BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανέκδοτο τα λόγια περί «ΟΣΔΕ στην ώρα του» λένε οι διαχειριστικές, Σχέδια Βελτίωσης ίσως πρώτους μήνες 2026

Όσο η κατάσταση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν εξωμαλύνεται, τόσο ο προγραμματισμός προκηρύξεων του ΠΑΑ που συνδέονται με τις εκτάσεις του παραγωγού, θα μοιάζει με μπακαλόχαρτο. Γι’ αυτό να μην εκπλαγούν οι αγρότες αν τελικά οι αιτήσεις για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, ξεκινήσουν από το... 2026.

sxedia-veltiwshs-2026

Γιώργος Κοντονής

1147
1

Τα παραπάνω προκύπτουν από τον άκρως αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του γεννικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύμιο Τσιατούρα κατά τη διάρκεια ημερίδας για την ΚΑΠ στα πλαίσια της ΔΕΘ. Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση του συμβούλου-μελετητή Ντίνου Μπλιάτσου, σχετικά με το μέλλον των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.

Ο διάλογος μεταξύ Παπαγιαννίδη-Τσιατούρα

Αρχικά ο κ. Παπαγιαννίδης υποστήριξε πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος Γενάρη κατά τη διάρκεια της κλαδικής έκθεσης Zootechnia. «Αν θέλετε τη γνώμη μου ρεαλιστικά, η πρόσκληση θα είναι γύρω στο Μάρτιο», ανέφερε. Εδώ, παρενέβη ο κ. Τσιατούρας, υπενθυμίζοντας πως πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ 2025. «Δηλαδή το ΟΣΔΕ θα γίνει στην ώρα του;», αναρωτήθηκε, μάλλον ρητορικά, το υψηλόβαθμό στέλεχος των διαχειριστικών, συμπληρώνοντας πως «δεν το νομίζω». Ο κ. Τσιατούρας είπε, λοιπόν, πως ο προγραμματισμός της Μονάδας λέει για φθινόπωρο του 2025. «Ωστόσο οι μονάδες υπακούν στους πολιτικούς», είπε με νόημα. Εδώ ο κ. Παπαγιαννίδης φάνηκε να συμφωνεί, λέγοντας πως «άρα αναπροσαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα εις το φθινόπωρο, διαφωνόντας με την άποψη που ακούστηκε από το κοινό της ημερίδας, πως τελικά οι αιτήσεις μπορεί να ξεκινήσουν το 2026». «Όχι δεν θα γίνει αρχές του 2026, εκτός αν πάει το ΟΣΔΕ αργά», είπε.

Για να καταλήξει στο τέλος ο κ. Τσιατούρας στην άποψη πως: «Αν θα είναι Γενάρης του 2026, Νοέμβρης του 2025, έχει να κάνει κυρίως με το ΟΣΔΕ. Το ξαναλέω αν το ΟΣΔΕ τελειώσει στην ώρα του. Δηλαδή εμείς τώρα είμαστε έτοιμοι να βγούμε με την πρόσκληση των Νέων Αγροτών. Σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι και με το πληροφοριακό σύστημα. Αυτό έχει να κάνει με το ΟΣΔΕ. Τα κείμενα τα δικά μας, και το πληροφοριακό σύστημα το δικό μας θα είναι σίγουρα έτοιμα».

Υπενθυμίζεται εδώ πως μία σειρά προκηρύξεων αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων (Κομφούζιο, Σπάνιες Φυλές, Βιολογικά) αργούν μόνο και μόνο επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η υπόθεση του ΟΣΔΕ. Το να χαθεί πάντως το 2024 ως πρώτο έτος εφαρμογής μοιάζει αδύνατο, ωστόσο το αν θα υπάρξει προκαταβολή το Δεκέμβριο, είναι προς συζήτηση.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-09-2024 11:04Πέτρος

Η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: ΜΠΑΜΠΑΣΙΔΗΣ! Να φύγει τώρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές