BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παράταση για ΟΣΔΕ '24 έως 12 Οκτώβρη δίχως ποινή ζητούν 6 φορείς

Να δοθεί άμεσα σοβαρή παράταση ενός μήνα μέχρι 12 Οκτωβρίου για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024 δίχως ποινές ζητούν μέσω κοινού Δελτίου Τύπου, έξι φορείς (που εκφράζουν τη θέση και βούληση τόσο μεμονωμένων παραγωγών και συνεταιριστικών σχημάτων, όσο και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή), ζητώντας παράλληλα ουσιαστικές βελτιώσεις στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ, ώστε να διευκολυνθούν οι πάσης φύσης διαδικασίες και μαζί με αυτές η ταχύτητα των πληρωμών στους αγρότες.

Farmer-with-a-Pitch-Winslow-Homer

4702
3

Εδώ και τώρα παράταση έως 12 Οκτώβρη για το ΟΣΔΕ '24 δίχως ποινή ζητούν 6 φορείς 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, πως αν και σε λιγότερο από 2 εικοσιτετράωρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024,  περισσότεροι από 200.000 παραγωγοί δεν θα προλάβουν να πατήσουν το κουμπί της «οριστικοποίησης», δημιουργώντας πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.

Οι 6 φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι

  • Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
  • Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων - ΣΥΣΕΠ
  • Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας - ΕΣΥΦ
  • Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων - ΣΠΕΛ
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού - ΣΕΠΥ
  • Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ. 
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda

 

Όπως έχει καταγράψει το Agronews, η ευθύνη για την μη υποβολή δεν βαραίνει τους παραγωγούς, αλλά κάποιους οι οποίοι ενδιαφέρονται μονάχα  για τα κέρδη που θα αποκομίσουν από αυτή τη διαδικασία. Όλο αυτό βέβαια συνιστά μοναδικό ελληνικό φαινόμενο, με εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να ζουν με τις αγωνίες τους, μην ξέροντας στην κυριολεξία τι τους ξημερώνει. Να σημειωθεί εδώ πως είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ που η Ελλάδα έχει φθάσει τόσο κοντά στο ενδεχόμενο να μην πληρώσει προκαταβολή βασικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η σχετική ανακοίνωση των 6 φορέων έχει ως ακολούθως:

«Οι φορείς  ΕΘΕΑΣ, ΣΥΣΕΠ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ, ΣΕΠΥ, ΠΕΦΠΒΠ, βιώνοντας από κοντά τα παραγωγικά προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες τους και λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Σε δύο ημέρες, αν και λήγει η προθεσμία (12/9) για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς πάνω από 200.000 παραγωγοί, δεν θα μπορέσουν, να υποβάλουν ΟΣΔΕ, με πολλαπλά εισοδηματικά προβλήματα γι’ αυτούς και τους προμηθευτές τους.
  • Η «αίτηση» αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των παραγωγών, ενώ υποβάλει σε περιττή γραφειοκρατία παραγωγούς και εμπλεκόμενους με αυτούς.

Ζητούν τα εξής από τον  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

  1. Την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας υποβολής, ώστε οι διεργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς παραλείψεις και τα ΚΥΔ να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας με τον οποίο έχουν επιφορτιστεί.
  2. Να γίνουν στο διάστημα αυτό βελτιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ, ώστε πληθώρα στοιχείων να αντληθούν από την ΑΑΔΕ και άλλες βάσεις του Δημοσίου, που θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν στο μέγιστο τους ελέγχους για να μην καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές.
  3. Από το ΟΣΔΕ του 2024 να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες ανοικτής πρόσβασης στα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας, όπως επικαιροποιούνται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο, για αναπτυξιακή χρήση από τους ενδιαφερόμενους και την υποβοήθηση του σωστού σχεδιασμού και των καινοτομιών μέσα από την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣ
  • Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων - ΣΥΣΕΠ
  • Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας - ΕΣΥΦ
  • Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων - ΣΠΕΛ
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού - ΣΕΠΥ
  • Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΠΕΦΠΒΠ»

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-09-2024 16:13Γιώργος

Α ρε πάρτυ που θα κάνετε με τα χρήματα τον παραγωγόν εκεί στον οποκεπε και άλλοι φορείς.

Απάντηση

11-09-2024 15:32ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟ

Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών – ΕΘΕΑΣΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ cognitera cognitrea μας ξεφούντωσες περα ως περα

Απάντηση

11-09-2024 13:58ΑΓΡΟΤΗΣ

Όποιος δήλωσε δήλωσε η υπόλοιποι του χρόνου άιντε συνέχεια στη η καραμέλα με της παρατάσεις

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές