BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρώτη μεγάλη καταδίκη για πλαστά βοσκοτόπια χωρίς ζώα σε Κρητικούς

Σε καταδίκη χωρίς κανένα ελαφρυντικό ολοκληρώθηκε η ακροαματική δικαδικασία στην πρώτη υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη και αφορά στις καταχρηστικές επιδοτήσεις (δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα) για πλαστά βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

waves-1

Γιάννης Πανάγος

2421
3

Πιο συγκεκριμένα, δικαστήριο της Αθήνας, μετά από ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, αντέκρουσε όλα τα εφευρήματα των δήθεν αγροτών και με βάση τα στοιχεία προηγούμενης έρευνας της υπόθεσης και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έφτασε σε καταδίκη χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους, επέβαλε δε ποινές φυλάκισης 24 και 12 μηνών κρίνοντάς τους ενόχους.

Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Οκτωβρίου 2024 ( σήμερα) εκδικάστηκε στο Ί Μονομελές Πταισματοδικείο Αθηνών η υπόθεση δήλωσης βοσκοτόπων χωρίς ζώα για απόσπαση εθνικού αποθέματος. Στην δίκη ήταν κατηγορούμενοι 6 συνολικά άτομα από την Κρήτη. Οι τρείς πρώτοι αποτελούσαν τους φερόμενους ιδιοκτήτες με έδρα το Ρέθυμνο και δήλωση ιδιόκτητων εκτάσεων στην Κέα και οι άλλοι τρείς παραγωγοί που είχαν δηλώσει αυτές τις εκτάσεις.

Για τον εντοπισμό αυτών των εκτάσεων το 2020 ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ  Γρηγόρης Βάρρας είχε αλλάξει τόσο την εγκύκλιο ελέγχων ζητώντας πραγματικά παραστατικά κατοχής όσο και τον τρόπο ελέγχου που πέρα από διοικητικός ήταν και επιτόπιος. Θυμίζουμε ότι πωλάκις έχει σημειωθεί από τα ρεπορτάζ της Agrenda ότι η εξάπλωση του φαινομένου της κατάχρησης κοινοτικών ενισχύσεων έγινε με την ανοχή και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετοχή υπευθύνων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα τεχνάσματα με τις ελλείψεις και ασάφειες της εγκυκλίου ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ που αλλάζει σαν τα πουκάμισα πρέπει να τελειώσουν και τα πράγματα να μπουν σε σειρά και ο κάθε κατεργάρης από τους απλούς κομισάριους εκτάσεων στο Γράμμο και στα νησιά του Αιγαίου και τον περίφημο τεχνικό σύμβουλο της τεχνικής λύσης να πουν πώς ακόμα και σήμερα μετά από αυτό τον ορυμαγδό και την διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν να σώσουν τα ασημικά τους με την ομάδα που επανάφεραν στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει αποδεδειγμένα πείρα στα βαφτίσια των βοσκοτόπων.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε στις 4.10.2024 ήταν η πρώτη που είχε σταλεί στην δικαιοσύνη από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού, Γρηγόρη Βάρρα, τον Οκτώβριο του 2024 λίγο πριν φύγει. Από τον έλεγχο είχαν προκύψει τα εξής τραγελαφικά στα οποία μέχρι τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκλεινε επιτηδείως το μάτι όπως φάνηκε στην ακροαματική διαδικασία. Οι εκτάσεις των βοσκοτόπων στην Κέα που δηλώθηκαν από τους ο Β.Ι και ο Β.Μ κατοίκους Ρεθύμνου στη νήσο ΚΕΑ το 2019 για κατανομή Εθνικού Αποθέματος και είσπραξη 26.000 ευρώ, οι ίδιες εκτάσεις δηλώθηκαν από τους ο Κ.Β και η Ε.Π. το 2020 για λήψη επίσης Εθνικού Αποθέματος.

Οι δύο πρώτοι Β.Ι και Β.Μ για το 2019 εισέπραξαν συνολικά 44.000 € . Η υπόθεση περιπλέκει περισσότερο πράγμα που δείχνει οργανωμένο κύκλωμα, γιατί ως ιδιοκτήτες ακριβώς των ίδιων εκτάσεων στην ΚΕΑ από το Ρέθυμνο εμφανίζονται το 2019 η Ν.Μ και ο Β.Ν για δε το 2020 η Μ.Μ, άλλαξαν δηλαδή «τα αγροτεμάχια σαν τα πουκάμισα».

Έχουμε αναφέρει πολλά αυτό το διάστημα για τον τρόπο που ξέπλενε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα μισθωτήρια μέσα από ελεγχόμενα εσωτερικά έγγραφα και μεθοδεύσεις διεξαγωγής σημαδεμένων ελέγχων όπως ο έλεγχος 2.000 αιγοπροβάτων σε μια ημέρα από ένα συνεργείο ελέγχου, αλλά εκείνο που πρέπει να απασχολήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, είναι να μάθει πώς η νομοτεχνική του ΟΠΕΚΕΠΕ με εισηγήτρια την τότε Διευθύντρια το 2021 με το πρακτικό 13, τον Απρίλιο του 2022 προσπάθησε να ακυρώσει τους ελέγχους και την εγκύκλιο του Βάρρα.

Στο δικαστήριο την Παρασκευή 4 Οκρωβρίου, όλα αυτά τα εφευρήματα κατέρρευσαν και μετά την έρευνα της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την παραπομπή της στο ακροατήριο το Δικαστήριο δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό για τους κατηγορούμενους και επέβαλε ποινές φυλάκισης 24 και 12 μηνών κρίνοντας τους ενόχους. Όμως τώρα όπως έχει αναδειχθεί τα πράγματα αρχίζουν να αποκτούν άλλη τροπή για τους παρανομούντες.

Το τροπάριο εντός και εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά και από την πλευρά του… αναντικατάστατου τεχνικού συμβούλου ήταν ότι κανένας από αυτούς που οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη δεν είχε δικαστεί. Το επόμενο διάστημα βρίσκονται μια σειρά υποθέσεων που θα δικαστούν οι υπόλοιπες του Βάρα και όσες μετά έστειλε ο επόμενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σημανδράκος. Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για όσους έχουν εντοπισθεί γιατί οι απάτες είναι συστηματικές και με μεγαλύτερα ποσά, μιλάμε για εκατομμύρια και αυτοί που θα κληθούν, όπως οι 4 που δικάστηκαν σήμερα 4 Οκτωβρίου 2024, να τα επιστέψουν. Θα υποχρεωθούν να μιλήσουν για το ποιος τους έδινε τα χαρτάκια με τους κωδικούς με 300 και 1.000 στρέμματα. Όσο και να προσπαθεί να μην φθάσουν σε αυτόν ο «συντονιστής» της υπόθεσης δεν θα μπορέσει να ξεφύγει γιατί το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται και θα φανεί ότι η πολυδιαφημισμένη «αναντικατάστατη» υπηρεσία του ήταν μόνο για την τσέπη του και φυσικά σε βάρος των ενισχύσεων των αγροτών.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

05-10-2024 08:50Πιονι προεδραρα

Μαμπασιδη κάνε πλάτες στους κλέφτες! Μαζί και εσύ και ο καμπούρης στην στη ψιρου θα πάτε Μας βγαίνει το αίμα στους σταύλους για να δίνει ο φραπές επιδοτήσεις στους βοσκούς του.

Απάντηση

04-10-2024 22:14Nikos

Μπαμπασίδη θα λογοδοτήσεις….έφτασε πλέον ο καιρός!

Απάντηση

04-10-2024 20:54ΝΙΚΟΣ

ΉΤΑΝ ΕΊΝΑΙ Κ ΘΑ ΕΙΝΑΙ .ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΕΔΩ Κ 50 ΧΡΌΝΙΑ.ΤΙ ΛΕΜΕ ΤΏΡΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές