BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ για μη ορθή χρήση γεωργικών σκευασμάτων

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων με τη συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών των τοπικών ΔΑΟΚ των ΠΕ και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ.

foto---nobili-sistema-elettrostatico-sulle-irroratrici-ventis

7993
11

Εντατικοί έλεγχοι σε χρήστες αγρότες για ορθή χρήση των γεωργικών σκευασμάτων με πρόστιμα έως 30.000 ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δόθηκε στην δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου, ο στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι διπλός:

  • Πρώτον, η ενημέρωση και θωράκιση των αγροτών φυτικής παραγωγής να αποφεύγουν πρακτικές μη ορθολογικής παραγωγικής διαδικασίας και
  • Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Οι έλεγχοι αφορούν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ψεκαστών, αγροτών-παραγωγών, γεωπόνων ή άλλων που εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα στο γεωργικό τομέα ή σε άλλους τομείς δραστηριότητάς τους.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 984 της Agrenda

 

Οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνουν επιτόπιους ελέγχους κατά την εφαρμογή τους, ελέγχους ψεκαστικού υγρού και μηχανήματος εφαρμογής του, δειγματοληψία και ελέγχους φυτικών ιστών, κ.τ.λ., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με Αρθ Πρωτ 8222/108917/03-8-2018.

Οι επαγγελματίες χρήστες καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις ορθολογικές διαδικασίες που επιτάσσει η σύγχρονη παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης και είναι νομοθετημένες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και ιδίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες δύναται να ανέρχονται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ αναλογικά της φύσης του παραπτώματος.

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

26-09-2024 09:08Ο ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΣΩΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΕΩΣ 30.000€ ,????? ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΑΓΡΟΤΗ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ. ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ

Απάντηση

26-09-2024 08:14Ελένη

Που να δούνε και τις στιβες φυτοφαρμάκων που συσσωρεύονται και μετά καίγονται. Τα πετάνε σε δρόμους σε λιβάδια σε δασακια, όπου βρουν. Δυστυχώς πρέπει να πέσουν πρόστιμα για να βάλουν μυαλό και να σεβαστούν τη φύση και τους υπόλοιπους ανθρώπους γιατί απο παιδεία...

Απάντηση

25-09-2024 22:12Γιώργος

Ρε ξεφτηλες εγώ είμαι του δημοτικού λέω στο γεοπωνο να μου δώσει φάρμακα ξέρω εγώ τι μου δίνει

Απάντηση

25-09-2024 22:01Soc

Να σταματήσουν πρώτα όλα τα παράνομα τουρκικά και βουλγαρικα φυτοφάρμακα που περνάνε φόρα παρτίδα μέρα μεσημέρι από τα σύνορα με δραστικές που έχουν απαγορευτεί χρόνια από την ευρωπαϊκή ένωση και μετά να κάνουν τα υπόλοιπα. Πάλι απέξω όλα τα λαμογια και ο σωστός θα τρώει πρόστιμο για ασήμαντες παρατυπίες. Εδώ ο κόσμος χάνεται (με τα παρανομα) και το νινί χτενιζεται. Έτσι κατάντησε η Ελλάδα.

Απάντηση

25-09-2024 13:52Ελληνας

πρωτος και κυριος στοχος τους ειναι η επιβολη προστιμων με αλλοθι την υγεια ολων μας. Ειναι αξιες θαυμασμου οι προσπαθειες αυξησεως των κρατικων εσοδων κατα καιρους, με υπουλους τροπους, αλλα αποδεκτους απο την πλειοψηφια του κοσμου.

Απάντηση

25-09-2024 12:12tassos

Πολύ σωστά να γίνονται έλεγχοι σε όλους όσους εμπλέκονται στην χρήση , διάθεση , παραγωγή φυτοπροστατευτικων σκευασματων . Ως εδώ σωστά , ποιος όμως θα ελέγχει την διαδικασία δηλ. έχουμε περίπου 7500 σημεία πώλησης , έχουμε 500000 αγρότες και 30 εκατομμύρια στρέμματα μήπως πάλι θα την πληρώσουν οι λίγοι νόμιμοι αγρότες , γεωπόνοι κλπ πού θα πέσουν στον δήθεν τυχαίο έλεγχο? , αναφέρω τυχαία έχεις σκευάσματα ληγμένα όπου τα έχεις στην αποθήκη σου με καποια σήμανση ως ληγμένα διότι δεν χωράνε στο ντουλάπι για πιο λόγο να είναι παράβαση δηλ. αυτά πού είναι στο ντουλάπι δεν μπορεί να πωληθεί ? είναι παράλογο διότι και το κόστος καταστροφής τους ειναι δυσπρόσιτο , όπως και η συνταγογραφηση σε πολλές περιοχές έχουν χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ βλάβες κλπ με συνέπεια πολλές συνταγές να βρίσκονται στο αρχείο μη οριστικοποιημενες , οπως και η δυσλειτουργία του σαΐτ συνταγογραφησης του υπουργείου αυτό ειναι παράβαση ? Πρέπει πρώτα το υπουργείο να διορθώσει όλες τις στρεβλώσεις του και μετά ανάλογα την παράβαση να εκτιμά και το πρόστιμο. Η διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να είναι αδιάβλητη , δίκαιη , ισότιμη , όχι όπως γίνεται έως τώρα διότι θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε οτι και οι ελεγκτές κάνουν παρατυπίες, προσωπικές αντιδικίες , φιλίες η γνωριμίες με συμφοιτητές πού έχουν μαγαζιά , αμέλειες πού τις αναγάγουν κατά το δοκούν σε παράβαση , και φυσικά γιατί όχι και τα στραβά μάτια για τους παραπάνω λόγους. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΙΣΟΜΕΡΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΘΕΩΡΗΤΕΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ , ΔΙΚΑΙΗ , ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

25-09-2024 10:31Σάββας Σπυριδης

Σωστά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές