BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μπορεί να ξεκαθαρίσει ο Μπαμπασίδης πως και πότε θα πληρωθεί προκαταβολή του τσεκ; Το πάει για Δεκέμβριο;

Πολλά και περίεργα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με την υπόθεση του ΟΣΔΕ και τη γενικότερη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών, με εκείνους που κινούν τα νήματα να μεθοδεύουν τον τελευταίο καιρό ακόμα και την κατάργηση της προκαταβολής του τσεκ για μια και μόνη πληρωμή περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

IMG_8134_2

Γιάννης Πανάγος

2093
2

Το γεγονός ότι έχει μπει ο Οκτώβριος και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, είναι κάτι που κάνει τους αγρότες να τους «ζώνουν τα φίδια», καθώς την ίδια στιγμή, ελεγχόμενα συστήματα επιρροής που συνδέονται άμεσα με τη λεγόμενη «τεχνική υποστήριξη» του Οργανισμού Πληρωμών, μετρούν ήδη τις αντιδράσεις του κόσμου και της πολιτικής ηγεσίας στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιλογής, δηλαδή μιας μετάθεσης όλων των πληρωμών του 2024 για το τέλος του χρόνου.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσία και η τελευταία ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα εγκατάλειψης του χρονοδιαγράμματος που θέλει, εθιμικά τουλάχιστον, η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) να γίνεται κάθε χρόνο περί τα τέλη Οκτωβρίου και προτιμάει, απ’ ότι φαίνεται, να πάρει… το δρόμο για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 985 της Agrenda

 

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλοι θα πρέπει να δουλεύουμε με γνώμονα, πληρωμές πιο αξιόπιστα και σωστά από κάθε άλλη φορά και όχι πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά».

Δεν μας είπαν βέβαια, πόσο χρόνο θα χρειασθεί το κονκλάβιο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το  δίκτυο «τεχνικής υποστήριξης» στο οποίο βασίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών κατά την τελευταία δεκαετία, προκειμένου να διορθώσουν ότι δεν διόρθωσαν όλα αυτά τα χρόνια και να διαμορφώσουν ένα σύστημα πληρωμών, που θα κερδίζει σε αξιοπιστία ακόμα και αν χάνει σε ταχύτητα;    

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως ακολούθως:

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι καλημέρα,

Ως προς τη μηνιαία ενημέρωσή σας, το μήνα Σεπτέμβριο είχαμε:

  1. Στις 04/09/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους ασφαλιστές του τρέχοντος ομαδικού ασφαλιστηρίου, προκειμένου να μπούμε έγκαιρα και ομαλά στην ετήσια ασφάλιση των μελών μας, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προσφορές που θα συγκεντρωθούν.
  2. Στις 05/09/2024 είχαμε νεότερη ενημέρωση για το θέμα «Ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών Μηχανικών, Υγειονομικών και Δικηγόρων με έμμισθη εντολή». Συγκεκριμένα, ότι θα υπάρξει νέο Πληροφοριακό Σύστημα του e-ΕΦΚΑ, το οποίο θα λειτουργήσει από 01/01/2025 και στο οποίο θα γίνει πρόβλεψη για την επίλυση του εν λόγω ασφαλιστικού ζητήματος των εργαζομένων των ανωτέρω κατηγοριών.

Επίσης, κατά την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών (ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΚΑ), τέθηκε πως για να είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους ασφαλισμένους, θα πρέπει προηγουμένως οι εργοδότες να πραγματοποιήσουν κάποιες ενέργειες που θα οριστούν με σχετικές Οδηγίες και Εγκυκλίους.

  1. Στις 10/09/2024 εκπρόσωποι του Προεδρείου του Π.Σ.Ε. είχαν επαφές για το θέμα της ΣΣΕ στοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  2. Στις 11/09/2024 εκπρόσωποι του Π.Σ.Ε. συμμετείχαν σε συνάντηση Πρωτοβάθμιων Σωματείων Εργαζομένων του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Α. Η συνάντηση κράτησε περίπου 3 ώρες και στο κάλεσμα βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΕΜΣΤ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΟΑΚΑ, Σ.Ε. ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΜΟΔ και ΟΣΥ. Η συνάντηση αφορούσε στην ανάπτυξη συνεργασίας και στο συντονισμό δράσης απέναντι στα οξυνόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των φορέων του ευρύτερου δημόσιου φορέα. Πρωτίστως της συνολικής απόρριψης των συλλογικών συμβάσεων/ρυθμίσεων που συμφωνούνται μεταξύ των Σωματείων των Εργαζομένων με τις Διοικήσεις των Οργανισμών και εγκρίνονται από τους εποπτεύοντες Υπουργούς.

Για τα συμπεράσματα και τις προτάσεις δράσεων που αφορούν ένα ευρύτερο, από κοινού, διεκδικητικό πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων μας, θα υπάρχει σταδιακή ενημέρωση όπως προκύπτει μετά από συζήτηση στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, _επισυνάπτουμε το κοινό πρακτικό της συνάντησης_ όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων εκπροσώπων εργαζομένων των ανωτέρω Φορέων.

  1. Στις 20/09/2024 το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. απέστειλε αίτημα συνάντησης με την Πολιτική Ηγεσία του Γ.Λ.Κ. ζητώντας ενημέρωση ως προς την εξέλιξη της επανυποβληθείσας ΣΣΕ.
  2. Στις 23/09/2024 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. και ακολούθως ενημέρωση και συζήτηση με τα Τοπικά Παραρτήματα. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι προς επεξεργασία προτάσεις του Π.Σ.Ε. για τον νέο Κανονισμό Οργανωτικής Διάρθρωσης και Λειτουργίας και Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού, όπως έχουν προκύψει από οκτώ συναντήσεις εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα.
  3. Στις 26/09/2024 ο Π.Σ.Ε., λαμβάνοντας αρκετά ερωτήματα από συναδέλφους, ζήτησε από τη ΔΟΔΥ σημαντικές διευκρινίσεις για την υπερωριακή απασχόληση βάσει της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κείμενης νομοθεσίας. Ειδικότερα, για περιπτώσεις εργασίας εκτός των εγκεκριμένων υπερωριών, ημερών και ωρών. Είτε αφορά σε εντός είτε σε εκτός έδρας μετακινήσεις.

Δεδομένου ότι οι συνάδελφοι θέλουν να έχουν αρμοδίως τις κατευθύνσεις και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας εκτιμούμε ότι σύντομα θα υπάρξει νεότερη ενημέρωσή σας.

  1. Στις 26/09/2024 το Δ.Σ. του Π.Σ.Ε. επανήλθε στο από 20/9/2024 αίτημα για συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Γ.Λ.Κ. αποστέλλοντας email υπενθύμισης για την εκκρεμότητα της ΣΣΕ και ζητώντας να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ΣΣΕ.

Την ίδια μέρα εκπρόσωποι του Προεδρείου του Π.Σ.Ε. είχαν επαφές για το ίδιο θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  1. Στις 30/09/2024 λάβαμε το υπ’ αριθμ. 2/63246/24-09-2024 έγγραφο του Γ.Λ.Κ. με το οποίο μας γνωστοποιήθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν εγκρίνεται καμία από τις πρόσθετες μη μισθολογικές παροχές που ζητήθηκαν στο πλαίσιο της ΣΣΕ 2024-2025, παρά μόνο οι ήδη υφιστάμενες, δηλαδή το επίδομα του παιδικού σταθμού και η διατακτική σίτισης (κάρτα). Σας θυμίζουμε ότι η ΣΣΕ 2024-2025 υποβλήθηκε στο Γ.Λ.Κ. δύο φορές, προκειμένου να δοθούν κάθε φορά οι αιτούμενες πληροφορίες και εξηγήσεις και να προσπαθήσουμε σαν υπηρεσία και σαν ΓΔΟΥ του ΥπΑΑΤ να τεκμηριώσουμε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ότι οι αιτούμενες μη μισθολογικές παροχές δεν θα επιβαρύνουν επιπλέον τον τακτικό προϋπολογισμό αλλά μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες πιστώσεις.

Συνάδελφοι από ότι φαίνεται το Γ.Λ.Κ. δεν έλαβε υπόψη του ούτε τη Διοίκηση του Οργανισμού αλλά ούτε και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και αποφάσισε μονομερώς να εκφράσει την πολιτική της κυβέρνησης καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαπραγμάτευσης συλλογικής σύμβασης εργασίας και να σταθεί αδιάλλακτο και άδικο απέναντι στους εργαζομένους των φορέων του ΥπΑΑΤ.

Δυστυχώς η ΣΣΕ *δεν αξιολογήθηκε επί της ουσίας* και δεν ελήφθη υπόψη καμία συνθήκη, καμία σπουδαιότητα, καμία συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και Διοίκησης. Η εργασία μας πέραν του ωραρίου, η ανάληψη ευθυνών που δεν μας αναλογούν, η πλάτη που βάζουμε τόσα χρόνια για να μαζεύουμε τα ασυμμάζευτα αξιολογήθηκε εμπράκτως από ασήμαντη ως ανεπαρκής. Η μόνη μας ανταμοιβή ήταν, κάποια λόγια βαθύτατης αναγνώρισης της προσφοράς μας και το γνωστό χτύπημα στην πλάτη που μας δόθηκε απλόχερα όλο αυτό τον καιρό.

Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο ώστε να αποσαφηνίσουμε κάποια σημεία της ΣΣΕ και θα επανέλθουμε με μια ανακοίνωση με την οποία θα εκφράζεται η θέση του Π.Σ.Ε. συνολικά για την κατάσταση του Οργανισμού.

Θα φροντίσουμε να γίνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Οργανισμός χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις και έμπρακτη πολιτική βούληση θα συνεχίσει να καθίσταται ανήμπορος να συγκρατήσει το έμπειρο προσωπικό που τον υπηρετεί ή να προσελκύσει νέο. Κατά συνέπεια δεν θα μπορέσει να ανασυνταχθεί προκειμένου να εγγυηθεί την ομαλή ροή των εργασιών του.

Σημείωση:

Στις 18/09/2024 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2787/268736/10-09-2024 Y.A. (ΦΕΚ B ́ 5248/18- 09-2024) «Θέση σε επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για ένα έτος». Η ενημέρωση του Π.Σ.Ε. για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης σχετικά με την αποκατάσταση και τη διόρθωση ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που εντοπίστηκαν στην απόφαση εκκαθάρισης των λογαριασμών οικονομικού έτους 2023, είναι αναγκαία και θα επιδιώκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η πρόθεσή μας να συμβάλλουμε ως θεσμικό όργανο όπου χρειάζεται είναι δεδομένη και είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων που εργάζονται για την υλοποίησή του. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι με την είσοδο του Οργανισμού σε καθεστώς επιτήρησης, είναι επιβεβλημένο οι όποιες διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών υλοποιούνται, να είναι σύμφωνες με τις προθεσμίες και απαιτήσεις των ενωσιακών και εθνικών διατάξεων, καθώς διακυβεύεται το μέλλον του Οργανισμού. Άλλωστε οι διαδικασίες και οι προθεσμίες αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και στην πρόσφατη αποστολή ελέγχου της ΕΕ. Οι χρόνοι των πληρωμών θα πρέπει να καθορίζονται αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι πληρωμές που θα προκύψουν να πληρούν τις απαιτήσεις που θέτει το ενωσιακό/εθνικό πλαίσιο.

Όλοι θα πρέπει να δουλεύουμε με γνώμονα «πληρωμές πιο αξιόπιστα και σωστά από κάθε άλλη φορά» και όχι «πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά».

Με εκτίμηση,

Το Προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. , Δομοκού 5 10445 Αθήνα

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2024 16:11Γιωργος

Παναγο θα σε ρωτησω μια φορα και προσεξε τι θα απαντησεις: γιατι η κυβερνηση δεν δινει εντολη στον οπεκεπε να πληρωσει εως τελη Οκτωβρη οσους εχουν ολοκληρωσει τις δηκωσεις οσδε και οι υπολοιποι να πληρωθουν οταν ολοκληρωσουν κι εκεινοι;;;;γιατι να πληρωθουν ολοι τον Δεκεμβρη;;;προσεξε καλα τι θα απαντησεις γιατι θα σε παρει και θα σε σηκωσει.μην αρχισεις τις μαλακιες περι συντεχνιων γιατι θα σου σηκωθει η τριχα απο το βρισιδι που θα φας εδω μεσα.μπορει η κυβερνηση να δωσει εντολη να γινονται κατα μερος πληρωμες σε οσους εχουν ολοκληρωσει δηλωση οσδε ΝΑΙ Η ΟΧΙ;;;;;;;;;;;;;;;

Απάντηση

01-10-2024 14:39gov

Μα είναι δυνατόν να γράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ενώ μπορούσαν να πληρώνουν πιο σωστά και πιο αξιόπιστα, λόγω πίεσης χρόνου, δεν το έκαναν; Ντροπή πραγματικά. Μια λύση πλέον υπάρχει και νομίζω έχει δρομολογηθεί, για να αρθεί και η επιτήρηση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές