BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αναστολή πλειστηριασμών για 6 μήνες σε πληγέντες από θεομηνίες

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, επεκτείνονται τα μέρα για πληγέντες από θεομηνίες, ενισχύονται και οι επιχειρήσεις του Παγασητικού, παρατείνονται οι Γενικές Συνελεύσεις νομικών προσώπων και τροποποιούνται διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

thessalia-2

16
0

Αναλυτικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1.α. Αυξάνεται το χρονικό διάστημα (μέχρι δεκαοκτώ μήνες αντί δώδεκα που ισχύει) αναστολής της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τους λοιπούς αναφερόμενους δανειστές, για τις οριζόμενες κατηγορίες φορολογούμενων-πληγέντων από θεομηνίες και ορίζεται η έναρξη ισχύος της προτεινόμενης διάταξης.

β. Με Κ.Υ.Α. μπορεί να αναστέλλεται για δώδεκα (12) μήνες. αντί με Υ.Α. και για έξι (6) μήνες που ισχύει σήμερα, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης από την επέλευση της θεομηνίας. η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (ιδίως, πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών κ.λπ.). επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων.

γ. Αναστέλλονται κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσον και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, παρέχεται δε εξουσιοδότηση, με Κ.Υ.Α. αντί με Υ.Α. που ισχύει σήμερα, για τον καθορισμό της σχετικής διαδικασίας, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και κάθε συναφούς θέματος.

2.α. Επεκτείνεται και για τις πληγείσες περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Παγασητικό Κόλπο, η εφαρμογή των μνημονευόμουν διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες:

- αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο καθώς και ασφαλιστικών εισφορών και θεσπίζεται ειδική, κατά περίπτωση, ρύθμιση (δόσεις, απαλλαγή από προσαυξήσεις κ.λπ.) για την καταβολή τους.

- χορηγείται ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων, τηρουμένων των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Η εν λόγω ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο εν γένει και τα πιστωτικά ιδρύματα.

β. Προβλέπεται η έκδοση κανονιστικής πράξης για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης

3. Τροποποιούνται διατάξεις του ν. 5049/2023. σχετικά με τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.) σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την κατεπείγουσα εκτέλεση έργων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

4. Παρατείνονται και για το έτος 2024. οι προθεσμίες διεξαγωγής των γενικών συνελεύσεων των αναφερόμενων νομικών προσώπων. [Ανάλογο μέτρο είχε προωθηθεί και για το έτος 2023 (άρθρο 18 ν.5055/2023)].

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές