BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τζίρο από ζωικά πριμ ‘25 θα δουν Σύμβουλοι, με AKIS συνδεδεμένη

Ένα από τα Μέτρα του ΠΑΑ που «πονάει» από πλευράς απορροφητικότητας πόρων είναι εκείνο των Γεωργικών Συµβούλων, µε τις διαχειριστικές αρχές να τονίζουν πως µέχρι το τέλος του 2025 ότι πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι πληρωµές.

zwika-prim-2025

Γιώργος Κοντονής

2925
3

Από τα ζωικά πριμ του 2025 θα δουν τζίρο οι Σύμβουλοι,  μόνο με AKIS η συνδεδεμένη

Όπως έχει γράψει η Agrenda, η πορεία του Μέτρου µε τις ελάχιστες πληρωµές, έχει δηµιουργήσε και πολλά προβλήµατα στις ίδιες τις δοµές που έχουν δηµιουργηθεί εδώ και χρόνια µε τα έξοδα να «τρέχουν», αλλά οι ενισχύσεις να παραµένουν στα ταµεία του ΠΑΑ.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 984 της Agrenda


Από του χρόνου πάντως είναι βέβαιο πως η ζήτηση για πιστοποιηµένες Συµβουλές θα αυξηθεί, λόγω της υποχρεωτικότητας που υπάρχει για την παροχή τους προς τους κτηνοτρόφους που θέλουν να λάβουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση για πρόβατα και βοοειδή. Συγκεκριµένα το θεσµικό πλαίσιο αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να «Συµµετέχουν σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025», για να λάβουν τη συνδεδεµένη ενίσχυση.

Τι είναι το AKIS;

Τα AKIS είναι τα λεγόµενα «συστήµατα γεωργικής γνώσης και καινοτοµίας». Αποτελούν µία καινούργια έννοια στην ΚΑΠ την οποία η Ελλάδα είναι υποχρεωµένη να συστήσει στο αγροτικό κοινό. Περιλαµβάνει πάροχους αγροτικών συµβουλών, ερευνητικά ιδρύµατα-φορείς, τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ κ.λπ. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει κάποιος καταλάβει τι ακριβώς καινούργιο θα φέρει αυτή η δοµή στο αγροτικό γίγνεσθαι αλλά όπως και να έχει είναι υποχρεωτική η σύστασή της. Το πότε θα γίνει είναι άγνωστο.

Το µόνο που έχουν να δείξουν οι αρµόδιες αρχές ως µία ένδειξη... σφυγµού για το σύστηµα AKIS είναι η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασµένο Ιούλιο για τη σύσταση συµβουλευτικού και γνωµοδοτικού οργάνου µε την επωνυµία «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS).

Σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση σκοπός της Επιτροπής είναι «η τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του αρµόδιου υπουργού στο σχεδιασµό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής η οποία θέτει στόχους και κατευθύνσεις σε θέµατα έρευνας, καινοτοµίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τοµέα. Επιπλέον θέτει στόχους και κατευθύνσεις στο πλαίσιο της ενωσιακής  νοµοθεσίας και των εθνικών προγραµµατικών κειµένων των κρατών – µελών».

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

24-09-2024 10:20maria

Οι κτηνοτρόφοι τα ψιχουλακια και οι συμβουλατορες τα χιλιάρικακια .. ωραία πράγματα πάλι . Ποιους κτηνοτρόφους όμως θα συμβουλεύουν γιατί σε λίγο καιρό μας έκαναν να είμαστε είδος προς εξαφάνιση.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές