BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η πρώιμη εξαργύρωση δικαιωμάτων βρίσκει θιασώτες, για Οκτώβριο οδεύει η διαδικασία των μισθώσεων - πωλήσεων

Σε κίνδυνο φαίνεται να µπαίνει και η οµαλή πορεία των µεταβιβάσεων δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, µε τη σχετική διαδικασία να µοιάζει πολύ πιθανό να µην εκκινήσει εντός του µήνα και έτσι η πληρωµή τους τέλος του έτους τίθεται επ’ αµφιβόλω. Μάλιστα, µετά την περσινή περικοπή στις αξίες των δικαιωµάτων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να κάνουν... cash-out, δηλαδή να εξαργυρώσουν πρώιµα την αξία τους, καθώς διαφαίνεται και η ολική τους κατάργηση µετά το 2027.

4-5_01_5

Γιώργος Κοντονής

2897
2

Υπενθυµίζεται πως τα δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης έχασαν το 2023 περίπου το 20% της αξίας τους, πριν επέλθει η σύγκλιση. Σηµειώνεται πως πέρυσι, η διαδικασία µεταβιβάσεων είχε ξεκινήσει στις 10 Σεπτεµβρίου και είχε διάρκεια ένα µήνα. Ωστόσο, φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει φροντίσει ακόµη να εκδώσει την εγκύκλιο οδηγιών για τις µεταβιβάσεις, καθώς το ΟΣ∆Ε δεν έχει κλείσει για τις οριστικοποιήσεις των αιτήσεων βασικής ενίσχυσης.

Όπως και να έχει εκτιµάται παράλληλα πως περί τα 40.000 δενδροκοµικά δικαιώµατα και 120.000 στα αροτραία ενεργοποιήθηκαν το 2023 σε σχέση µε αυτά που είχαν υπολογιστεί στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Μερίδα εξ’ αυτών επέστρεψε στο Εθνικό Απόθεµα. Τα υπόλοιπα, για να µην χαθούν, µπορεί να αναζητήσουν οι παραγωγοί να τα πουλήσουν-µεταβιβάσουν. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda

 

Επιπλέον, από Οκτώβρη-Νοέµβρη είναι προγραµµατισµένο να ξεκινήσει το Μέτρο των Νέων Αγροτών. Ως εκ τούτου, κάποιοι θα θελήσουν το αγροτεµάχιο που θα µισθώσουν ή αγοράσουν, να το «ντύσουν» µε δικαίωµα βασικής ενίσχυσης. Προφανώς, οι Νέοι Αγρότες µπορούν να αιτηθούν Εθνικό Απόθεµα γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο, ανέκαθεν σε χρονιά προκήρυξης πριµ πρώτης εγκατάστασης υπήρχε µία αύξηση στις µεταβιβάσεις.

Σε εκκρεµότητα και το Απόθεµα

Ακόµη µία εκκρεµότητα από πλευράς από ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η έκδοση των προδιαγραφών χορήγησης δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2024.

Φέτος θα µπορούν να λάβουν µερίδιο από το Απόθεµα και εκµεταλλεύσεις κάτω των 4 στρεµµάτων, µετά την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου των άµεσων ενισχύσεων (ΦΕΚ 4572/Β’/2024).

Το αν θα υπάρξει η ανάγκη περικοπής της βασικής ενίσχυσης ανά περιφέρεια (αροτραίες, βοσκοτόπια, δενδρώδεις) µε ποσοστό έως 3% για την εξυπηρέτηση των αναγκών, αυτό µένει να φανεί. Ένα τέτοιο σενάριο για διάφορους λόγους δηµοσιονοµικής φύσεως, δεν συγκεντρώνει µεγάλες πιθανότητες.

Υπενθυµίζεται πως αιτήσεις στο Εθνικό Απόθεµα φέτος µπορούν να κάνουν:

  1. Αγρότες νεαρής ηλικίας που έχουν γεννηθεί µετά το 1984 µε έτος έναρξης της γεωργικής τους δραστηριότητας το 2019 και µετά.
  2. Νέοι γεωργοί οι οποίοι άρχισαν την αγροτική τους δραστηριότητα µεταξύ των ετών 2022-2024 και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας, δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνοµά τους και υπ’ ευθύνη τους ούτε ήλεγχαν νοµικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

16-09-2024 20:27ΡΟΖΑΛΙΝΤΑ

Ευχαριστώ πολύ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company. Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία σας έχει βαθμολογία BBB A+. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους προτείνουν την ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Loan Company, είναι απίστευτα Για όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προβλήματα, επικοινωνήστε με την εταιρεία δανεισμού τους Πρέπει όλοι να πάτε να τον δείτε τώρα και να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω email: kikivas86@gmail.com, σέβεται αυστηρά τη δέσμευσή τους. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση

16-09-2024 10:50Πίκρα το λένε τα πουλια της Ανοιξης τ αηδονια

Τους αγρό κτηνοτρόφους είπαμε που τους έχετε γραμμένους. Έτσι θα σας γράψουμε κ εμεις ψηφιζοντας μικρά ακραία κόμματα. Μας μαυρίσατε την ψυχή δεν παει αλλο. Μας τελειώσατε δεν υπάρχει προοπτικη καμια. Δεν μας υπολογίζεται. Σν να είμαστε μιάσματα. Κεντροδξιοτατος από κουνια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές