BACK TO
TOP
Θεσμικά

Κάνοντας το λαγό και στον πρωτογενή, καμία επαφή της ηγεσίας Βάθη με τα αγροτικά

Το γεγονός ότι κάθε φορά που αλλάζει ένας υπουργός, είναι σαν να αρχίζουν όλα από την αρχή και δεν υπάρχει καµιά συνέχεια στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής και στις θέσεις που υπερασπιζόµαστε στις Βρυξέλλες, είναι ένα θέµα. Μ’ αυτή την έννοια, οι θέσεις που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας στο τελευταίο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας παρότι έχουν το ενδιαφέρον τους, είναι σαν να ακούς έναν άνθρωπο που µέχρι χθες δεν είχε καµιά απολύτως σχέση µε τα αγροτικά και ξαφνικά ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσµο.

editorial29_9

Γιάννης Πανάγος

1191
0

Χώρια που ο όρος «κλιµατική κρίση» αναδεικνύεται σε… θεραπεία διά πάσαν νόσον. Σ’ αυτό το πνεύµα, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τους συναδέλφους του στο Συµβούλιο υπουργών «νέα λογική στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσαρµοσµένη στη νέα πραγµατικότητα που διαµορφώνουν οι συνέπειες της κλιµατικής κρίσης στον πρωτογενή τοµέα».

Λες και είχαµε λύσει σ’ αυτή τη χώρα όλα τα άλλα προβλήµατα που έχουν σχέση µε τη συγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και τώρα το µόνο που µας καίει είναι η κλιµατική κρίση. Γιατί, αν υπάρχει πράγµατι κλιµατική κρίση, «καίει» όλες τις χώρες. ∆εν υπάρχουν άλλοι να το πάρουν πάνω τους; Εκτός αν έτσι µας έχουν δασκαλέψει να παίζουµε το «λαγό» για το κοινό συµφέρον.Στο ίδιο πνεύµα πάνω κάτω και οι υπόλοιπες προτάσεις του Έλληνα υπουργού, τουλάχιστον όπως καταγράφονται σε ανακοίνωση µετά το Συµβούλιο και στις οποίες αναφέρονται µεταξύ άλλων:

  • Επαρκής και στοχευµένη χρηµατοδότηση της ΚΑΠ για την επίτευξη των φιλόδοξων και πολυδιάστατων στόχων που καλείται να επιτελέσει.
  • Σταθερή εισοδηµατική στήριξη των αγροτών, ειδικά µέσω του πρώτου πυλώνα που έχει αποδείξει την αποτελεσµατικότητά του..
  • Ειδική επιπλέον µέριµνα και στήριξη για τις µικρές και πολυλειτουργικές αγροτικές εκµεταλλεύσεις (αυτό, πάει κι έρχεται).
  • Νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία, όπως δάνεια και ειδικά ταµεία στήριξης είναι ευπρόσδεκτα, µένει να αποδείξουν την αποτελεσµατικότητά τους.
  • Ενίσχυση των µηχανισµών αντιµετώπισης κρίσεων και έκτακτων γεγονότων µε χρήση πόρων εντός και εκτός ΚΑΠ (κουβεντιάζεται χρόνια)
  • Προώθηση της µετάβασης σε βιώσιµα συστήµατα αγροδιατροφής µε εφαρµογή βέλτιστων πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Αναµόρφωση της υπαίθρου µε παροχή κινήτρων για βιώσιµες ιδιωτικές και δηµόσιες επενδύσεις, µέσω διατήρησης ενός ισχυρού Β’ Πυλώνα.
  • Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας τροφίµων για τη θωράκιση του γεωργικού εισοδήµατος.
  • Εναρµόνιση της εµπορικής πολιτικής της Ένωσης µε τους στόχους µας για µακροπρόθεσµη βιωσιµότητα του γεωργικού τοµέα.Τέλος, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Έκθεση για το στρατηγικό ρόλο και το µέλλον της γεωργίας στην ΕΕ αναδεικνύει τον βασικό ρόλο του πρωτογενούς τοµέα στην ευρωπαϊκή οικονοµία.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές