BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Πέρασε από την ολομέλεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

cheese-1702573_1280

23
0

«Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή παρέθεσε στοιχεία για «την πρόοδο που έχει τελειώσει τα τελευταία χρόνια».

«Ξέρετε πού βρισκόταν το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το 2017; Υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 731 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουμε πλεόνασμα 452 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε συμπωματικά. Έγινε γιατί κάτι άλλαξε, γιατί υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο από την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε με μια δέσμη μέτρων να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «τα 3 τελευταία χρόνια δόθηκαν 240 ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. για το πετρέλαιο. Αυτός και ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος. Το 2020 καταγεγραμμένοι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ήταν 412.000 άνθρωποι και το 2023 είναι 481.000. Οι συνολικές εξαγωγές για τα φρούτα, τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά το 2019 ήταν 2,2 δισ. ευρώ ενώ το 2023 έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές