BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επιστροφή ενισχύσεων του 2022 ζητάει πίσω ο ΟΠΕΚΕΠΕ από 196.000 αγρότες για λάθη του «τεχνικού συμβούλου»

Ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς στέλνει από την περασµένη Πέµπτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ζητώντας τους να επιστρέψουν ποσά που είχαν πληρωθεί το 2022 από λάθη του Οργανισµού.

Katrapakia

Γιάννης Πανάγος

4941
4

Πρόκειται για συνολικό ποσό της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ το οποίο είχε καταβληθεί, γιατί ο τότε τεχνικός σύµβουλος, λόγω αδυναµίας των µηχανογραφικών συστηµάτων, υπέδειξε στον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει µε βάση τις δηλώσεις της προηγούµενης χρονιάς (2021).

Πιο συγκεκριµένα, στα ειδοποιητήρια αναφέρονται τα εξής:   

«Σας γνωρίζουµε ότι κατόπιν µηχανογραφικών ελέγχων στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2022 έχουν προκύψει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, στο πλαίσιο χορήγησης άµεσων  ενισχύσεων έτους 2022. Προκειµένου να παραλάβετε την πρόσκληση - πρώτη ατοµική ειδοποίηση διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, που σας αφορούν, παρακαλούµε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα:

https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/upap

Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, στην εφαρµογή Αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών µε επισυναπτόµενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήµατά σας».

«Εκ παραδρομής σφάλμα... έφερε τα αχρεωστήτως καταβληθέντα 63 εκατ. ευρώ» έγραφε το Agronews στις 3 Ιουλίου, διαβάστε αναλυτικά εδώ

Το θέµα προέκυψε στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ares(2024)4751508-02/07/2024 καλούσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το παραπάνω ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη εντοπίσει το σχετικό πρόβληµα.

Η ίδια ανακάλυψη αποτέλεσε την αφετηρία και για την επιτήρηση του Οργανισµού και την άρση ουσιαστικά της πιστοποίησής του ως οργανισμός πληρωµών ενισχύσεων.

Σε επίσηµη απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε, αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος πραγµατοποιήθηκε για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, διαπιστώθηκε οριζόντιο σφάλµα στη διαδικασία υπολογισµού πληρωµών».

«Αναλυτικότερα, το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επανα-υπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».


Λεζάντα Κεντρικής Φωτογραφίας

Κατραπακιά: 
Τώρα αρχίζει να αντιλαµβάνεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας τα προβλήµατα που δηµιουργούνται από τα λάθη του πολλά υποσχόµενου τεχνικού συµβούλου ΟΠΕΚΕΠΕ   

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-10-2024 22:28agrotis neopas

Παναγο εσύ που τα ξέρεις όλα για πες ποιο ήταν το παρεάκι του τεχνικού συμβούλου που τα κάνατε μαντάρα. Θα σου πω εγώ ΕΘΕΑΣ, ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΕΦΑ ΚΑΙ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ Gognitera. Ο φίλος ο Γεωργαντάς τι κάνει; Αυτοί οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-10-2024 21:24Κτηνοτροφος

Εχουμε στεγνωσει οικονομικα. Περιμενουμε τις πληρωμες του Οκτωβριου για να αγορασουμε ζωοτροφες για το χειμωνα, και αντι αυτου, ακουμε για επιστροφες. Η οποια καθυστερηση η... αναβολη στις πληρωμες, θα ειναι εις βαρος της παραγωγης. Νηστικα ζωα δεν αποδιδουν. Καποια δανεια θα κοκκινισουν. Και τα εσοδα του ΕΦΚΑ θα μειωθουν. Η αγορα θα νεκρωσει. Η δυσαρεσκεια κατα της κυβερνησης θα ανθισει. Μην μας δινετε κινητρα να ριξουμε μαυρη πετρα πισω μας. Αραγε , ποσοι νεοι αγροτες ειναι ευχαριστημενοι με αυτα που διαβαζουν? ΑΛΛΑ ΜΗ ΣΚΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές