BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ένας μήνας περιθώριο για τιμολόγια eco-schemes, παράταση ζητούν μαγαζιά

Φορολογικά παραστατικά τα οποία έχουν εκδοθεί από τις 15 Οκτωβρίου 2023 έως και τις 15 Οκτωβρίου 2024 θα γίνονται δεκτά για την επιλεξιµότητα των δράσεων οικολογικών σχηµάτων, µε βάση την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου. Παράλληλα αφήνει και ένα «παράθυρο» για ευελιξία στις σχετικές ηµεροµηνίες, εφόσον το προβλέψει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην εγκύκλιο που αναµένεται για τις οδηγίες υποβολής αιτήσεων οικολογικών σχηµάτων 2024, που ακόµη ωστόσο δεν έχουν δηµοσιευτεί.

4-5_03_2

Γιώργος Κοντονής

3853
1

Ένας μήνας περιθώριο για τα τιμολόγια στα eco-schemes, παράταση ζητούν τα μαγαζιά

Σηµειώνεται πως για ορισµένες δράσεις, όπως είναι για παράδειγµα η εξαπόλυση ωφέλιµων εντόµων στα εσπεριδοειδή, που προβλέφθηκαν µε την τελευταία τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου τον Αύγουστο, υπάρχει αίτηµα από τους φορείς που εµπορεύονται τα σχετικά προϊόντα, να γίνονται αποδεκτά τιµολόγια που έχουν κοπεί µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου.

Αξίζει πάντως να σηµειωθεί εδώ πως για τις περσινές αιτήσεις των οικολογικών σχηµάτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε εκδώσει το εγχειρίδιο που απαιτούνταν εντός του Ιουλίου και προχώρησε σε µία δεύτερη έκδοση τον περασµένο Φεβρουάριο. Φέτος, τα πράγµατα είναι ακόµη χειρότερα και µε βάση το γεγονός πως η οριστικοποίηση των αιτήσεων για τα eco-schemes θα γίνουν σε δεύτερη φάση (δεν έχει ανακοινωθεί ακόµη πότε), η πληρωµή τους θα γίνει προς την άνοιξη του 2025.

Αναλυτικότερα η σχετική τροποποίηση για τα τιµολόγια αναφέρει:

«Στο άρθρο 7, η παρ. 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως: Τα φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί από το φθινόπωρο του έτους ν-1 έως το φθινόπωρο του έτους ν που αφορούν την ΕΑΕ του έτους ν, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιµέρους παρεµβάσεις».

Τα παραστατικά για ιδιοπαραγώµενο σπόρο

Στη δράση 1 που αφορά τις σπορές χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών, στην οποία δηλώθηκε το 1/4 των αροτραίων εκτάσεων που δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε, δεν απαιτούνται τιµολόγια, παρά µόνο σε περιπτώσεις που µιλάµε για χρήση ιδιοπαραγώµενου σπόρου. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται µόνο µία υπεύθυνη δήλωση από  τον παραγωγό πως χρησιµοποιεί ιδιοπαραγώµενο σπόρο. Αναλυτικότερα η τροποποίηση του θεσµικού πλαισίου αναφέρει: «Άρθρο 5 Στο άρθρο 10 η παρ. 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως: Να διατηρούν στον περιβαλλοντικό φάκελο του άρθρου 7 της παρούσας, τα φορολογικά παραστατικά αγοράς του σπόρου ή τυχόν άλλα παραστατικά τεκµηρίωσης χρήσης ιδιοπαραγώµενου σπόρου που προβλέπονται σε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την τεκµηρίωση των επιλέξιµων ειδών του άρθρου 11».

Η περίπτωση πολυετών φυτειών

Στην περίπτωση τώρα πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρµακευτικών-αρωµατικών φυτών) που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούµενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούµενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκµηριώνεται µε Υπεύθυνη ∆ήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούµενης χρονιάς.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-09-2024 20:33Ισμήνη Κουτσάκη

Πολύ εξαιρετικοί χαιρετισμοί Για όλες τις ανάγκες βοήθειάς σας ή χρειάζεστε ένα δάνειο Simply contact ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ Και δεν θα απογοητευτείτε. Με αυτή την υπέροχη γυναίκα ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΙΥ Έλαβα δάνειο 50.000 € Ονομάζομαι Ισμήνη Κουτσάκη, είμαι αγρότης. Είναι μια καλόκαρδη γυναίκα που σέβεται πάντα τις υποχρεώσεις της. Είναι μια γυναίκα του λόγου της, και ευχαριστώ πολύ τον Θεό μου που τον έβαλα στο δρόμο μου. Πάντα θα τον ευχαριστώ για όλα. Θα του είμαι πάντα ευγνώμων. Για περισσότερες πληροφορίες Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση: koutsakiismini88@gmail.com Ή επικοινωνήστε με τον ίδιο τον δανειστή στη διεύθυνση: sofia070177@gmail.com Εάν δεν χρειάζεστε δάνειο Μπορείτε να ενημερώσετε τις οικογένειές σας, τα αδέρφια σας, τους φίλους σας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές