BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με 600 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα επενδύσεων θερμοκηπίων

Δύο στις τέσσερεις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου αφορούσαν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, με την κυβέρνηση να δρομολογεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στα 600 εκατ. ευρώ για την μαζική επέκταση των θερμοκηπίων στη χώρα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να τρέξει ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν και καλλιεργήσουν θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας.

0709-mitsotakis-2

277
10

Με 600 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα ενισχύσεων για επένδυση σε θερμοκήπια

Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτά που ήταν ήδη γνωστά βάσει προ λίγων ημερών τροπολογίας για τη μόνιμη επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου από το 2025 στη διηνεκές, η οποία όπως ανέφερε θα γίνει «με δίκαιο και αναλογικό τρόπο ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών».

Δεν έλειψε και η γενική αναφορά σε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών.

«Περάσαμε δοκιμασίες πολλές και διαφορετικές. Εμπόδια ωστόσο που μας έκαναν πιο δυνατούς. Είμαι αποφασισμένος να τιμήσω ξανά την εμπιστοσύνη σας» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε πως «Θα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας εκείνες που μας έκαναν κυβέρνηση 15 μήνες πριν».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις τέσσερεις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα:

«Κυρίες και κύριοι, το βάρος μας επίσης στρέφεται στην παραγωγή της χώρας, στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Επιτρέψτε μου να μιλήσω εν τάχει για 4 σοβαρές νομίζω παρεμβάσεις.

  1. Η πρώτη είναι η οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 και για όλα τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών.
  2. Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητες τους, να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.
  3. Τρίτον θέλουμε με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν δείτε όμως τους αριθμούς σε σχέση με την παραγωγικότητα τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα που μπορούμε να κάνουμε και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
  4. Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όπως ξέρετε έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαιές και να εγκαινιάσουμε ένα νέο καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας (προσέξτε) πολύ μεγάλης κλίμακας, έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Παρακολουθήστε τα όσα σχετικά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο για τον αγροτικό τομέα: (34:08 - 36:45)



Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Προγράμματα αγροτών «κόκκινα» δάνεια PQH κίνητρα σε θερμοκήπια στελέχωση ΟΠΕΚΕΠΕ και φθηνό πετρέλαιο από Μητσοτάκη - ΔΕΘ

του Γιάννη Πανάγου

Κάτι δείχνει να κινείται τις τελευταίες ηµέρες πριν από τα εγκαίνια της ∆ΕΘ σε ότι αφορά επιµέρους ρυθµίσεις για αγροτικά θέµατα.

Φαίνεται πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία και το κλίµα δυσαρέσκειας που εισέπραξε στις αρχές της εβδοµάδας, έχει αφυπνίσει κάπως το κυβερνητικό επιτελείο που αναζητά αγωνιωδώς κάποιες «εξαγγελίες» οι οποίες θα εκτονώσουν την κατάσταση.
 

Ήδη η κατάθεση στη Βουλή ρύθµισης για µόνιµη ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 και µετά, δείχνει το κλίµα που επικρατεί.

Ακολούθησαν κάποιες πληροφορίες που θέλουν τους επιτελείς να εξετάζουν εκ νέου ρύθµιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα (εκκαθαριστής PQH). Βέβαια, πρόκειται για ρύθµιση που αφορά συγκεκριµένους αγρότες και συνεταιρισµούς και έρχεται περισσότερο για να λύσει αδιέξοδα των servicers και λιγότερο των ίδιων των αγροτών. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για το θέµα δείχνει να ενδιαφέρεται ένας κύκλος συµφερόντων που λίγη σχέση έχει µε τα όσα συµβαίνουν στην πραγµατική αγροτική παραγωγή. 

Αντίθετα, µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται µια αναφορά του πρωθυπουργού από το βήµα της ∆ΕΘ στα ειδικά χρηµατοδοτικά εργαλεία που εξετάζει η κυβέρνηση προκειµένου να τονωθεί η ανάπτυξη στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής. Μεταξύ αυτών περιλαµβάνεται και η ειδική ώθηση που αναµένεται να δοθεί στον τοµέα των θερµοκηπιακών καλλιεργειών, καθώς εκτιµάται ότι ο συγκεκριµένος κλάδος µπορεί να αλλάξει πίστα για την ελληνική γεωργία και να δηµιουργήσει µια σύγχρονη βιοµηχανία παραγωγής αγροτικών προϊόντων µε τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και υψηλή υπεραξία προϊόντων. Σ’ αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι αλλαγές  στο κλίµα, ενώ την ίδια στιγµή, ένα ισχυρό πλέγµα εταιρειών από τον διεθνή χώρο, συµµετέχουν στη ∆ΕΘ και είναι έτοιµες να αξιοποιήσουν το νέο πλαίσιο ευκαιριών για δουλειές στην Ελλάδα.

Από την οµιλία του πρωθυπουργού δεν θα µείνουν έξω κάποιες αναφορές στα αγροτικά προγράµµατα που έρχονται το επόµενο διάστηµα για την τόνωση της δραστηριότητας στον πρωτογενή τοµέα. Μεταξύ αυτών το πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, το µέτρο για εµπορία και µεταποίηση, η ειδική δράση για την ενίσχυση της καινοτοµίας και οι πρωτοβουλίες Leader. 

Τα θέµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΟΣ∆Ε φαίνεται να απασχολούν επίσης τον πρωθυπουργό, ο οποίος και ενδέχεται να αναφερθεί σε ένα ευρύ πρόγραµµα προσλήψεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειµένου να ξεπεράσει τις παθογένειες που τον ταλαιπωρούν χρόνια.

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το ενδεχόµενο ειδικής αναφοράς και στο ελαιόλαδο, καθώς δέχεται εισηγήσεις που κάνουν λόγο ακόµα και για µηδενισµό του ΦΠΑ στο προϊόν, προκειµένου να αµβλυνθεί η πίεση στην κατανάλωση, καθώς οι τιµές παραµένουν ψηλά. Να σηµειωθεί ότι στην 88η ∆ΕΘ συµµετέχουν περισσότεροι από 1.300 εκθέτες, ενώ τιµώµενη χώρα είναι η Γερµανία µε 135 εκθέτες. Οι κρατικές, διεθνείς συµµετοχές µαζί µε την τιµώµενη χώρα είναι 25, έναντι 18 πέρυσι, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται χώρες που έρχονται για πρώτη φορά στη ∆ΕΘ, όπως Ηνωµένο Βασίλειο, Κατάρ, Ιαπωνία, Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, Εκουαδόρ και Κόσοβο. 

ΔΕΘ: Εξαγγελία για τα κόκκινα δάνεια αγροτών, Συνεταιρισμών και την PQH

Μια σημαντική εξαγγελία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και αφορούσε το θέμα των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και συνεταιρισμοί με τα κόκκινα δάνεια και την PQH.

Το εν λόγω πρόβλημα αφορά πάνω από 18.000 αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισμούς, αγροτικές περιουσίες και υποδομές άνω των 4 δις ευρώ, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχύσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές, που οι συγκεκριμένες υποδομές χρησιμοποιούνταν εναντίον των συμφερόντων των  αγροτών και των συνεταιρισμών.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων αγροτών και Συνεταιρισμών, ώστε βάσει των δυνατοτήτων τους, να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε βάθος χρόνου, με αναχρηματοδότηση, οριστική διευθέτηση και εξάλειψη των εμπράγματων βαρών.

Επί του συγκεκριμένου θέματος η ΕΘΕΑΣ, στη Γενική Συνέλευσή της, στις 2 Απριλίου 2022, είχε ορίσει τα κόκκινα δάνεια ως ένα από τα κύρια Στρατηγικά ζητήματα, που θα ασχοληθεί, έτσι, ώστε να απελευθερωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών και των Συνεταιρισμών, που ήταν δεσμευμένα από την PQH. Κατά την περίοδο των αγροτικών συλλαλητηρίων και γνωρίζοντας όλες τις διαστάσεις του θέματος των κόκκινων δανείων, η ΕΘΕΑΣ βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών και κατόπιν τούτου προέβη στην επεξεργασία βιώσιμων προτάσεων, τις οποίες παρουσίασε ενώπιον του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα στελέχη της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον υπουργό Επικρατείας, κ. Μάκη Βορίδη. Στη συνέχεια, η ΕΘΕΑΣ ήρθε σε συμφωνία, υπογράφοντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με εταιρεία για την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων των Συνεταιρισμών, που είχαν δεσμευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία και έθετε διαρκώς και επιτακτικά το ζήτημα στα κυβερνητικά όργανα για την επίλυσή του.

Για την ΕΘΕΑΣ, η δέσμευση και η μη λειτουργία άνω των 700 αγροτικών συνεταιριστικών  υποδομών, καθώς και ατομικών περιουσιών 18.000 αγροτών ήταν πρόβλημα κρίσιμης οικονομικής και ηθικής σημασίας, που έπρεπε άμεσα να επιλυθεί.

Αναμένοντας τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν, η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει με τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε μέσα από την ευελιξία που εξαγγέλθηκε, να δρομολογηθούν πραγματικά βιώσιμες λύσεις, που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη, επιλύοντας μακροχρόνια προβλήματα που ήταν αποτέλεσμα της περιόδου της οικονομικής κρίσης για αγρότες και συνεταιρισμούς.




 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

09-09-2024 12:54Νεος αγροτης

ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ.....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΟΝ ΟΥΤΕ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Απάντηση

08-09-2024 11:21Ηλίας

Αν καταλαβαίνω καλά, στην ουσία θα δώσουν μεγάλες αναξιοποίητες δημόσιες εκτάσεις σε εταιρείες επενδυτές κι επιπλέον 600 εκατ. για να φτιάξουν θερμοκήπια. Ότι έγινε στην Κένυα και άλλες αφρικανικές χώρες που πήγαν ολλανδικές εταιρείες και έστησαν θερμοκήπια και μαζεύουν όλο το χρήμα στην Ολλανδία. Και γιατί δεν τα δίνουν σε αγρότες που θέλουν να καλλιεργήσουν και πρέπει να τα πάρουν ξένες εταιρείες γύπες;;; Δεν αυξάνεται το εισόδημα του Έλληνα αγρότη έτσι. Οι αριθμοί στο μέλλον θα δείχνουν αυξημένη πρωτογενή παραγωγή αλλά δεν θα είναι παραγωγή από αγρότες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

06-09-2024 18:17Γιωργος

Τι εστι "φτηνο πετρελαιο";;;;;ποιον κοροιδευει ο μιστερ μπιν;;;;;;;ποσο γελοτοποιος ειναι ο ανθρωπος.ετσι του ειπαν οι επικοινωνιολογοι να ταξει και ετσι ταζει.πονταρει στα γιδια που τον ψηφιζουν και λεει οσα λεει.πονταρει σε βλαμμενους στο μυαλο που χαυτουν καθε λεξη του λοβου στο μυαλο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-09-2024 17:57Σ

Πως τον ψηφισαν τοσοι αγροτες?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-09-2024 13:59Giorgos

Πληρώνουν πυροπληκτους και καλά κάνουν!!... κάηκαν περιουσίες τους,και μεις στη Θεσσαλία ακόμη να δούμε φράγκο από αρωγή εδώ και ένα χρόνο. Πλάκα μας κάνετε εκεί στο κόμμα!

Απάντηση

06-09-2024 13:02Κουνελος

ΜΑΛΑΚΊΕΣ,ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΕΞΑΓΓΕΛΊΕΣ,,

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές