοµαστικώς από τον εργοδότη στον εν λόγω εργαζόµενο ως αµοιβή για την παρασχεθείσα εργασία. 

Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές µε το εργόσηµο δικαιούνται τόσες ημέρες ασφάλισης όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί µέσω της εξαργύρωσης του εργοσήµου µε το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ηµεροµίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Με πληροφορίες από το www.bankingnews.gr



Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

28-08-2024 16:17kanelosgiannis

Και ερχόμαστε τώρα στα παράδοξα της εργατικής νομοθεσίας. Όπως είπαμε τρόπος να ασφαλιστεί εργάτης γης στο ΕΡΓΑΝΗ με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή και περισσότερους εργοδότες δεν υφίσταται. Ας δοκιμάσει κάποιος και ας απαντήσει εδώ με ποιον κωδικό τους ασφαλίζει. Δεν αναφέρομαι στους μετακλητούς έτους όυτε σε αυτούς που εργάζονται σε στάβλους, ΑΕ, ΙΚΕ, μέση αλιεία κτλ. Για τους αυτούς καθ' αυτόυς εργάτες γης έχει παραμείνει ΚΕΝΟΣ ο τρόπος που θα ασφαλιστούν ασχέτως αν αυτοί έχουν μεταφερθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θεωρητικά και πρακτικά πλέον λόγω του ότι ήταν ασφαλισμένοι στον τέως ΟΓΑ ώς τις 31-12-2016. Όμως και η ασφάλιση με εργόσημο με βάση την εργατική νομοθεσία θεωρείται παράνομη καθώς έχει καθιερωθεί το εργόσημο ώς τρόπος πληρωμής για περιστασιακά απασχολούμενος στην αγροτική οικονομιία, πχ 3-6 ή το πολύ 9 μήνες το χρόνο (όπως αυτούς που εισέρχονται με έκτακτη εισδοχή από το εξωτερικό) Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΚΦΑ και να πληρώνονται δώρα άδειες και να φαίνονται στο ΕΡΓΑΝΗ πράγμα που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό. Τώρα πως το έχουν σκεφτεί οι νομοθέτες είναι ένα άλλο θέμα, προφανώς σκέφτηκαν πως εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να τα κονομήσουμε από όλα όσα θα έρθουνε στο μέλλον γιατί το κυνήγι θα ειναι ανελέητο. Αν υποθέσουμε οτι οι εργάτες γης πληρώνονταν και πληρώνονται καλύτερα από ότι οι υπόλοιποι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια και οι μισθωτοί πιστεύει κανείς πως θα συνεχίσει για πολύ καιρό να υφίσταται αγροτική οινομομία όπως τη γνωρίζαμε; Ποιος εργοδότης θα πληρώνει 50-60 ευρώ μεροκάματο συν τα 34% ασφάλιστρα του ΙΚΑ σε εργάτες γης ; Και θα προβλεφθεί επιδότηση της επιχείρησης του στο εργασιακό κομμάτι όπως υπάρχει στις περισσότερες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ; Γιατί αυτό στην αγροτική οικονομία δεν έχει γίνει ως τώρα ούτε το έχει σκεφτεί ο νομοθέτης απλά σκέφτηκε πως θα εισπράξει οφειλές για τα χρέη των 47+ δις που έχουν δημιουργηθεί στα ταμεία.

Απάντηση

28-08-2024 16:00kanelosgiannis

Τώρα στα πιο περίπλοκα. Έστω ότι ένας εργοδότης (ή περισσότεροι) βάζουν όλο το ποσό που απαιτείται για να καλυφτεί η ασφαλιστική εισφορά του εργάτη γης για ένα χρόνο, δηλαδή φέτος χρειάζονται όπως είπαμε 17100 ευρώ. Αν γίνει έλεγχος από την εφορία αυτομάτως θεωρείται παράνομο το γεγονός αυτό και φοροδιαφυγή καθώς υπολογίζουν πως έχει εργαστεί πάνω από 300 μέρες το έτος πράγμα που δε γίνεται δεχτό. Παράλογο? Ναι. Ο ΕΦΚΑ ζητάει όμως τα χρήματα αυτά με κάθε τρόπο δεν τον ενδιαφέρει αν η ΕΦΟΡΙΑ τα θεωρεί παράνομη πράξη. Οπότε τελικά ο εργαζόμενος πρέπει να τα καταβάλει αυτά από την τσέπη του ή να τα ζητήσει εξτρά (μαύρα) από τον εργοδότη) Τώρα στα ακόμη πιο περίπλοκα. Εργάτης γης ο οποίος εργάζεται σε έναν ή περισσότερους εργοδότες δεν μπορεί να πληρώνεται με εργόσημο εφόσον ήταν ασφαλισμένος στον πρώην ΟΓΑ ως τις 31/12/2016 (με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό ισχύει και για τους ξένους μετακλητούς, και για αυτούς με άδεια εργασίας πολυετούς διάρκειας και για τους έλληνες. Αυτομάτως οι εργάτες γης αυτοί μεταφέρθηκαν στην κύρια ασφάλιση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα το εργόσημο για την πλειοψηφια αν όχι για όλους σχεδόν τους εργάτες γης της χώρας θεωρείται παράνομη συναλλαγή και σε πολλούς ΕΦΚΑ της χώρας πλεόν δεν αναγνωρίζεται ως ασφάλιστρο ούτε βέβαι συντάξιμο. Ήδη πολλοί εργάτες γης φαίνονται ανασφάλιστοι στον ΕΦΚΑ από 1/3/2024 για αυτό ακριβώς το λόγο. Μέσα σε μία νύχτα ο νόμος Κατρούγκαλου πήγε τους εργάτες γης στο ΙΚΑ και κανείς δεν ξέρει ούτε μέχρι και σήμερα πως να τους ασφαλίσει, καθώς δεν υπάρχει τέτοιος κωδικός ασφάλισης στο ΕΡΓΑΝΗ. Απίστευτο; Κιόμως αληθινό. Υπάρχει τρόπος να ασφαλιστούν οι μετακλητοί έτους, οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα στο δεύτερο χρόνο να ξανασφαλιστούν με εργόσημο. Υπάρχει τρόπος να ασφαλιστούν οι εργάτες σε στάβλους στη μέση αλιεία κτλ αλλά για τους εργάτες γης δεν προβλέφθηκε τίποτα κανένας τρόπος (ενώ πριν όλοι αυτοί ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ) και για αυτό συνεχίζουν οι εργδοτότες να τους βάζουν εργόσημα.

Απάντηση

28-08-2024 15:49kanelosgiannis

Πρώτον το εργόσημο δεν αντιστοιχεί στο 10% της αξίας του ποσού (σταματήστε να γράφετε ότι να ναι επιτέλους) για το οποίο ασφαλίζεται ο εργάτης γης αλλά στο 14.1 % και αυτή τη διαφορά στην εισφορά καλείται να την πληρώσει ο εργαζόμενος όταν έρθει η εκκαθάριση, δηλαδή σε τρία χρόνια από τη στιγμή έκδοσης των εργοσήμων (έντοκα πολλές φορές εννοείται καθώς περνάει στο ΚΕΑΟ για κάθε μήνα καθυστέρησης) Αν τα εργόσημα ειναι περισσότερα από αυτό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 150 μέρες εργασίας στο έτος όπως υπολογίζονται με βάση των κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη στις 31/12 του περασμένου έτους... δηλαδη για το 2023 ήταν 34 ευρώ μεικτά περίπου, τότε θα οφείλει όλη την εισφορά του έτους. Πχ εργάτης γης εργάστηκε σε 1- 2-3 εργοδότες, θέμα προς συζήτηση αυτό, και εισέπραξε πάνω από 5100 ευρώ σε έν έτος αυτός θα αναγκαστεί να πληρώσει, μαντέψτε.. άλλα 1200 ευρώ σε εισφορές από την τσέπη του. Ο εργαζόμενος τα οφείλει αυτά και όχι ο εργοδότης (για να καταλάβετε το παράλογο του συστήματος) Πάμε τώρα σε περιπτώσεις που εργάτης γης εργάζεται σε έναν ή περισσότερους εργοδότες καθόλη τη διάρκεια του έτους και λαμβάνει αμοιβή 1000 ευρώ μεικτά πχ ανά μήνα για δώδεκα μήνες δηλαδή δώδεκα χιλιάδες ευρώ σε ένα χρόνο. Αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις 300 μέρες εργασίας που υπολογίζεται ως το μάξιμουμ των ημερών εργασιας που μπορεί να εργαστεί κάποιος ως εργάτης γης. Εντούτοις και 12000 ευρώ να εισπράξει μέσω τραπέζης ή μέσω ελτά δεν καλύπτεται όλη η εισφορά της κατώτερης βαθμίδας του ΟΓΑ στην οποία ειναι ενταγμένοι οι περισσότεροι εργάτες γης. Άρα στο τέλος του έτους θα οφείλει περίπου 510 ευρώ για φέτος, Κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα ανεβαίνουν ακόμη και στην κατώτερη ασφαλιστική βαθμίδα. Αν θελήσει ένας ή περισσότεροι εργοδότες να πληρώσουν την εισφορά του εργοδότη θα πρέπει είτε να του πληρώσουν 17100 ευρώ το έτος ή σε κάθε άλλη περίπτωση να του βάλουν οι ίδιοι τα χρήματα μαύρα στον ΕΦΚΑ (τη διαφορά των 510 ευρώ) ή να του τα δώσουν στο χέρι να τα καταθέσει αυτός.

Απάντηση

27-08-2024 22:49Αγρότης

το τι λαμογιά γίνεται με τα εργόσημα δεν περιγράφεται, και απορώ τόσα χρόνια πως δεν το έχουν πάρει χαμπάρι στο υπουργείο! Δεν τους έκανε ποτέ εντύπωση που τις τελευταίες μέρες του χρόνου συνωστίζονται στα ΕΛΤΑ (όχι στις τράπεζες) Ελληνες εργοδότες και Αλβανοί "εργαζόμενοι" και κόβονται εργόσημα που, υποτίθεται, είναι από εργασίες όλου του χρόνου? Και γιατί δεν κόπηκαν όταν πληρώθηκαν το μεροκάματο? Μέσα στο κόλπο είναι και λογιστές, τεράστια φοροδιαφυγή, αλλά και μαγκιές για να μην στερούνται και τα επιδόματα οι "αγρεργάτες"! Φίλος με τιμολόγια από αγροτικά προϊόντα πάνω από 50.000 € πληρώνει 0 φόρο με την πατέντα αυτή, την νομιμοφανή! Και πίνει στην υγειά των κορόιδων μισθωτών και συνταξιούχων που πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά! Αν τους υποχρεώσει να το κόβουν ΜΟΝΟ από τις τράπεζες, και όχι από τα ΕΛΤΑ, είναι ένα πρώτο βήμα γιατί φοβούνται πολύ τον τρόπο αυτόν τα λαμόγια λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης σε αγνώστους αλλοδαπούς που θα πρέπει να τους καταθέσουν τα χρήματα πρώτα, και όχι εικονικά!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-08-2024 14:06Γιώργος

Τα είχαμε χύμα ήρθαν και τσουβαλάτα!

Απάντηση

27-08-2024 12:48ΑΕΛ

Το εργοσημο είναι μια διαδικασία πολύπλοκη,αν ένας εργοδότης έχει σε μια μέρα 15 εργάτες,πρέπει να καθίσει να γράψει ολλα τα στοιχεία από τον κάθε εργάτη α.φ.μ ,ΑΜΚΑ,όνομα στα αλβανικά ,ημερομηνία,ταυτότητα,ποτέ εκδόθηκε,που εκδόθηκε,άρα μεγάλη γραφειοκρατία στο χωράφι,και χάσιμο χρόνου από την δουλειά,δηλαδή να κάνει τον λογιστή στο χωράφι,αντ αυτού,μπορεί το κράτος να δώσει σαν μπλοκ επιταγών με μόνο το όνομα του εργάτη ,και να αποφύγει ο αγρότης αυτήν την ταλαιπωρία,και να είναι και νόμιμος,το ΚΡΑΤΟΣ ΑΚΟΥΕΙ****

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές