BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με 10 ευρώ το στρέμμα το πριμ θρέψης ακριβείας στα φετινά Οικολογικά Σχήματα

Την ένταξη των ελαιώνων στην ενίσχυση έως 18,3 ευρώ το στρέµµα της δράσης «Μηχανική ζιζανιοκτονία», προβλέπει η 4η τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου για τα οικολογικά σχήµατα (ΦΕΚ 4821/B’/2024).

18-E-mhxanikh-diaxeirish-zizaniwn-oi-epiloges-eco-schemes

Γιώργος Κοντονής

3765
0

Με 10 ευρώ το στρέμμα οι λιπασματοδιανομείς ακριβείας και 18 ευρώ η μηχανική διαχείριση ζιζανίων στις φετινές επιλογές eco-schemes

Πρόκειται για µία καίρια προσθήκη, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς να συνδυάσουν τη συγκεκριµένη δράση µε τα θερινά κλαδέµατα και ουσιαστικά να απαλλαγούν από την υποχρέωση προσκόµισης τιµολογίων για τη λήψη της επιδότησης οικολογικών σχηµάτων. Σε αντίθετη περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν µε τα θερινά κλαδέµατα τη δράση της ιδιωτικής δακοκτονίας, που θέτει ως υποχρέωση την αγορά δακοπαγίδων κάτι που έχει έξοδα, αλλά και σαφώς µεγαλύτερη επιδότηση.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 981 της Agrenda


Ως εκ τούτου οι αγρότες καλούνται να υπολογίσουν τι τους συµφέρει έχοντας υπόψη τους τα εξής:

  • Η αγορά και εφαρµογή δακοπαγίδων πληρώθηκε το 2023 µε ποσό ύψους 26 ευρώ το στρέµµα, µε το µέγιστο προβλεπόµενο ποσό να έχει οριστεί στα 35 ευρώ/στρέµµα.
  • Η περίπτωση της µηχανικής ζιζανιοκτονίας πληρώθηκε το 2023 µε ποσό ύψους 8,4 ευρώ το στρέµµα, µε µέγιστο προβλεπόµενο ποσό τα 18,3 ευρώ.

Φαίνεται λοιπόν πως η µέγιστη ενίσχυση είναι σχεδόν διπλάσια στις δακοπαγίδες, ωστόσο έχει ως προαπαιτούµενο την αγορά τους και την προσκόµιση των σχετικών τιµολογίων, γεγονός που βάζει σε έξοδα τους παραγωγούς σε πρώτη φάση. Από την άλλη κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η τελική πληρωµή. Αρκεί να αναφερθεί πως η τιµή επιδότησης της µηχανικής ζιζανιοκτονίας µειώθηκε στην πληρωµή κατά 54% σε σχέση µε την ενδεικτική και για τις δακοπαγίδες µειώθηκε µόλις 25%. 

Αναλυτικά τα ποσά που πληρώθηκαν το 2023 και τα ποσά που προβλέπονταν ανά eco-scheme στη Δράση 6:

Το τροποποιηµένο θεσµικό πλαίσιο για τη µηχανική ζιζανιοκτονία αναφέρει:

«1. Η ενισχυόµενη, εναλλακτική της χηµικής, µέθοδος ζιζανιοκτονίας, συνίσταται στην αντιµετώπιση των ζιζανίων στον υποόροφο των αγροτεµαχίων µε τη µόνιµη καλλιέργεια µε µηχανικά µέσα, µέσω ελαφράς κατεργασίας του εδάφους και µέσω χορτοκοπής. Επιπλέον, ενισχύεται η εφαρµογή mulch στον υποόροφο των αγροτεµαχίων µε τη µόνιµη καλλιέργεια µέσω της εναπόθεσης φυτικών υλικών εδαφοκάλυψης τα οποία βοηθούν στην καταπίεση των ζιζανίων και στη διατήρηση της εδαφικής υγρασίας. Η δράση αφορά τις µόνιµες καλλιέργειες. [...]

Στο πλαίσιο της δράσης οι γεωργοί δεσµεύονται:

α) Να αντιµετωπίζουν τα ζιζάνια στον υποόροφο των αγροτεµαχίων της δράσης µε µόνιµες καλλιέργειες, αποκλειστικά µε µηχανικά µέσα κατά την κρίσιµη ανά καλλιέργεια περίοδο του έτους της αίτησης.

Η µηχανική αντιµετώπιση των ζιζανίων µπορεί λάβει χώρα µε την εφαρµογή µίας ή περισσότερων από τις παρακάτω µεθόδους:

  • Περιορισµένου βάθους κατεργασία του εδάφους για την καταστροφή των ζιζανίων
  • Αποκοπή µε χορτοκοπτική µηχανή ή άλλο µηχάνηµα χορτοκοπής
  • Βοτάνισµα (ξερίζωµα των ζιζανίων).

β) Να εφαρµόζουν φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch) στον υποόροφο [...].

Πλαφόν 800 ευρώ ανά παραγωγό στην επιδότηση για χρήση της ψηφιακής εφαρµογής

Όπως είναι γνωστό, για να γίνει οποιαδήποτε επιλογή από τη Δράση 6, ο αγρότης θα πρέπει να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής (Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης). Η επιδότηση που θα δίνεται πλέον θα χωρίζεται ως εξής:

  • 1,2 ευρώ το στρέμμα για τη χρήση της εφαρμογής
  • 1,8 ευρώ το στρέμμα για την κατάρτηση και την παρακολούθηση του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Ωστόσο θα ισχύουν κάποια όρια στην επιδότηση:

  • τα 800 ευρώ ανά ΑΦΜ αγρότη και
  • έως το 5% της ενίσχυσης του γεωργού για το σύνολο των λοιπών δράσεων του οικολογικού προγράμματος 31.6, πέραν της ενίσχυσης για τη δράση 31.6-Α».

Η λιπασµατοδιανοµή ακριβείας έγινε δράση eco-schemes µε µέγιστη ενίσχυση 10 ευρώ

Eπιλέξιµη προς ενίσχυση στα πλαίσια της ∆ράσης 31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας» γίνεται πλέον και η χρήση λιπσµατοδιανοµέων ακριβείας, πέρα από τα ψεκαστικά (φυτοπροστασία).  Για τη λίπανση:

  • το µέγιστο ποσό ανά στρέµµα διαµορφώνεται στα 10 ευρώ και για
  • τον ψεκασµό στα 7 ευρώ. Σηµειώνεται πως στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, οι γεωργοί επιλέγουν µία µόνο από τις δύο ενισχυόµενες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, ήτοι γεωργία ακριβείας κατά
  • τους ψεκασµούς ή γεωργία ακριβείας κατά τη λίπανση.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές