BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προς παράταση… πάει το ΟΣΔΕ μέχρι 7 Οκτωβρίου, εκτροχιασμός πληρωμών

Προς παράταση ενός μήνα οδηγούνται νομοτελειακά οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024, καθώς μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει λειτουργήσει καλά και οι αγρότες πηγαινοέρχονται κάθε μέρα στα ΚΥΔ, μήπως και βγάλουν άκρη.

paratash-osde

Γιάννης Πανάγος

19511
22

Προς παράταση ΟΣΔΕ μέχρι 7 Οκτωβρίου, με εκτροχιασμό πληρωμές για χάρη μιας κάστας  που… φυσάει το χρήμα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συμβιβάζονται τις τελευταίες μέρες (σε κατ´ ιδίαν συναντήσεις στη ΔΕΘ) με την προοπτική μιας μεγάλης παράτασης στο ορόσημο που είχε τεθεί για τις 12 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί, υπολείπονται ακόμα 200.000 δηλώσεις (σε σύνολο 660.000 περίπου), ενώ και αυτές που έχουν πάρει πρωτόκολλο ολοκλήρωσης (βάσει ανεπίσημων οδηγιών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) είναι ημιτελείς και παρουσιάζουν σοβαρές ανεπάρκειες.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι η παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων χωρίς κόστος, έρχεται πρώτα απ´ όλα για να επιλύσει τα προβλήματα της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που έχει επιληφθεί του θέματος και λιγότερο για να διευκολύνει τους ίδιους τους αγρότες και τα ΚΥΔ που μεσολαβούν.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

 

Πρόκειται για ένα ατελείωτο μπραντ ντε φερ, στο οποίο κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη που θα αποκομίσουν από αυτή τη διαδικασία και κάποιοι άλλοι… συνωστίζονται για τη μοιρασιά που θα ακολουθήσει. Όλο αυτό βέβαια συνιστά μοναδικό ελληνικό φαινόμενο, με τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να ζουν με τις αγωνίες τους, μην ξέροντας στην κυριολεξία τι τους ξημερώνει.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ που η Ελλάδα έχει φθάσει τόσο κοντά στο ενδεχόμενο να μην πληρώσει προκαταβολή βασικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Έγκυρες πηγές βεβαιώνουν το Agronews ότι με τα διαθέσιμα χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί η προκαταβολή του τσεκ βάσει των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει, είτε ότι δεν θα δοθεί προκαταβολή τον Οκτώβριο, είτε ότι οι πληρωμές θα γίνουν βάσει των στοιχείων της περασμένης χρονιάς (ΟΣΔΕ 2023).

Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελεί υπό επιτήρηση και ότι στις 11 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των κλιμακίων (ΟΠΕΚΕΠΕ και Ευρωπαϊκής Αρχής) προκειμένου να εκτιμηθεί η πρόοδος στο όλο σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων. Αντί προόδου υπάρχει μόνο οπισθοδρόμηση κι αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Το πως, για πόσο και με τι αντάλλαγμα, οι εδώ ιθύνοντες θα μπορέσουν να τα «κουκουλώσουν» είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Το βέβαιο είναι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και κάποια στιγμή, οι κοινοτικές αρχές θα κληθούν να κάνουν τη δουλειά τους και τότε οι καταλογισμοί θα είναι δυσβάστακτοι. Κάποιοι μάλιστα σπεύδουν να επισημάνουν ότι αυτή η εξέλιξη θα έρθει πριν το 2027 που λογίζεται ως έτος εθνικών εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος των λαθών θα μεταφραστεί σε σοβαρότατο πολιτικό κόστος για τους σημερινούς κυβερνώντες.

Αναστάτωση στις θεσμικές οργανώσεις που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή

Τα τεχνικά προβλήματα που φέρνουν μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, απασχολεί ζωηρά τον τελευταίο καιρό, εκτός από τους αγρότες και όλους όσοι έχουν σχέση με την αγροτική παραγωγή. Δηλαδή, τους συνεταιρισμούς τους εμπλεκόμενους στην παροχή υπηρεσιών, εφοδίων, προϊόντων τεχνολογίας και κατάρτισης φακέλων που σχετίζονται με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τα οικολογικά σχήματα, τις πιστοποιήσεις και τις γεωργικές συμβουλές.

Το αδιέξοδο δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και μεγάλα κόστη, ενώ καλλιεργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό αφού οι συνεπείς βρίσκουν απέναντι τους τους ευκαιριακούς που κοιτάνε μέσα στην αναμπουμπούλα να υφαρπάξουν μέρος των ενισχύσεων με αμφιβόλου εγκυρότητας παραστατικά και προϊόντα.

Το θέμα αυτό φαίνεται να απασχολεί σοβαρά τους οργανωμένους φορείς και εξετάζουν μέτρα συντονισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και προτάσεις βελτίωσης και απλοποίησης του ισχύοντος πλαισίου.

Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2024 18:07Τασος

Καθε χρονο τα ιδια . Κλαψα, ψεκασμενες μπουρδολογιες,καταστροφολογια.....και στο φιναλε οι επιδοτησεις πληρωνονται στην ωρα τους.Γι αυτο θα ειμαστε μια ζωη με το Κυριακο ρε ψεκια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

11-09-2024 13:47Νίκος τικος

Παναγο έχεις γίνει περίγελος. Χασαν την μάσα τα φιλαράκια σου, και έχεις βγάλει αφρούς. Ποιος σου είπε βρε καραγκιοζακο της διαπλοκής ότι δεν θέλουμε παράταση?? Εκτός από ασυναρτησίες και γενικότητες τίποτε ουσιαστικό και ρεαλιστικό δεν μπορείς να προτείνεις. Και ξέρεις γιατί? Γιατί αυτοσκοπός σου είναι να Καλό περάσουν τα δικά σου τρωκτικά, και φυσικά εσύ.

Απάντηση

10-09-2024 14:03Σταυρος

Παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 για να πάρουμε και τις δύο επιδοτήσεις μαζί. Ζήτω ο ΚΟΥΛΗΣ,Ζήτω η ΝΔ........ότι μας αξίζει έχουμε. Καληνύχτα καληνυχτες.

Απάντηση

10-09-2024 13:36Νίκος

Κύριε Πανάγο ξέρετε οτι λέτε ασυναρτησίες αλλα επικρατούν τα "κλικ" και οι διαφημίσεις στα άρθρα! Είστε και γρουσούζης όμως γιατί εκκενώθηκε το ΥΠΑΑΤ λόγω ενός κακομοίρη που απειλεί να τινάξει μια φυάλη υγραερίου απέναντι. Οπότε πότε θα υπογραφεί η ΥΑ;

Απάντηση

10-09-2024 12:58Ζούμε στη μπανανία;

Δηλαδή αυτός που αμελεί να κάνει δήλωση γιατί να πληρωθεί Οκτώβρη;Ας πάει παραπισω η δήλωση του να πληρωθεί και παραπισω και με κύρωση να δούμε αν το αμελήσει ξανά.προφανως δεν φταίει μόνο αυτός αλλά δεν γντ να γαμας έναν ολόκληρο κλάδο γιατί κάποιοι δεν έκαναν δηλώσεις στη χώρα της παράτασης και του συμφέροντος εκτός αν υπάρχει και παράταση για αυτά που πρέπει να πληρώνουμε, Μητσοτάκη θα σε ψάχνουν σαν τον κασελακη

Απάντηση

10-09-2024 11:16maria

Είτε στης 12 είτε μετά από ένα μήνα , πάλι μπαχαλο θα γίνει στης πληρωμές ( όταν γίνουν ) Αυτά τα βοσκοτόπια άραγε γιατί αγνοουνται ; τι αλχημείες θα κάνουν πάλι .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-09-2024 11:07αγροτοπατερας

Φωναζει ο αρθρογραφος γιατι δεν πηραν οι δικοι του το οσδε και του φταιει η εταιρεια. Οκ δικιο εχει αλλα και οι προηγουμενοι δεν τα εκαναν τα ιδια και χειροτερα;

Απάντηση

10-09-2024 08:37laertis

Καλά βρε όρνιο , βρε λινάτσα, βρε τενεκέ ξεγάνωτέ οι δικοί σου δεν τα έκαναν πουτ@ατα δυο χρόνια τώρα και έχει χαθεί η μπάλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ; Τα ΚΥΔ και ο αγροτικός κόσμος δεν φώναζε παράταση; Αλλά τέτοιο κοπρόσκυλο είσαι που τώρα που σε πήρανε χαμπάρι γλυτζιάρι χτυπιέσαι σαν το χταπόδι με το παρεάκι σου μήπως φας κανα κομματάκι τυράκι. ΕΜΕΙΣ ΒΡΕ ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ ΖΗΤΑΓΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ . Δεν είμαστε μαγαζάκια της αρπαχτής των 200 και 300 αιτήσεων, έχουμε 7000 90000 10000 και 15000 αιτήσεις όρνιο και προσπαθούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά με ένα μπουρδέλο σύστημα που πρέπει να δουλεύει και να διασταυρώνει....(ξέρεις μήπως τι σημαίνει αυτό..;)

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

10-09-2024 08:29Ήλιε μου αν κανεις Ήλιο ακόμα τουτι ν εβδομάδα.

Μεγάλοι υπευθυνοι για το μπάχαλο ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργείο. Άμελουν κ οι αγροτες κ δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Κλείστε το συστημα κ οποίος προλαβε τον κυριο είδε μετά από μια βδομαδα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές