BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παράταση για δηλώσεις ΟΣΔΕ έως 7 Οκτωβρίου ζητάνε τα ΚΥΔ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η «πρόταση» ΟΠΕΚΕΠΕ

Χάος με τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, λόγω ανεπάρκειας των συστημάτων και ανυπαρξίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλουν με ανακοίνωσή τους οι εταιρείες – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), ζητώντας από το υπουργείο και τη διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών να δοθεί επίσημα παράταση της σχετικής διαδικασίας (υποβολή δηλώσεων χωρίς ποινή) μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2024. Για τις 30 Σεπτεμβρίου αντιπροτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

karavi_pontikia

1333
0

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων που έχουν θεσπισθεί από το 2003 που η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, τέτοια εποχή, αλλά και οι ελλείψεις που παρουσιάζουν οι δηλώσεις που έγιναν ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Όλο αυτό, θέτει, όπως είναι φυσικό, σε σοβαρό κίνδυνο τη διαδικασία πληρωμών των επιδοτήσεων και απομακρύνει το ενδεχόμενο η προκαταβολή του τσεκ 2024 να καταβληθεί με αξιόπιστο τρόπο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή, όπως γίνεται όλα τα χρόνια.    

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ, δηλαδή των ΚΥΔ, αναφέρεται:

Φτάνοντας στην καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2024, επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε προβλέψει 2 μήνες πριν. Ότι η χρονική συγκυρία καθώς και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί σε επαρκείς λειτουργίες κατέστησαν αδύνατη την διεκπεραίωση των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας.

Παρατηρούμε και επισημαίνουμε ότι πλέον των 200.000 αγροτών δεν έχουν διεκπεραιώσει συνολικά η μερικώς την δήλωση καλλιέργειας, αριθμός που απαιτεί τεράστιο χρονικό διάστημα για ολική αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.

Επιπλέον μέχρι σήμερα :

Α) Δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Β) Απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας

Γ) Τα Κέντρα υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, μία διαδικασία που τα προηγούμενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον 1 μήνα ούτως ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και να οδηγηθούμε σε έγκυρη πληρωμή προκαταβολής.

Δ) Τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες δηλώσεις να παραμένουν ανοικτές αναμένοντας την επίλυσή τους.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε δεδομένη την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με δυνατότητα λειτουργίας ακόμα 25 ημερολογιακών ημερών μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία που ούτως η άλλως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί χρονοδιάγραμμα στόχων των ΚΥΔ.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου και του οργανισμού ούτως ώστε να διασφαλιστεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, που έχει ανακοινωθεί ήδη, και να βρεθεί λύση σε όλα τα παραπάνω ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε έγκαιρη και έγκυρη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές