BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παράταση δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως 30 Σεπτεμβρίου

Δόθηκε τελικά η εκ των πραγμάτων αναγκαία παράταση μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου για την οριστικοποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024 χωρίς ποινή, όπως πρότεινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ φαίνεται πως θα δοθούν στη συνέχεια επιπλέον 7 μέρες για τις εύλογες διορθώσεις σφαλμάτων.

karavi_pontikia

4347
11

Παράταση για υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ως 30 Σεπτεμβρίου έδωσε η Βάθη με 7 ακόμη μέρες για όποιες διορθώσεις

Ο πολύ μεγάλος αριθμός δηλώσεων ΟΣΔΕ που ακόμη δεν έχουν υποβληθεί, είχαν προ πολλού καταστήσει την απόφαση για παράταση, μονόδρομο.

Μέχρι 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00 μ.μ., σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν οριστικά υποβληθεί 487.367 αιτήσεις ΟΣΔΕ, ενώ τα ΚΥΔ έχουν «αγγίξει» συνολικά 606.892 αιτήσεις. Από τα νούμερα αυτά προκύπτει πως ακόμη μένουν να οριστικοποιηθούν περίπου 120.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:

«Την Δευτέρα 15.07.2024 ξεκίνησε η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024, μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.). ] 

Μέχρι σήμερα 12.09.2024 (15:00), δηλαδή 57 ημέρες μετά, μέσω του GOV.GR είναι δεσμευμένες, δηλαδή επεξεργάστηκαν από τα Κ.Υ.Δ., 606.892 αιτήσεις, ενώ έχουν οριστικοποιηθεί, μαζί με τις online αιτήσεις, συνολικά 487.367 αιτήσεις. 

Βάσει των στοιχείων του Οργανισμού μας, από το σύνολο των 466 Κ.Υ.Δ. που συμμετείχαν στην διαδικασία υποβολής δηλώσεων της Ε.Α.Ε. 2024, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους:

  • Σε ποσοστό 90% - 100 %, 208 ΚΥΔ, δηλαδή το 44% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 70% - 90%, 139 ΚΥΔ, δηλαδή το 30% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 50% - 70%, 58 ΚΥΔ, δηλαδή το 13% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 15% - 50%, 47 ΚΥΔ, δηλαδή το 10% των ΚΥΔ
  • Σε ποσοστό 0% - 15 %, 14 ΚΥΔ, δηλαδή μόλις το 3% των ΚΥΔ 

Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι 347 ΚΥΔ, δηλαδή το 75% του συνόλου των ΚΥΔ έχουν ολοκληρώσει από 70% έως 100% των εργασιών τους. 

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμπρόθεσμα, αξιόπιστα και με επιτυχία για όλους τους παραγωγούς της χώρας, το ΥΠΑΑΤ έλαβε θεσμική πρωτοβουλία, ύστερα από πρόταση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα 12.09.2024 και έλαβε αρ. πρ. απόφασης 532/272755, συνεχίζεται απρόσκοπτα, αδιάληπτα και παραδεκτά (χωρίς ποινή), η υποβολή των Ε.Α.Ε. 2024, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., έως 30.09.2024. 

Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως τις 30.09.2024 είτε μέσω Κ.Υ.Δ., είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η πορεία υποβολής των αιτήσεων».

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Παράταση για δηλώσεις ΟΣΔΕ έως 7 Οκτωβρίου ζητάνε τα ΚΥΔ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η «πρόταση» ΟΠΕΚΕΠΕ


Χάος με τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, λόγω ανεπάρκειας των συστημάτων και ανυπαρξίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταγγέλουν με ανακοίνωσή τους οι εταιρείες – μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), ζητώντας από το υπουργείο και τη διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών να δοθεί επίσημα παράταση της σχετικής διαδικασίας (υποβολή δηλώσεων χωρίς ποινή) μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2024. Για τις 30 Σεπτεμβρίου αντιπροτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων που έχουν θεσπισθεί από το 2003 που η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, τέτοια εποχή, αλλά και οι ελλείψεις που παρουσιάζουν οι δηλώσεις που έγιναν ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Όλο αυτό, θέτει, όπως είναι φυσικό, σε σοβαρό κίνδυνο τη διαδικασία πληρωμών των επιδοτήσεων και απομακρύνει το ενδεχόμενο η προκαταβολή του τσεκ 2024 να καταβληθεί με αξιόπιστο τρόπο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή, όπως γίνεται όλα τα χρόνια.    

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ, δηλαδή των ΚΥΔ, αναφέρεται:

"Φτάνοντας στην καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης 2024, επιβεβαιώνουμε αυτό που είχαμε προβλέψει 2 μήνες πριν. Ότι η χρονική συγκυρία καθώς και η αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί σε επαρκείς λειτουργίες κατέστησαν αδύνατη την διεκπεραίωση των φετινών δηλώσεων καλλιέργειας.

Παρατηρούμε και επισημαίνουμε ότι πλέον των 200.000 αγροτών δεν έχουν διεκπεραιώσει συνολικά η μερικώς την δήλωση καλλιέργειας, αριθμός που απαιτεί τεράστιο χρονικό διάστημα για ολική αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.

Επιπλέον μέχρι σήμερα :

Α) Δεν έχουν ανοίξει οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Β) Απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας

Γ) Τα Κέντρα υποδοχής δηλώσεων (ΚΥΔ) δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, μία διαδικασία που τα προηγούμενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον 1 μήνα ούτως ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη και να οδηγηθούμε σε έγκυρη πληρωμή προκαταβολής.

Δ) Τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί με αποτέλεσμα χιλιάδες δηλώσεις να παραμένουν ανοικτές αναμένοντας την επίλυσή τους.

Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε δεδομένη την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος με δυνατότητα λειτουργίας ακόμα 25 ημερολογιακών ημερών μέχρι την 7η Οκτωβρίου, ημερομηνία που ούτως η άλλως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί χρονοδιάγραμμα στόχων των ΚΥΔ.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου και του οργανισμού ούτως ώστε να διασφαλιστεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, που έχει ανακοινωθεί ήδη, και να βρεθεί λύση σε όλα τα παραπάνω ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε έγκαιρη και έγκυρη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στα τέλη Οκτωβρίου".

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

12-09-2024 19:59Νία

Μπορώ να ακυρώσω την δήλωση οσδε που εκανα και να κανω καινούργια ξέρει κανένας να μου πει?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

12-09-2024 17:36Γιωργος

Επιτηδες γινεται ολο αυτο το μπαχαλο απο την κυβερνηση.ειναι πολυ καλα οργανωμενο και μεθοδευμενο "εγκλημα" ωστε να βρισκει αφορμη καθε φορα να μην πληρωνει την ενιαια ενισχυση στην ωρα της και κατ'επεκταση οποια αλλα δικαιωματα προκυπτουν.τριβει τα χερια της η κυβερνηση κρυφα,πονηρα χαμογελωντας που εμεις τρωγομαστε για το ποιος φταιει για τις διαλυμενες κρατικες υπηρεσιες οπεκεπε,ελγα κ.τ.λ ενω ο βασικος υπευθυνος και ενοχος ειναι η ιδια.αν ηθελε το ειχε τελειωσει το θεμα πριν καν τολμησει ο οποιοσδηποτε να φερει αντιρρηση στον σχεδιασμο των δηλωσεων οσδε.απλα δεν θελει να το κανει γιατι πολυ απλα ειναι κωλοκυβερνηση.ειναι κυβερνηση των ολιγαρχων,της πλουτοκρατιας,των φασιστων και των συμφεροντων των βιομηχανων.εχουν αμολυσει εδω μεσα τον παναγο και καθε αλλο παπαγαλο να ριχνει σκηνοθετημενα ευθυνες δεξια και αριστερα ωστε να μην πεσουν ευθυνες στην ιδια την κυβερνηση.τετοια επικοινωνιακα παιχνιδια μονο η ανεκαθεν γκαιμπελιστικη δεξια μπορει να τα κανει.βεβαια βρισκει απηχηαη στην εκλογικη της βαση που χαυτουν παντελως ο,τι τους σερβιρουν.αν τους πει το βοθροκομμα τους η νεα δημοκρατια οτι αυριο το πρωι ο ηλιος θα βγει απο την δυση,αυτοι οντως θα βγουν και θα κοιτανε την δυση.και αν τους πεις "τι κοιτατε εκει ρε χαμενοι" τοτε θα αρχισουν να σε βριζουν και να σε λενε αριστερο κουμουνιστη και αλλα ασχετα και ασυναρτητα.τετοιοι ειναι οι δεξιοι,τετοιο ειναι και το κομμα.καμμενος εγκεφαλος.μιλαμε για εντελως καρβουνο,σταχτη,σκονη.και τωρα εσυ ελληνικε λαε περιμενε να φτιαχτει το οσδε.ααα ρε ραγια!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-09-2024 16:38Έλλην

Να δούμε ως πότε θα σας ανεχόμαστε όλους εσάς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές