BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ωφέλιμα στο χωράφι με πριμ έως 95,1 ευρώ με τα νέα Οικοσχήματα κυρώσεις σε όσους δεν μαζεύουν τα τιμολόγια

Την επέκταση της ∆ράσης 31.6-Γ «Εξαπόλυσης ωφέλιµων εντόµων στις δενδρώδεις καλλιέργειες» προβλέποντας µέγιστη επιδότηση έως τα 95,1 ευρώ το στρέµµα ανάλογα την καλλιεργητική οµάδα, προβλέπει η τροποποίηση των οικολογικών σχηµάτων.

4-5_02_4

Γιώργος Κοντονής

1622
0

Τα νέα ποσά ενίσχυσης και οι καλλιεργητικές οµάδες που καλύπτονται από τη δράση έχουν ως εξής:

  •   Ροδακινιά, Νεκταρινιά, Κερασιά, Μηλιά: 35,8 ευρώ/στρέµµα.
  •   Αχλαδιά: 30 ευρώ/στρέµµα.
  •   Εσπεριδοειδή - κοκκοειδή, αλευρώδεις, αφίδες: 39,9 ευρώ/στρέµµα
  •   Εσπεριδοειδή - τετράνυχοι: 95,1 ευρώ/στρέµµα.

Παραλείψεις και λάθη στην πλατφόρµα αιτήσεων ΟΣ∆Ε

Σηµειώνεται εδώ πως αυτήν την περίοδο που πραγµατοποιούνται οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε, στην πλατφόρµα εµφανίζονται ως ποσά ενίσχυσης οι τιµές που είχαν πληρωθεί οι παραγωγοί το 2023 και όχι οι ενδεικτικές που προβλέπει το θεσµικό πλαίσιο. Για παράδειγµα, για την εξαπόλυση ωφέλιµων εντόµων στις ροδακινιές εµφανίζεται ποσό 18,2 ευρώ το στρέµµα, ενώ το µέγιστο είναι 35,8 ευρώ. Πρέπει να αναφερθεί εδώ πως το τελικό ποσό πληρωµής καθορίζεται ετησίως ανάλογα τη ζήτηση και τις πολιτικές αποφάσεις, άρα είναι διαφορετικό. Ως εκ τούτου, τα ποσά που εµφανίζονται στο ΟΣ∆Ε δεν έχουν κάποια βάση. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστηµα δεν υπήρχαν τα εσπεριδοειδή στις επιλέξιµες καλλιέργειες στην πλατφόρµα αιτήσεων. Με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, τίθεται το ζήτηµα για τα τιµολόγια αγοράς των σκευασµάτων και µέχρι πότε αυτά µπορούν να γίνουν αποδεκτά, µε τους ενδιαφερόµενους να διατείνονται πως πρέπει να υπάρξει περιθώριο έως τα τέλη Νοεµβρίου.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως η δράση για τα ωφέλιµα συνδυάζεται µε τα καλοκαιρινά κλαδέµατα, τη µηχανική ζιζανιοκτονία αλλά και το Κοµφούζιο.

Κυρώσεις για µικρότερη από τη συνιστώµενη χρήση σκευασµάτων

Στην τροποποιητική για τα eco-schemes θεσµοθετούνται κυρώσεις σε δράσεις όπως η ειδική θρέψη, για όσους διαπιστωθεί απόκλιση µεταξύ της συνολικής αναγραφόµενης ποσότητας του προϊόντος στο φορολογικό παραστατικό αγοράς αυτού και της ποσότητας που προκύπτει από τη συνιστώµενη δόση και τον ελάχιστο αριθµό εφαρµογών που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος. ∆ηλαδή οι αγρότες θα πρέπει να προσκοµίζουν τιµολόγια σκευασµάτων (λίπασµα, παγίδες κ.λπ) ανάλογα την έκταση την οποία καλύπτουν µε τη σχετική δράση που επιλέγουν. Για παράδειγµα στη δράση βιοδιεγερτών οι κυρώσεις είναι οι κάτωθι:

  • κύρωση που ισούται µε µείωση 10% της οικονοµικής ενίσχυσης της δράσης, για φορολογικό παραστατικό αγοράς µε µειωµένη ποσότητα προϊόντος κατά 20% έως και 30%
  • κύρωση που ισούται µε µείωση 30% της οικονοµικής ενίσχυσης της δράσης, για φορολογικό παραστατικό αγοράς µε µειωµένη ποσότητα προϊόντος κατά 30% έως και 50%
  • κύρωση που οδηγεί σε µη καταβολή της ενίσχυσης της δράσης για φορολογικό παραστατικά µε µειωµένη ποσότητα προϊόντος πάνω από 50%.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές