BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στη δικαιοσύνη… κλείνουν φέτος οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, στο πουθενά οι πληρωμές

Η 12η Σεπτεμβρίου που έχει τεθεί ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ φθάνει, ωστόσο, οι δηλώσεις δεν λένε να τελειώσουν, καθώς η βάση υποστήριξης της όλης διαδικασίας παραμένει προβληματική με τους καθ’ ύλην αρμόδιους να αναζητούν τρόπο να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη.

sto-pouthena-oi-plhrwmes

6911
2

Μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο συνεταιριστικά και άλλα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να ακολουθήσουν τη νομική οδό, αποστέλλοντας στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξώδικη διαμαρτυρία που, όπως αναφέρεται, είναι και το προϊμιο για την κατάθεση αγωγής σε βάρος της διοίκησης του Οργανισμού Πληρωμών.     

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και τυπικά υπολείπονται περί τις 200.000 αιτήσεις. Πέραν αυτού, η πραγματική δουλειά στο ΟΣΔΕ 2024 υπολογίζεται ότι δεν έχει φθάσει στο 70%, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειασθεί ακόμα πολύς χρόνος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

 

Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο. Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.

Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ  για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο. Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα   τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.

Αναλυτικά θα βρείτε το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέσιμο εδώ.

Τα σημαντικότερα  θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής

Κατά την τρέχουσα περίοδο  του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν την 1η  Απριλίου 2024 , αλλά μόνο  για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί  και όχι   και   τα ΚΥΔ, για τα οποία   και  σε αντίθεση με  ότι  συνέβαινε  τα προηγούμενα χρόνια, η  παραπάνω πλατφόρμα  υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ  έτους  2024 , άνοιξε  με  μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες)  και συγκεκριμένα   μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η  καθυστέρηση  αυτή των  3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη,  που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός  που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας. Και  για να γίνει αντιληπτή η διαφορά,  ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση στις 15 Ιουλίου δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.

Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο,  δηλαδή  5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα,  έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση  και παράσταση  του παραγωγού  στα ΚΥΔ  για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας  έτσι  ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.  

Αξίζει να   σημειωθεί , ότι   οι  παραπάνω  καθυστερήσεις  δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών  με  δυσανάλογο κόστος  για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ  2024. Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024,  αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής,  που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα

  1. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν
  2. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων,  για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.
  • Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς
  1. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν

Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία  υποβολής των  δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή  τους, επιλογή  που  απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με  αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς  η ευθύνη για την πληρότητα  ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους. Αυτό γιατί η  εφαρμοζόμενη ήδη  επιλογή,  με προτροπή σας,  δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.

Γι αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας  και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε  νόμιμου δικαιώματός   μας, για  την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας  που υπέστημεν και υφιστάμεθα ,εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης   της λειτουργίας   της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων,  οφειλομένης  σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας,  σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη  και υποχρέωση ώστε  να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη,  για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024.  Άλλως   και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε , ότι  για  την αποκατάσταση   κάθε  θετικής   και αποθετικής  ζημίας   που θα υποστούμε  από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά   του Οργανισμού σας,  θα ασκήσουμε   εναντίον σας  κάθε   ένδικο βοήθημα  ενώπιον των αρμοδίων   δικαστηρίων.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

09-09-2024 17:06ΑΓΡΟΤΗΣ

Ενας μήνας παράταση σου χρειάζεται οποίος δήλωσε δήλωσε η υπόλοιποι του χρόνου

Απάντηση

09-09-2024 16:26Νίκος

Αν υπάρχει υπουργός και πρωθυπουργός να δώσουν ένα μηνα επίσημη παράταση. Αν όχι να πάνε σπιτια τους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές