BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πεδίο δόξης λαμπρό στα θερμοκήπια, τα 600 εκατ. ευρώ είναι μόνο η αρχή

Το στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ο στόχος του οποίου είναι η Ελλάδα να κοιτάξει στα μάτια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τις αγρονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ολλανδίας, εξειδίκευσε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, όπως τον είχε πρωτοανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ το περασμένο σαββατοκύριακο.

6311451-1024x680

118
0

Ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών

Ελλάδα < 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων

Ολλανδία > 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων

Στόχος:

  • Αύξηση παραγωγής (ενδεικτικά υπαίθρια τομάτα από 3 τη/στρέμμα σε 13,5 τη/στρέμμα η θερμοκηπιακή)
  • εξοικονόμηση ενέργειας 30%
  • Μείωση κατανάλωσης νερού
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Προστασία περιβάλλοντος – εξοικονόμηση φυσικών πόρων

Χρηματοδοτικά Εργαλεία:

Προϋπολογισμός Δράσης 600 εκ. €

  • 50% ΠΑΑ
  • 35% τραπεζικός δανεισμός
  • 15% ίδια κεφάλαια

Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι:

  1. φυσικά πρόσωπα,
  2. νομικά πρόσωπα,
  3. συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).

 





Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 11:30 το πρωί έλαβε χώρα στη ΓΓΕΕ, Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, όπου αναμένεται να αναλυθεί το επενδυτικό πρόγραμμα για τα θερμοκήπια.


















Παρακολουθήστε ζωντανά την εξειδίκευση των μέτρων:

Γενναίο χρηµατοδοτικό πρόγραµµα ύψους 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις θερµοκηπιακές καλλιέργειες ανακοίνωσε από τη ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγµα της κυβερνητικής βούλησης να τύχουν προνοµιακής ενίσχυσης επιχειρηµατικά projects που εστιάζουν σε καλύτερη αξιοποίηση της αγροτικής γης και σε µοντέλα µεγάλων στρεµµατικών αποδόσεων. 



Με βάση το πνεύµα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε µεγάλες επενδύσεις για θερµοκήπια τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα έχουν εξαγωγικό προσανατολισµό και ειδικό ενδιαφέρον για προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Οι σχετικές αποφάσεις έρχονται σε συνέχεια των προτάσεων που είχαν γίνει προ µηνών από τους Ολλανδούς της HVA αναφορικά µε την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ενώ την ίδια στιγµή, φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση των µεγάλων εµπορικών τραπεζών και ειδικά της Τράπεζας Πειραιώς, να συνδράµουν χρηµατοδοτικά τις αντίστοιχες επενδύσεις. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda

 

∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ταυτόχρονα µε τη χρηµατοδοτική στήριξη του κλάδου, τίθεται σε εφαρµογή και ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δηµόσιων γαιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερµοκήπια µεγάλης κλίµακας αποκλειστικά µε εξαγώγιµα αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

«Θέλουµε µε τη στήριξη του ιδιωτικού τοµέα και του τραπεζικού συστήµατος να δροµολογήσουµε ένα γενναίο πρόγραµµα που θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ για την αύξηση της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια», τόνισε από το βήµα της ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός. «Η δυναµική ανάπτυξη των θερµοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, µειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουµε πολύ λίγα θερµοκήπια στη χώρα µας σε σχέση µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν δείτε όµως τους αριθµούς σχετικά µε την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση νερού είναι πραγµατικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τοµέα την οποία µπορούµε να κάνουµε. Και πόσο σηµαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχηµα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιµατικής κρίσης» συµπλήρωσε. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν, ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε θερµοκήπια να προέρχεται από ντόπιους κεφαλαιούχους και οικονοµικά funds που έχουν αξιολογήσει θετικά τη διεθνή ζήτηση για τρόφιµα αυτής της κατηγορίας τα επόµενα χρόνια και αναζητούν το κατάλληλο θεσµικό περιβάλλον για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Βεβαίως, κανείς δεν λέει ότι το όλο ζήτηµα θα περιορισθεί αποκλειστικά σε αυτού του είδους τα επενδυτικά σχήµατα.

Ήδη, ο κλάδος των θερµοκηπίων αντιµετωπίζεται µε άλλο µάτι από πολύ κόσµο. Στην Κρήτη για παράδειγµα, το κλίµα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις από παλιούς επιχειρηµατίες του κλάδου αλλά και από νέους ενδιαφερόµενους να µπουν σ’ αυτό το παιχνίδι, είναι τελείως διαφορετικό απ’ ότι προηγούµενα χρόνια. Έτσι, χρόνο µε το χρόνο κάνουν την εµφάνισή τους νέες δυναµικές θερµοκηπιακές µονάδες οι οποίες ενσωµατώνουν µε τον καλύτερο τρόπο τις νέες τεχνολογίες, µε κάποιες εξ αυτών να είναι ήδη ενεργειακά αυτάρκεις και απολύτως ανταγωνιστικές στο κόστος παραγωγής. 

Από το Βορρά µέχρι το Νότο Ανεξάρτητα πάντως
από τις εξαγγελίες στη ∆ΕΘ, εδώ και καιρό η Agrenda και το Fresher (περιοδικό µε ειδίκευση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά), τονίζουν ότι οι συνθήκες για στροφή της εγχώριας παραγωγής κηπευτικών από την εποχική και εκτεθειµένη στις κλιµατολογικές συνθήκες υπαίθρια καλλιέργεια προς την εξειδικευµένη θερµοκηπιακή, είναι πιο ώριµες από ποτέ. ∆εν τυχαίο ότι τα «ακριβά» ενεργειακά θερµοκήπια του ευρωπαϊκού Βορρά βλέπουν µε ενδιαφέρον τον Μεσογειακό Νότο. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές