BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σχεδόν 27.000 στρέμματα και 1.762 παραγωγούς αγγίζει η ασθένεια παραμόρφωσης

Σε 26.731 στρέμματα ανέρχεται η συνολική έκταση των καλλιεργειών με πυρηνόκαρπα φρούτα, που έχουν προσβληθεί στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία από τον μυστηριώδη ιό που παραμορφώνει τους καρπούς και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους.

raster_1_astheneia_700x385

Λεωνίδας Λιάμης

183
0

Οι πληγέντες παραγωγοί είναι συνολικά 1.762, ενώ σε 5.094 ανέρχονται τα αγροτεμάχια στα οποία εντοπίστηκαν παραμορφωμένα φρούτα. Το πρόβλημα δε, εντοπίζεται κυρίως στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, με επίκεντρο το νομό Πέλλας, όπου βρίσκονται το 80% των κτημάτων με προσβολές και ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Πιερία και το Κιλκίς. Δηλώσεις προσβολών υπάρχουν και για περιβόλια με βερίκοκα και με δαμάσκηνα, αλλά πρόκειται για μικρές εκτάσεις.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις παραγωγών που έγιναν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό από Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου οπότε κι εξέπνευσε η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί.

Επόμενο βήμα είναι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν να διαβιβαστούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου εκείνο με τη σειρά του να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εδώ και στις Βρυξέλες, ώστε να βρεθούν κονδύλια να τρέξει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για τους πληγέντες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές