BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ήρθες αργά, λένε οι αγρότες για τα χρέη των συνεταιρισμών, ασαφής ως τώρα ο στόχος της επερχόμενης ρύθμισης

Από γραφείου εις γραφείον… ταξιδεύει η πρωθυπουργική εξαγγελία για τη νέα ρύθμιση στα παλιά χρέη συνεταιρισμών και μεμονωμένων αγροτών, χωρίς προς το παρόν να έχουν δοθεί μια σαφέστερη εικόνα αναφορικά με τη στόχευσή της και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η νέα ρύθμιση θα καταστεί λειτουργική.

agrotes-xreh

Γιάννης Πανάγος

2337
0

Οι πληροφορίες θέλουν την ευθύνη διαμόρφωσης των τελικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στο επίμαχο θέμα να έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος από την περασμένη άνοιξη έχει δώσει ένα περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει και την πραγμάτωσή τους.

Εν τω μεταξύ, η συνεταιριστική περιουσία για την οποία φαίνεται να εκφράζει ζωηρό ενδιαφέρον η κυβέρνηση, μετά από 5 χρόνια στην εξουσία, στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει πλήρως απαξιωθεί αν δεν έχει περάσει πανηγυρικά και κατά βάση χαριστικά σε ιδιώτες ενδιαφερόμενους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 983 της Agrenda

 

Κάποιες πληροφορίες θέλουν τη σχετική ή τις σχετικές τροπολογίες να βγαίνουν τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση ή τέλος πάντων να φθάνουν σε κάποιους από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και εν προκειμένω στην ΕΘΕΑΣ, απ’ όπου και έχει εκδηλωθεί έντονη κινητικότητα. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πριν και μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τα παλιά χρέη συνεταιρισμών και αγροτών,  τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.

Με το μέτρο διαχείρισης των κόκκκινων δανείων, στοχεύεται η στήριξη συνεργατικών σχημάτων, η ενίσχυση βιώσιμων συνεταιρισμών, η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης, η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων.

Αναλύοντας το μηχανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας είπε στη Διυπουργική ότι θα περιλαμβάνει:

  • Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
  • Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
  • Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
  • 'Αμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
  • Προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
  • Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα υπάρχουν και πρόσθετα εργαλεία όπως η σύνδεση του Σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού.

Το πλαίσιο υλοποίησης περιλαμβάνει τη λεπτομερή χαρτογράφηση Συνεταιρισμών αλλά και το σχεδιασμό λύσεων, μετά από μεταβίβαση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων σε νέο, ισχυρό και ευέλικτο σχήμα που θα δημιουργηθεί σε σύμπραξη με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Όπως και να χει, το κυβερνητικό επιτελείο ισχυρίζεται πως δρομολογεί ένα ευέλικτο σύστηµα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισµών, ώστε µε βάση τις δυνατότητές τους να µειώνονται οι τόκοι και να καταργείται µέρος του οφειλόµενου κεφαλαίου, ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωµή να γίνεται µε δυνατότητα αναχρηµατοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εµπράγµατων βαρών.

Η εν λόγω εξαγγελία, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 88ης ∆ΕΘ αφορά δάνεια κυρίως της παλαιάς Αγροτικής Τράπεζας του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου και των Συνεταιριστικών Τραπεζών - πιστωτικά ιδρύµατα τα οποία δεν υφίστανται σήµερα, καθώς συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από τις συστηµικές τράπεζες.

Τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, που έµειναν στα αζήτητα κατά τον µετασχηµατισµό του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος που πυροδότησε η οικονοµική κρίση, περιήλθαν ουσιαστικά στον ειδικό εκκαθαριστή PQH µε αποτέλεσµα µέχρι και σήµερα να µην έχουν διευθετηθεί.

Το εν λόγω πρόβληµα αφορά πάνω από 18.000 αγρότες και εκατοντάδες συνεταιρισµούς, αγροτικές περιουσίες και υποδοµές άνω των 4 δις ευρώ, που δεν µπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε να ενισχύσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. ∆εν ήταν µάλιστα λίγες οι φορές, που οι συγκεκριµένες υποδοµές χρησιµοποιούνταν εναντίον των συµφερόντων των αγροτών και των συνεταιρισµών. Το σχέδιο προχωράει µε τη σύµφωνη γνώµη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του Ειδικού Εκκαθαριστή µε βασική πλοηγό να µπορούν οι αγρότες να ανταποκριθούν στις ρυθµίσεις. 

Μάλιστα, η σχετική νοµοθετική ρύθµιση για τα «κόκκινα» δάνεια πιθανώς θα κατατεθεί ως τροπολογία σε ένα από τα κυβερνητικά νοµοσχέδια, που θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα ως το τέλος του µήνα. Εξάλλου, πρόκειται για ένα ζήτηµα αρκετά ώριµο, καθώς το προηγούµενο διάστηµα είχαν πραγµατοποιηθεί διαδοχικές συναντήσεις µε τον ∆ιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τα στελέχη της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, και τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονοµικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Επικρατείας.

Ατοµικές περιουσίες 18.000 αγροτών

«Ο συνεταιρισµοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σηµαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.», είπε µεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την οµιλία του στην ∆ΕΘ, µε την ΕΘΕΑΣ να χαιρετίζει την εξαγγελία και να αναµένει τις λεπτοµέρειες εφαρµογής των µέτρων που ανακοινώθηκαν. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, το θεσµικό όργανο των αγροτών, «η ΕΘΕΑΣ θα επανέλθει µε τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε µέσα από την ευελιξία που εξαγγέλθηκε, να δροµολογηθούν πραγµατικά βιώσιµες λύσεις, που θα βοηθήσουν την αγροτική ανάπτυξη, επιλύοντας µακροχρόνια προβλήµατα που ήταν αποτέλεσµα της περιόδου της οικονοµικής κρίσης για αγρότες και συνεταιρισµούς.». Για την ΕΘΕΑΣ, η δέσµευση και η µη λειτουργία άνω των 700 αγροτικών συνεταιριστικών  υποδοµών, καθώς και ατοµικών περιουσιών 18.000 αγροτών ήταν πρόβληµα κρίσιµης οικονοµικής και ηθικής σηµασίας, που έπρεπε άµεσα να επιλυθεί.

Το οικονοµικό επιτελείο, το επόµενο διάστηµα θα παρουσιάσει τη θεσµική του παρέµβαση για τις δυνατότητες αποπληρωµής που προσφέρει η νέα ρύθµιση για τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια στον πρωτογενή, για το ύψος της «έκπτωσης» αν υπάρχει εµπράγµατη εξασφάλιση κλπ.

Υπενθυµίζεται στο πλέγµα ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην ∆ΕΘ για τον πρωτογενή, περιλαµβάνονται επίσης:

  • Μονιµοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόµενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται µε δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  • Πρόγραµµα 600 εκατοµµυρίων ευρώ για την αύξηση της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  • Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δηµόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερµοκήπια µεγάλης κλίµακας αποκλειστικά µε εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές