BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προγράμματα, «κόκκινα» δάνεια PQH, ΟΠΕΚΕΠΕ στην ατζέντα Μητσοτάκη

Κάτι δείχνει να κινείται τις τελευταίες ηµέρες πριν από τα εγκαίνια της ∆ΕΘ σε ότι αφορά επιµέρους ρυθµίσεις για αγροτικά θέµατα.

osde-kokkina-daneia

Γιάννης Πανάγος

3619
6

Προγράμματα αγροτών «κόκκινα» δάνεια PQH κίνητρα σε θερμοκήπια στελέχωση ΟΠΕΚΕΠΕ και φθηνό πετρέλαιο από Μητσοτάκη - ΔΕΘ

Φαίνεται πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία και το κλίµα δυσαρέσκειας που εισέπραξε στις αρχές της εβδοµάδας, έχει αφυπνίσει κάπως το κυβερνητικό επιτελείο που αναζητά αγωνιωδώς κάποιες «εξαγγελίες» οι οποίες θα εκτονώσουν την κατάσταση.
 

Ήδη η κατάθεση στη Βουλή ρύθµισης για µόνιµη ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 και µετά, δείχνει το κλίµα που επικρατεί.

Ακολούθησαν κάποιες πληροφορίες που θέλουν τους επιτελείς να εξετάζουν εκ νέου ρύθµιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα (εκκαθαριστής PQH). Βέβαια, πρόκειται για ρύθµιση που αφορά συγκεκριµένους αγρότες και συνεταιρισµούς και έρχεται περισσότερο για να λύσει αδιέξοδα των servicers και λιγότερο των ίδιων των αγροτών. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το θέµα δείχνει να ενδιαφέρεται ένας κύκλος συµφερόντων που λίγη σχέση έχει µε τα όσα συµβαίνουν στην πραγµατική αγροτική παραγωγή. 

Αντίθετα, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται µια αναφορά του πρωθυπουργού από το βήµα της ∆ΕΘ στα ειδικά χρηµατοδοτικά εργαλεία που εξετάζει η κυβέρνηση προκειµένου να τονωθεί η ανάπτυξη στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Μεταξύ αυτών περιλαµβάνεται και η ειδική ώθηση που αναµένεται να δοθεί στον τοµέα των θερµοκηπιακών καλλιεργειών, καθώς εκτιµάται ότι ο συγκεκριµένος κλάδος µπορεί να αλλάξει πίστα για την ελληνική γεωργία και να δηµιουργήσει µια σύγχρονη βιοµηχανία παραγωγής αγροτικών προϊόντων µε τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και υψηλή υπεραξία προϊόντων. Σ’ αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι αλλαγές  στο κλίµα, ενώ την ίδια στιγµή, ένα ισχυρό πλέγµα εταιρειών από τον διεθνή χώρο, συµµετέχουν στη ∆ΕΘ και είναι έτοιµες να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο ευκαιριών για δουλειές στην Ελλάδα.

Από την οµιλία του πρωθυπουργού δεν θα µείνουν έξω κάποιες αναφορές στα αγροτικά προγράµµατα που έρχονται το επόµενο διάστηµα για την τόνωση της δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα. Μεταξύ αυτών το πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, το µέτρο για εµπορία και µεταποίηση, η ειδική δράση για την ενίσχυση της καινοτοµίας και οι πρωτοβουλίες Leader. 

Τα θέµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣ∆Ε φαίνεται να απασχολούν επίσης τον πρωθυπουργό, ο οποίος και ενδέχεται να αναφερθεί σε ένα ευρύ πρόγραµµα προσλήψεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να ξεπεράσει τις παθογένειες που τον ταλαιπωρούν χρόνια.

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόµενο ειδικής αναφοράς και στο ελαιόλαδο, καθώς δέχεται εισηγήσεις που κάνουν λόγο ακόµα και για µηδενισµό του ΦΠΑ στο προϊόν, προκειµένου να αµβλυνθεί η πίεση στην κατανάλωση, καθώς οι τιµές παραµένουν ψηλά. Να σηµειωθεί ότι στην 88η ∆ΕΘ συµµετέχουν περισσότεροι από 1.300 εκθέτες, ενώ τιµώµενη χώρα είναι η Γερµανία µε 135 εκθέτες. Οι κρατικές, διεθνείς συµµετοχές µαζί µε την τιµώµενη χώρα είναι 25, έναντι 18 πέρυσι, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται χώρες που έρχονται για πρώτη φορά στη ∆ΕΘ, όπως Ηνωµένο Βασίλειο, Κατάρ, Ιαπωνία, Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, Εκουαδόρ και Κόσοβο. 



 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

06-09-2024 18:17Γιωργος

Τι εστι "φτηνο πετρελαιο";;;;;ποιον κοροιδευει ο μιστερ μπιν;;;;;;;ποσο γελοτοποιος ειναι ο ανθρωπος.ετσι του ειπαν οι επικοινωνιολογοι να ταξει και ετσι ταζει.πονταρει στα γιδια που τον ψηφιζουν και λεει οσα λεει.πονταρει σε βλαμμενους στο μυαλο που χαυτουν καθε λεξη του λοβου στο μυαλο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-09-2024 17:57Σ

Πως τον ψηφισαν τοσοι αγροτες?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-09-2024 13:59Giorgos

Πληρώνουν πυροπληκτους και καλά κάνουν!!... κάηκαν περιουσίες τους,και μεις στη Θεσσαλία ακόμη να δούμε φράγκο από αρωγή εδώ και ένα χρόνο. Πλάκα μας κάνετε εκεί στο κόμμα!

Απάντηση

06-09-2024 13:02Κουνελος

ΜΑΛΑΚΊΕΣ,ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΊΕΣ,,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές