BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μέχρι το πέρας του 2026 υδρόμετρα παντού και με χρέωση κατόχου παροχής

Tην υποχρέωση να εγκατασταθούν σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις υδρόμετρα έως το τέλος του 2026, είτε έχουν γεώτρηση είτε ανήκουν σε συλλογικά αρδευτικά δίκτυα (ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ), προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄5438/2024).

060295-full

7933
4

H απόφαση αυτή προβλέπει έναν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης του αρδευτικού νερού για τους χρήστες, με μία σταθερή και μία μεταβλητή χρέωση ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και το είδος της καλλιέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, «οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος για αγροτική χρήση μεριμνούν για τη σταδιακή τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος στο σύνολο των χρηστών του δικτύου αρμοδιότητάς τους, εντός διετίας από τη θέση σε ισχύ της παρούσας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό. Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος δύνανται να αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος και να το ανακτούν μέσω της αποπληρωμής του από τους χρήστες».

Στις περιοχές που «ο πάροχος εκτιμά ότι δεν είναι τεχνικά ή οικονομικά εφικτό να τοποθετηθούν συστήματα μέτρησης των διακινούμενων ποσοτήτων ύδατος στο σύνολο του δικτύου», ο νομοθέτης προβλέπει ότι θα πρέπει ο πάροχος να υποβάλει λεπτομερές χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης και ότι «σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης ύδατος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026».

Η σχετική ΚΥΑ δημοσιευμένη σε ΦΕΚ είναι διαθέσιμη εδώ.
Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

05-10-2024 14:08αγροτης

θα τα παρατησουν και οι αγροτες που απομειναν να καλλιεργουν και τελειωσε τοπαραμυθι με την αγροτικη παραγωγη στην ελλαδα,αυτο θελουν να συμβει και οι ιδιοι οι κυβερνωντες

Απάντηση

05-10-2024 13:08ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Αγρότη πολεμα σου παίρνουν το νερό. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο Μετά το ρεύμα σιγά σιγά θα βάλουν χέρι και στο νερό του καθενός. Το πώς θα μετράνε τα κυβικά για κάθε καλλιέργεια είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Θα μου πεις εδώ ο πρωθυπουργός είπε στους αγροσυνδικαληστες θα πληρώνουν την κιλοβατώρα μετά τα δύο χρόνια το ένα τρίτο μειωμένο και το υπόλοιπο με κανονική τιμή και χτυπούσαν παλαμάκια.

Απάντηση

05-10-2024 11:10Βέροια

Τι λετε ρε λαμογια, τρελλαθηκατε τελειως... Θελεται να αποτελειωσεται οτι εχει μεινει στην αγροτικη παραγωγη.

Απάντηση

05-10-2024 08:10Κωνσταντίνος

Δυστυχώς όπως πουλήσατε τα πάντα στην Ελλάδα, ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε, έτσι θέλετε να πουλήσετε και το νερό, που με βάση το Σύνταγμα είναι αντισυνταγματικό , γιατί το νερό είναι κοινωνικό αγαθο. Δεν σας νοιάζει ο πρωτογενής τομέας τη θα γίνει.Σας νοιάζουν τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες,οι ενοικιάσει δημοσίων αγροκτήματων σε μεγάλες εταιρείες για να φτιάξουν θερμοκήπια και να ελέγχουν την παραγωγή και τις τιμες των προϊόντων και γενικά δεν θέλετε τους αγρότες μέσα στα πόδια σας.Πρεπει να ανασυνταχθούμε σαν αγρότες και να κάνουμε πέρα ότι μας χωρίζει, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.Μονο όλοι μαζί μπορούμε να τους διώξουμε, αυτούς που ψηφίζουμε για να μας υπηρετούν και όχι να τούς υπηρετούμε εμείς.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές