BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με όριο τιμής ± 15% φέτος οι συνδεδεμένες, και με το νόμο πλέον το οριζόντιο τσεκούρωμα στα eco-schemes 2024

Ελάχιστο και µέγιστο όριο επιδότησης ανά καλλιεργητική οµάδα στις συνδεδεµένες ενισχύσεις και νοµιµοποίηση στις οριζόντιες µειώσεις αδιακρίτως στα οικολογικά σχήµατα για το 2024, φέρνει η τροποποιητική απόφαση (ΦΕΚ 5170/Β’/2024) για τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων.

4_pin_58

Γιώργος Κοντονής

6180
3

Συγκεκριµένα:

  • Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Πλέον, για το 2024 τα ποσά συνδεδεµένης ενίσχυσης θα πρέπει να κυµαίνονται εντός των ελάχιστων και µέγιστων ορίων (βλ.πίνακα). Με την τροποποίηση του κανονισµού, µεταφέρονται κονδύλια από συνδεδεµένες που ξεπερνάνε το µέγιστο ποσό (π.χ το 2023 από µαλακό, κριθάρι, και όσπρια), σε εκείνες που πέφτουν κάτω από το ελάχιστο (π.χ στον αραβόσιτο)
  • Οικολογικά σχήµατα: Στα οικολογικά σχήµατα θα σηµειωθεί και φέτος υπερβάλλουσα ζήτηση. Εδώ, οι αρχές δεν έχουν προβλέψει ελάχιστο πριµ ανά στρέµµα και η µείωση ποσών θα γίνεται οριζόντια (ενιαία ποσοστιαία µείωση) σε όλες τις ∆ράσεις των οικολογικών σχηµάτων που έχει σηµειωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση. Άρα µε βάση τις αιτήσεις του 2023, οι µόνες ∆ράσεις που δεν θα υπάρξει µείωση ποσών είναι η ∆ράση 2 «Οικολογική Εστίαση», ∆ράση 3 «Φυτοκάλυψη», ∆ράση 8 «Αναβαθµίδες» και ∆ράση 10 «Παραδοσιακοί ελαιώνες Ιονίου». Σε όλες τις υπόλοιπες θα γίνει οριζόντια περικοπή όπως το 2023. Αναλυτικότερα:

Τροποποίηση της απόφασης
υπ’ αρ. 519/135068/05.05.2023

Προστίθεται άρθρο 32A: «∆ιαδικασία προσδιορισµού των ετήσιων µοναδιαίων ποσών των άµεσων ενισχύσεων στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης»

  1. Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση µε τα ετήσια ενδεικτικά χρηµατοδοτικά κονδύλια του ΣΣ ΚΑΠ, ανά κατηγορία (είδος) παρέµβασης των άµεσων ενισχύσεων, εξαιρουµένης της ειδικής ενίσχυσης για το βαµβάκι, τα µοναδιαία ποσά κάθε παρέµβασης/δράσης δύναται να διαφοροποιηθούν εντός των ελάχιστων και µέγιστων ορίων του ΣΣ ΚΑΠ, όπου αυτά προβλέπονται.
  2. Αδιάθετοι πόροι από µία κατηγορία παρεµβάσεων κατανέµονται αναλογικά (µε βάση τη συµµετοχή της υπερβάλλουσας ζήτησης κάθε παρέµβασης/δράσης στο σύνολο της ζήτησης κάθε κατηγορίας παρέµβασης) κατά προτεραιότητα σε παρεµβάσεις/δράσεις εντός της ίδιας κατηγορίας µε υπερβάλλουσα ζήτηση έως το προβλεπόµενο µοναδιαίο ποσό και ακολούθως σε άλλες κατηγορίες παρεµβάσεων µε υπερβάλλουσα ζήτηση µε τον ίδιο τρόπο και λαµβάνοντας υπόψη τα ελάχιστα και µέγιστα χρηµατοδοτικά κονδύλια ανά κατηγορία παρέµβασης.
  3. Για την περίπτωση µη ύπαρξης αδιάθετων πόρων, ο προσδιορισµός των ετήσιων µοναδιαίων ποσών των άµεσων ενισχύσεων σε παρεµβάσεις/δράσεις µε υπερβάλλουσα ζήτηση θα πραγµατοποιείται στο ίδιο ποσοστό για όλες τις παρεµβάσεις/δράσεις µε υπερβάλλουσα ζήτηση, ανεξάρτητα από το ποσοστό της υπερβάλλουσας ζήτησης ανά παρέµβαση/δράση.
  4. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις, η ΕΥ∆ ΣΣ ΚΑΠ ενηµερώνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ετήσια ενδεικτικά χρηµατοδοτικά κονδύλια του ΣΣ ΚΑΠ προκειµένου εν συνεχεία ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεκτιµώντας τη ζήτηση που εκδηλώθηκε για τις επιµέρους παρεµβάσεις των άµεσων ενισχύσεων, να ενηµερώσει εγγράφως και εγκαίρως τους αρµόδιους ΕΦ για τα νέα διαθέσιµα ετήσια χρηµατοδοτικά κονδύλια για κάθε παρέµβαση ή όπου απαιτείται για κάθε µοναδιαίο ποσό, εφαρµόζοντας την ως άνω περιγραφόµενη διαδικασία κατανοµής, µετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόµενων ελέγχων και πριν την πραγµατοποίηση των πληρωµών.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

29-09-2024 14:59Έλλην

Εχθές η δουσκα πληρώσε τα υπόλοιπα περιβόητα 81 εκατομμύρια που έχουμε χάσει λογαριασμό ποσες φορές τα έχουν δώσει από πέρυσι τον Οκτώβριο στα λόγια φυσικά σήμερα ο κοντονης πληρώνει συνδεδεμένες και οικολογικά απορώ γιατί κάνουμε παραπονα το κράτος λειτουργεί ρολόι όλα πληρωμένα όλα τακτοποίημενα στο μυαλό τους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-09-2024 11:26Γιωργος

Μια ερώτηση άσχετη να κάνω,τελευταία μοιράζοντας εκατομμύρια για αποζημιώσεις για τις πλυμμηρες ιανου,Ντάνιελ,ελιάς,κ δεν ξέρω κ εγώ ποιος άλλες,δώσανε λέει για τη φυτική παραγωγή κτλ,σε αυτόν τον γ... νο νομό Λάρισας,δεν έχουνε Αρ......δια αυτοί οι πολιτικάντηδες οι δικοί μας να πούνε μια κουβέντα που μας δώσανε τα αρχ....δια τους για τα πάγια κτλ σε ένας που δεν πάθαμε ζημιά σε φυτικά κ θέλουμε κάτι χιλιάρικα όχι κ λίγα να τα στείλουμε ξανά από την αρχή;;1η μήπως γίνεται όπως κ με τις διασώσεις που ψάχναμε εάν μπήκανε λεφτά,κ τελικά βάλανε για το 23 κ μας χρωστανε ακόμη λεφτά του 22 ;;;;;λέω εγώ τώρα με το λίγο μυαλό που έχω,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές