Με 300 εκατ. σε πρώτη φάση το πρόγραμμα επενδύσεων σε θερμοκήπια, όλα τα μέτρα
«Η Ελλάδα συγκρίνεται σε χαρακτηριστικά με την Ολλανδία όμως καλλιεργεί θερμοκηπιακά μόλις 49.000 στρέμματα, όταν η Ολλανδία αξιοποιεί υπερδιπλάσια στρέμματα, περίπου 120.000», σημείωσε κατά τις δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας.
Αντίστοιχα όπως υπογράμμισε, οι γείτονες μας στα ανατολικά εκμεταλλεύονται σχεδόν 800.000 στρέμματα θερμοκηπίων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται έγκαιρα και με δυναμική να ξαναμπεί στο «παιχνίδι», διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη, τόσο από άποψη αποδόσεων όσο και εξοικονόμησης φυσικών πόρων, που φέρνουν οι θερμοκηπιακές μονάδες στην οικονομία.
Παρακολουθήστε την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα:
(-01:19:40 με -01:03:30, περίπου 16 λεπτά)
Όπως εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας, το επενδυτικό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί κατά 50% από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 35% με τραπεζικό δανεισμό και 15% με ιδία κεφάλαια του αγρότη/επιχείρησης/συλλογικό σχήμα που καταθέτει φάκελο.
Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης (ΠΑΑ) προσαυξάνεται κατά 10%.
Συνοπτικά:
- Ελλάδα < 49.000 στρέμματα θερμοκηπίων
- Ολλανδία > 120.000 στρέμματα θερμοκηπίων
Στόχοι:
- Αύξηση παραγωγής (ενδεικτικά υπαίθρια τομάτα από 3 τόνοι/στρέμμα σε 13,5 τη/στρέμμα η θερμοκηπιακή)
- Εξοικονόμηση ενέργειας 30%
- Μείωση κατανάλωσης νερού
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Προστασία περιβάλλοντος – εξοικονόμηση φυσικών πόρων
Χρηματοδοτικά Εργαλεία:
Προϋπολογισμός Δράσης 600 εκατ. ευρώ
- 50% ΠΑΑ
- 35% τραπεζικός δανεισμός
- 15% ίδια κεφάλαια
Σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.
Δικαιούχοι:
- φυσικά πρόσωπα,
- νομικά πρόσωπα,
- συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, πλην εκείνων που χρηματοδοτούνται από άλλο Τομεακό Πρόγραμμα).
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda
Ο μηχανισμός εξυγίανσης απαιτήσεων συνολικού ύψους 3,8 δις ευρώ
Αναφορικά με τα μέτρο για τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι σήμερα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.
Με αυτό το μέτρο στοχεύεται η στήριξη συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση βιώσιμων συνεταιρισμών, η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης, η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων.
Αναλύοντας το μηχανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα περιλαμβάνει:
- Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
- Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
- Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
- 'Αμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
- Προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα υπάρχουν και πρόσθετα εργαλεία όπως η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.
Το πλαίσιο υλοποίησης περιλαμβάνει τη λεπτομερή χαρτογράφηση Συνεταιρισμών αλλά και το σχεδιασμό λύσεων. Μετά από μεταβίβαση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων σε νέο, ισχυρό και ευέλικτο σχήμα που θα δημιουργηθεί σε σύμπραξη με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Σε δεύτερο χρόνο με ΚΥΑ και έπειτα από διαβούλευση ο μηχανισμός μόνιμης επιστροφής ΕΦΚ
Mιλώντας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το Αγροτικό Πετρέλαιο, ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι είχε καταργηθεί το 2016 και η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ, ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Από το 2025 και εφεξής όπως είπε, προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Σημειώθηκε ότι η επιστροφή του αναφερόμενου ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή τρίτων καθώς και μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση ή συμψηφισμό.
Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ στόχος του είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σημειώθηκε ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.
Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής 11,6 εκατ. στρεμμάτων αδρανών γαιών
Αναφερόμενος στο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών γαιών του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιάρας η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:
Εποικιστικό αρχείο (κατ' εκτίμηση -κυρίως αδιάθετα μετά από απαλλοτριώσεις):
- Δάση: 2,448 εκ. στρέμματα
- Βοσκές, Χερσολιβαδικά & χέρσα: 7,335 εκατ. στρέμματα
- Αγροί, δενδρώνες, άλλα: 1,799 εκ. στρέμματα
Στόχος του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των αδρανών εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ για αγροτική χρήση για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η όλη διαδικασία προβλέπει την επικαιροποίηση του Ν4061/12 με:
- Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου
- Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων
- Επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης
- 'Αρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις.
- Δημιουργία Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.
«Με αυτό τον τρόπο περιγράφονται οι βασικοί άξονες μέσω των οποίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισφέρει συγκεκριμένες επιλογές, ώστε ο πρωτογενής τομέας να προσφέρει περισσότερο τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις κοινωνίες» είπε κλείνοντας ο κ. Τσιάρας.
Απολογισμός 2019-2023 και το πλάνο για το 2025-2027
Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μέτρων όπως το αγροτικό πετρέλαιο, απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, δηλαδή την ορθή διαχείριση των κόκκινων δανείων, τόνωση της εξωστρέφειας, ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας – γεωργίας που παράγει προϊόντα που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, άρα και εξαγωγική δυνατότητα και διεύρυνση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, αξιοποιώντας των αναξιοποίητων γαιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτοί είναι οι ...5 τελικά στόχοι της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, δια στόματος Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης:
«Στη προσπάθεια να εξειδικεύσει κανείς περισσότερο τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε κανείς να προστρέξει στη μεγάλη εικόνα.
Δηλαδή, ποια ήταν η πραγματικότητα στο πρωτογενή τομέα το 2019 και ποια είναι το 2024. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις που κάναμε από τότε μέχρι σήμερα και που πρέπει να εστιάσουμε, που έπρεπε να στοχεύσουμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Γιατί είναι βέβαιο ότι το 2019 παραλάβαμε έναν πρωτογενή τομέα στον οποίον αποτυπώνονταν πάρα πολλά προβλήματα, κυριότερο εξ των οποίων ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, ότι το 2023 πλέον έχουμε ένα σημαντικό πλεόνασμα γιατί ακριβώς εφαρμοστήκαν πολιτικές οι οποίες δώσανε κίνητρα και δημιουργήσαν το θετικό περιβάλλον προκειμένου να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας. Να σας θυμίσω τα φορολογικά κίνητρα, να σας θυμίσω ότι υπήρξε η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα ή ότι υπήρξε μια προώθηση των συνεργατικών σχημάτων και αυτό δημιούργησε μια άλλη πραγματικότητα στη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα, αλλά βεβαίως και να καταγράψουμε το γεγονός -αν και θα πούμε αναλυτικότερα πιο συγκεκριμένα πράγματα- ότι οι εξαγωγές ειδικά των λαχανικών που είναι ένας προνομιακός χώρος εξαγωγών για τον πρωτογενή τομέα, αυξηθήκαν κατά πολύ τα τελευταία 4 χρόνια ενώ οι εισαγωγές του κρέατος αυξηθήκαν μεν αλλά πολύ πιο συγκρατημένα και αυτό βέβαια μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Είναι επίσης σημαντικό ότι αυξήθηκαν κατά πολύ οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι επίσης κάτι το οποίο καταγράφεται θετικά από το 2019 έως και σήμερα. Πάμε λοιπόν να δούμε με αριθμούς τι ακριβώς έχει συμβεί:
- Το έλλειμμα στο ισοζύγιο το 2019 έφτανε τα 731.216.078 ευρώ
- το 2023 έχουμε πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ
Εξαγωγές φρούτων και λαχανικών
- Το 2019 ήταν στα 2,2 δις ευρώ
- Το 2023 έχουμε φτάσει τα 3,2 δις ευρώ,
- Προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών: Ιταλία (18,6% των εξαγωγών), Γερμανία (11,3%), Η.Π.Α. (6%), Ισπανία (5,3%), Ην. Βασίλειο (4,9%).
Εισαγωγές κρεάτων
- Από 1,2 δις το 2019 σε 1,6 δις ευρώ το 2023
Απασχόληση:
- Το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000
- Το 2023 έχουμε πλέον φτάσει στους 480.900
- Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στους νέους άνδρες (20-29): 2020 21.700, to 2023 35.300
- Και στις γυναίκες: 159.600 το 2020 – 176.000 το 2023
- Μόνο στη φυτική και ζωική παραγωγή έχουν δημιουργηθεί περίπου 25.000 νέες θέσεις εργασίας
Στόχοι:
- Η περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα
- Ενίσχυση εξαγωγών σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
- Ενίσχυση παραγωγής
- Περισσότερες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα
- Αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας
- Rebranding ελληνικών προϊόντων
Άρα λοιπόν για να πάμε πιο γρήγορα θα πρέπει να δούμε θα έλεγα τους 4 άξονες τους οποίους ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες;
- Μείωση του κόστους παραγωγής, που μιλάμε για το αγροτικό πετρέλαιο
- Η απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος, δηλαδή η διαχείριση των κόκκινων δανείων,
- είναι η τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που πραγματικά μπορούμε καλύτερα,
- είναι η ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας – γεωργίας που παράγει τα προϊόντα που έχουν προστιθέμενη αξία, άρα και εξαγωγική δυνατότητα
- και βεβαίως είναι η διεύρυνση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, είναι η αξιοποίηση των αναξιοποίητων γαιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Διαβάστε επίσης: Με 600 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα επενδύσεων θερμοκηπίων
16-09-2024 17:08ΑΓΡΟΤΗΣ
Μάλιστα νέο παραμύθι μετά της δήθεν δυναμικές καλλιέργειες τώρα θα κάνει η Ελλάδα θερμοκήπια
Απάντηση