BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ξεκίνησαν πληρωμές σε Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία, στην Ελλάδα μόλις σφύριξε λήξη για τις υποβολές του ΟΣΔΕ

Σε ρυθµό πληρωµής της προκαταβολής επιδοτήσεων προς τους αγρότες έχουν µπει τα κράτη-µέλη, µε την Ελλάδα ακόµη να λιβανίζει τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ηµεροµηνία της 16ης Οκτωβρίου να τους δεσµεύει για το πότε θα πληρώσουν, θα το έκαναν νωρίτερα.

10-11_01_3

Γιώργος Κοντονής

1033
5

Χαρακτηριστική είναι η η ανακοίνωση του ιταλικού Οργανισµού Πληρωµών (AGEA) που λέει επί λέξη: «Ο AGEA θα ήταν ήδη έτοιµος να πραγµατοποιήσει τις πρώτες σηµαντικές πληρωµές προκαταβολών της ΚΑΠ, εάν δεν ήταν υποχρεωµένος να τηρήσει την προθεσµία της 16ης Οκτωβρίου 2024 που προβλέπεται από τη νοµοθεσία της ΕΕ». Και µάλιστα δεν θα πληρώσει µόνο προκαταβολή τσεκ, άλλα τα περισσότερα καθεστώτα (eco-schemes, αναδιανεµητική κ.λπ), και θα µπουν τελικώς στην τσέπη 400.000 Ιταλών αγροτών 1,7 δισ. ευρώ.

Πιστώθηκε ήδη η προκαταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης

Την ίδια ώρα, ήδη από τα µέσα Σεπτεµβρίου, έχουν ξεκινήσει οι πληρωµές προκαταβολής στην εξισωτική αποζηµίωση (δεν δεσµεύεται από την ηµεροµηνία της 16ης Οκτωβρίου). Για παράδειγµα στην Ιρλανδία οι δικαιούχοι πληρώθηκαν µε 184 εκατ. ευρώ την προκαταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης 2024 στα µέσα του Σεπτεµβρίου και µάλιστα µε εντολή του κατεπείγοντος από τον Ιρλανδό υπουργό Γεωργίας, λόγω προβληµάτων ρευστότητας στον πρωτογενή τοµέα. Σηµειώνεται πως η Ελλάδα πέρυσι δεν... ασχολήθηκε µε την πληρωµή προκαταβολής της εξισωτικής, πιστώνοντας το συνολικό ποσό το ∆εκέµβριο. Φέτος, προφανώς, αναµένεται να συµβεί το ίδιο, σε αντίθεση µε πολλούς συναδέλφους τους από άλλα κράτη-µέλη.

Τα χρωστούµενα του 2023 ήδη τα πληρώθηκαν οι Ισπανοί

Στην Ισπανία τώρα, οι αρχές προχώρησαν άµεσα στην εκκαθάριση των πληρωµών του 2023 και πριν την καταληκτική ηµεροµηνία της 15ης Οκτωβρίου 2024, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας της χώρας, Λουίς Πλάνας. Στην Ελλάδα από την άλλη αναµένεται πότε θα «ξυπνήσουν» οι αρµόδιες αρχές που χρωστάνε ακόµη 81 εκατ. ευρώ από τις άµεσες επιδοτήσεις του 2023, και πρέπει να τα πιστώσουν στους λογαριασµούς των δικαιούχων αγροτών το πολύ έως και τις 15 Οκτωβρίου. Αλλιώς τα χρήµατα αυτά χάνονται οριστικά και επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Είναι προφανές λοιπόν πως τίθεται ζήτηµα ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων αγροτών σε σχέση µε τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στην Ευρώπη, που έχει µεγάλη σηµασία ειδικά εφόσον µιλάµε για µία ελεύθερη αγορά. Οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των ελληνικών εκµεταλλεύσεων πάντως είναι ήδη ανεξέλεγκτες.       

Και ο ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζει ακόµη τροποποιητικές

Στις 2 Οκτωβρίου 2024, δηλαδή δύο µέρες πριν την επίσηµη λήξη της διορίας του ΟΣ∆Ε, δηµοσιεύτηκε στη diavgeia από τον ΟΠΕΚΕΠΕ  νέα απόφαση µε θέµα «ΘΕΜΑ: «2η τροποποίηση οδηγιών υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024». Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο δηλώσεων ορισµένων οικολογικών σχηµάτων, ενώ προσθέτει νέες δράσεις. Την ίδια ώρα, κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει υπεύθυνα και επίσηµα αν και µετά τη λήξη των αιτήσεων, θα ανοίξει ξανά το σύστηµα για προσθήκη Οικολογικών Σχηµάτων όπως έγινε το 2023, ενώ από τον Οργανισµό Πληρωµών δεν έχει δηµοσιευτεί η εγκύκλιος οδηγιών για τις σχετικές δηλώσεις. ∆ηλαδή ουσιαστικά οι αγρότες καλούνται να κάνουν αιτήσεις, και κατόπιν εορτής, θα λάβουν οδηγίες για το πώς... θα τις κάνουν. Είναι βέβαιο πως η κατάσταση που επικρατεί θα επηρεάσει και τις πληρωµές.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ  στην Agrenda που  κυκλοφορεί

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

05-10-2024 11:00Nik

Είναι τραγικό για την χώρα να έχει πρωθυπουργό αυτόν και κάποιους ακροδεξιούς υπουργούς και υφυπουργούς του τίποτα.Επίσης είναι θλιβερό και υποτιμητικό για τους πολίτες να μας θεωρεί ο τίποτα και το επιτελείο του ηλίθιους για να του δώσουμε λέει και Τρίτη θητεία ,είναι μακριά από την πραγματικότητα διότι είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν την χώρα και να δώσουν λύσεις η να δώσουν αναπτυξιακή τροχιά στη χώρα .Μόνο ο Σαμαράς και ο Καραμανλής μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση πριν τα ξένα σώματα της ΝΔ την κατεβάσουν στο 15 τις εκατό .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

05-10-2024 07:49ΑΓΡΟΤΗΣ

Απορώ γιατί μας συγκρίνεται με ευρωπαϊκά κράτη τι σχέση μπορεί να έχει η Ελλάδα με την Ευρώπη εδώ Βαλκάνια ζούμε στον κόσμο μας μάλλον στον κόσμο κάποιον ειδικά ενός

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές