BACK TO
TOP
Θεσμικά

Εξόφληση αγροτικού πετρελαίου Δεκέμβριο με σκάρτα 43 εκατ. ευρώ

Την ώρα που θεσπίζεται η μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου από το 2025, στην οποία και αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν την δεύτερη δόση του αγροτικού πετρελαίου για το 2024, ιδίως αν φέτος έβαλαν στα ίδια ή περισσότερα στρέμματα μια πιο ενεργοβόρα καλλιέργεια σε σύγκριση με το 2023.

agrotiko-petrelaio-2024

Γιάννης Ρούπας

5491
3

Αρχές Δεκεμβρίου η εξόφληση για το 2024 στο αγροτικό πετρέλαιο βάσει φετινού ΟΣΔΕ με σκάρτα 43 εκατ. ευρώ

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αρκετό χρόνο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για να διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τις ψηφιακές  λίστες με τους ΑΦΜ των δικαιούχων προς επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για αγροτική χρήση, ώστε στη συνέχεια να γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις με το φετινό ΟΣΔΕ, να αφαιρεθεί η προκαταβολή της 2ας Απριλίου και έπειτα να εξοφληθούν τα ποσά από το υπουργείο Οικονομικών αρχές Δεκεμβρίου, σε χρόνους παράλληλους με πέρυσι (6 Δεκεμβρίου). 

Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή του Απριλίου αφορούσε εντολές συνολικού ύψους 39,5 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει προϋπολογισμού το συνολικό κόστος για το 2024, έχει κλείσει στα 82 εκατ. ευρώ. Βέβαια, μένει να φανεί αν θα αλλάξει κάτι στα νούμερα αυτά, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε αφήσει ένα «παραθυράκι» στη συνάντηση του Φεβρουαρίου με τους μπλοκατζήδες στο Μέγαρο Μαξίμου, πως μπορεί να αυξηθεί το σχετικό κονδύλι στα 120 εκατ. ευρώ, εάν διαμορφωθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια. 

Κρίνοντας βέβαια από τα νούμερα στο μεσοβδόμαδο νομοσχέδιο που θεσπίζει μόνιμη επιστροφή ΕΦΚ από το 2025 στα 100 εκατ. ευρώ με καινούρια διαδικασία βάσει τιμολογίων, το σενάριο αυτό δεν συγκεντρώνει για την ώρα πολλές πιθανότητες.

Βάσει λοιπόν ισχύοντος ΦΕΚ (Β’, 1588) δικαιούχοι αγροτικού πετρελαίου είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα». Σε διαφορετική περίπτωση, τόσο η προκαταβολή όσο και τυχόν δεύτερη πληρωμή θα λογαριαστούν σε δεύτερο χρόνο ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» και θα επιστραφούν. 

Τα μαθηματικά της εξόφλησης

Οι επιδοτούμενες ποσότητες για τις οποίες επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το έτος 2024, ανά δικαιούχο πρόσωπο, αντιστοιχούν στο 50% των μέγιστων ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζονται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) που έχουν βγει για το 2023 και σύμφωνα με τα στοιχεία της επικαιροποιημένης Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024. Καθώς η προκαταβολή πληρώθηκε βάσει πινάκων 2023, μοιάζει δύσκολο στο επόμενο διάστημα να αλλάξουν αυτά τα νούμερα. 

Όλα αυτά στη πράξη σημαίνουν ότι τον Απρίλιο πολλοί είδαν στον λογαριασμό τους χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα του 2024, καθώς ό,τι έλαβαν πληρώθηκε βάσει δήλωσης 2023. Έστω λοιπόν ένας παραγωγός που το 2023 είχε καλλιεργήσει 100 στρέµµατα βαµβάκι. H επιστροφή που έλαβε τον ∆εκέµβριο 2023, ήταν 615 ευρώ βάσει του συντελεστή ΕΦΚ που παραμένει 0,41 σύµφωνα µε τις ΚΥΑ και το παράρτηµα ετήσιας κατανάλωσης που παραμένει ίδιο και το οποίο υπολογίζει στα 30 λίτρα ανά στρέµµα την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου για την εν λόγω καλλιέργεια (Δηλαδή, κοινώς 30 λίτρα χ 100 στρέμματα χ 0,41 χ 0,5 = 615 ευρώ).

Αν ο παραγωγός αυτός, για το 2024 έχει βάλει 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι αντί για βαµβάκι, τότε η επιστροφή ανέρχεται στα 328 ευρώ (16 λίτρα χ 100 στρέμματα χ 0,41 χ 0,5=328 ευρώ). Στην προκαταβολή του Απριλίου, είδε στον λογαριασµό του 307,5 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% της περσινής επιστροφής (δηλαδή το 25% του μεγίστου), η οποία ήταν για καλλιέργεια βάµβακος. Αυτό σηµαίνει, ότι στην εκκαθάριση που θα γίνει Δεκέμβριο, αν το κονδύλι δεν αυξηθεί, τότε θα έχει να λάβει 20,5 ευρώ. 

Σε ένα αντίστροφο παράδειγµα, δηλαδή αν κάποιος πέρυσι είχε 100 στρέµµατα σκληρό και φέτος βάλει 100 στρέµµατα βαµβάκι, τότε έλαβε τον Απρίλιο προκαταβολή πετρελαίου 164 ευρώ (το µισό της περσινής επιστροφής για 100 στρέµµατα σκληρού) και στο τέλος του χρόνου, θα λάβει τη διαφορά, ήτοι 451 ευρώ (615 ευρώ - 164 ευρώ).

Μετά την αποστολή των ΑΦΜ, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (ΔΑΤΕ) θα υπολογίσει τα ποσά επιστροφής του ΕΦΚ, με βάση τις επιδοτούμενες ποσότητες καυσίμου σε λίτρα και αφαιρεί τα ποσά που πιστώθηκαν ως προκαταβολή (2 Απριλίου).  Καθώς η προκαταβολή μπήκε βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ενώ η εξόφληση θα γίνει βάσει ΟΣΔΕ 2024, υπάρχει η περίπτωση τα ποσά που πληρώθηκαν τον Απρίλιο να είναι μεγαλύτερα από αυτά που ο αγρότης δικαιούνταν τελικά για το 2024. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΑΤΕ θα κρατήσει τις λίστες με τα σχετικά ΑΦΜ και θα τα αποστείλει την διαφορά μεταξύ προκαταβολής και εξόφλησης προς είσπραξη στις αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. ή στο ΚΕΒΕΙΣ. Κάτι παρόμοιο θα γίνει για όσους έκαναν ΟΣΔΕ το 2023 και πήραν προκαταβολή για το 2024, δίχως να υποβάλλουν δήλωση το τρέχων έτος. 

Υπενθυμίζονται τα σχετικά ενδεικτικά ποσά για επιστροφή ΕΦΚ με βάση τους γνωστούς πίνακες κατανάλωσης:




Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές