BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ερωτηματικό η προκήρυξη δάσωσης γεωργικών γαιών

«Θα προκηρύξει το ΥΠ.Α.Α.Τ τις δράσεις δάσωσης γεωργικών γαιών όπως προβλέπεται στο ΣΣ της ΚΓΠ 2023-2027;» Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Fendt-daswseis_3

16
0

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Στο εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027, οι περιβαλλοντικοί και κλιματικοί στόχοι αφορούν τη συμβολή στον μετριασμό και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την η ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων όπως το νερό, ο αέρας και το έδαφος, και την η προστασία της βιοποικιλότητας.

Στα δομικά στοιχεία για την επίτευξη αυτής της περιβαλλοντικής και κλιματικής φιλοδοξίας συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον του Πυλώνα 2. Αυτές αφορούν τη δάσωση γεωργικών γαιών η οποία συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην άμβλυνση των επιπτώσεων και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς και στη ρύθμιση της ποιότητας και ποσότητας νερού.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι  παρεμβάσεις Π3-73-3.4 - Μη παραγωγικές επενδύσεις για την εγκατάσταση δασοπονικών φυτειών (α΄ φάση δάσωσης για τη δημιουργία δασικών εκτάσεων σε γεωργικές γαίες) με ύψος προϋπολογισμού 27.450.899 ευρώ και Π3-70-4.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων (β΄ φάση δάσωσης που καλύπτει δαπάνες συντήρησης και αποζημίωση απώλειας εισοδήματος)» με ύψος προϋπολογισμού 43.269.690 ευρώ.

Όμως οι κυβερνητικές προθέσεις για την πραγματοποίηση των εν λόγω δράσεων παραμένουν άγνωστες καθώς όχι μόνο εκκρεμεί ακόμη η πρόσκληση τους αλλά υπάρχει πλήρη άγνοια και παντελή απουσία  ενημέρωσης των ενδιαφερομένων γεωργών για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.

Δεδομένου ότι η Παρέμβαση της β΄ φάσης δάσωσης αφορά κατά πρώτον συνεχιζόμενα έργα του Μέτρου 8.1 του ΠΑΑ 2014- 2022 και κατά δεύτερον τα ενταγμένα έργα της Παρέμβασης Π3-73-3.4 «Μη παραγωγικές επενδύσεις για την εγκατάσταση δασοπονικών φυτειών (α΄ φάση δάσωσης για τη δημιουργία δασικών εκτάσεων σε γεωργικές γαίες)», κρίνεται αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση της προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή συνέχιση των πληρωμών των δικαιούχων Πρώτης Δάσωσης έως το 2029.

Επειδή έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αντίστοιχων προγραμμάτων προηγούμενων περιόδων  και αυξάνεται η μείωση του δασικού πλούτου της χώρας μας.

Επειδή οι παρεμβάσεις αφορούν επιλογή ειδών, ποικιλιών, οικοτύπων και προέλευσης δένδρων βάσει της ανάγκης ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, στις φυσικές καταστροφές και στις κλιματικές συνθήκες.

Επειδή οι εν λόγω παρεμβάσεις στοχεύουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σ᾿ αυτήν, αλλά και στην ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος.

Επειδή παρά τη διασφάλιση των πόρων, ελλοχεύει ο κίνδυνος για την μη υλοποίηση των παρεμβάσεων εξαιτίας της Κυβερνητικής αδιαφορίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα προκήρυξης και υλοποίησης των παρεμβάσεων που αφορούν τη δάσωση γεωργικών γαιών σύμφωνα με το εγκεκριμένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΓΠ για την περίοδο 2023-2027;»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές