BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τριπλά οφέλη φέρνει στον πρωτογενή τομέα η νανοτεχνολογία

Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην πρωτογενή παραγωγή και η επίτευξη του τριπλού στόχου για χρήση πράσινης ενέργειας, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων και αύξηση των παραγομένων τροφίμων, βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό εξάλλου αποτέλεσε και ζητούμενο, στη συνάντηση που πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας και της Γερμανίας, Κώστας Τσιάρας και Τζεμ ΄Εζντεμιρ στα εργαστήρια και στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας Organic Electronics Technologist.

episkepsh-tsiara

18
0

Τους υπουργούς ξενάγησε ο ομότιμος καθηγητής νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που ανοίγει νέους ορίζοντες στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε μια συγκυρία που ο πλανήτης αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας παράγονται καινοτόμα πάνελ οργανικών τυπωμένων φωτοβολταϊκών που διαφοροποιούνται από τα υπάρχοντα λόγω της διαφανούς ομοιόμορφης μεμβράνης τους, του μικρού τους όγκου, της μεγάλης ευκαμψίας τους αλλά και της υψηλής απόδοσης που  έχουν. Η επένδυση έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Η κυρίως παραγωγή εστιάζεται στη Θεσσαλονίκη και έχει αναπτυχθεί σε περισσότερες από 100 εταιρείες στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τα εργαστήρια νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.«Γίνεται μια επανάσταση, στην οποία μετέχουμε ως χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθετίδης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία με τον Γερμανό Ομόλογό μου να επισκεφθούμε μια πρότυπη μονάδα παραγωγής  φωτοβολταϊκών με τη χρήση της απολύτως σύγχρονης τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας. Είναι μια συνεργασία που γίνεται με διαφορετικούς εταίρους, πάντα υπό την επίβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όλοι έχουμε εντυπωσιασθεί από όσα είδαμε.

Ακριβώς γιατί η συμβολή της νέας τεχνολογίας μπορεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα που έχουμε από το παρελθόν.  Κυρίως όμως να διασφαλίσει ενέργεια, να διασφαλίσει υδάτινους πόρους και να εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή.

Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις, θα δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε μια μεγάλη ομάδα παραγωγών να μετουσιώσουν τις προσπάθειες και τον κόπο τους σε  σημαντικά αποτελέσματα.

Είμαστε πάντα συντεταγμένοι σε μια λογική που η νέα τεχνολογία έρχεται να φέρει το αύριο παντού.  Προφανώς και στο πρωτογενή τομέα».

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Τζεμ΄Εζντεμιρ ,μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για έναν βιώσιμο γεωργικό τομέα. Τεχνικές καινοτομίες όπως αυτές που παρουσιάζονται εδώ αποτελούν σημαντικό δομικό στοιχείο για την Γεωργία, ανθεκτική στη κλιματική αλλαγή. Μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόκληση καλύτερα αν συνεργαστούμε και διασφαλίσουμε ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία. Αυτό ισχύει για παράδειγμα και για τους εταίρους μας στην Αφρική. Αυτές οι εύκαμπτες φωτοβολταϊκές μονάδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκομιδή τόσο της ενέργειας όσο και της τροφής από τα χωράφια. Αυτό δεν βοηθά μόνο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αλλά ενισχύει και την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτή είναι μια προοπτική win-win. Η κλιματική κρίση δεν γνωρίζει σύνορα- η Ελλάδα και η Γερμανία πλήττονται εξίσου, για παράδειγμα από τις δασικές πυρκαγιές. Η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία για να το αντιμετωπίσει - μπορούμε να μάθουμε από αυτήν. Θέλουμε, λοιπόν, να εμβαθύνουμε την ελληνογερμανική συνεργασία μας για μια βιώσιμη, ανθεκτική στο μέλλον γεωργία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές