BACK TO
TOP
Θεσμικά

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι του λάθους για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα του 2022 τυχόν ένσταση στερεί και φετινές ενισχύσεις

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν και τη φετινή προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, θα βρεθούν πιθανότατα όσοι αγρότες επιλέξουν να υποβάλουν ένσταση για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα του 2022, μετά τα σημειώματα για επιστροφή ενισχύσεων (μέχρι 29 Οκτωβρίου) που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα.

greedy

Γιάννης Πανάγος

2531
12

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φορέτων Αγροτικής Συμβουλευτικής, τονίζοντας πως η ευθύνη για τη λάθος εκκαθάριση ανήκει ολοκληρωτικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον «τεχνικό σύμβουλο» (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) που συνέταξε μηχανογραφικά την πληρωμή, επομένως δεν φταίνε σε τίποτα οι 196.083 Έλληνες αγρότες που καλούνται να επιστρέψουν χρήματα.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι ακριβώς έχει συμβεί, οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ ζητάνε  άμεση αναστολή της απόφασης επιστροφής των ποσών ή συμψηφισμού αυτών με τις πληρωμές του 2024 και κατάρτιση σχεδίου για την κάλυψη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για όλους τους αγρότες μέσω εθνικής χρηματοδότησης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda


Ζητάνε επίσης, τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών για όλους όσοι εμπλέκονται στην τραγική διαχείριση και εν τέλει λανθασμένη πληρωμή σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.  Ζητάνε μάλιστα την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων και απαίτηση αποζημιώσεων για την κατασπατάληση πόρων, για παράβαση καθήκοντος και για την μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων. 

Θα πρέπει, τονίζουν, όλοι όσοι έβαλαν την υπογραφή τους να καταστούν υπόλογοι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΠΕΦΑ αναφέρεται:

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δεκάδες χιλιάδες αγροτών λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιστροφή χρημάτων έως 29/10/2024 αφού όπως αναφέρει η επιστολή του οργανισμού «προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν»

Όπως ήδη γνωρίζουμε από προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής με την οποία πραγματοποιήθηκε η εξόφληση Δεκεμβρίου έτους 2022.

Το εν λόγω σφάλμα αφορά 196.083 παραγωγούς με προσδιορισθέν ποσό άνω των 53 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως σύνδεσμος είχαμε ενημερώσει πολλάκις και εγγράφως την διοίκηση και τους αρμόδιους διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παράλογες εκκαθαρίσεις που κακώς καταβληθήκαν τον Ιούνιο του 2023 αλλά οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθησυχαστικές και ενημέρωναν ότι είχε προκύψει ποσό το οποίο είχε κρατηθεί ως αποθεματικό από την εξόφληση του Δεκεμβρίου χωρίς τελικά να προκύψουν ανάγκες για την χρήση του, για αυτό και δόθηκε στην εκκαθάριση του Ιουνίου σε όλους τους δικαιούχους με αύξηση της μοναδιαίας αξίας ΔΒΕ και μεταβολή του ποσοστού πρασινίσματος.(ποινικά κολάσιμο).

Λόγω αυτού του λάθους ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει αιφνιδιαστικά από σχεδόν 200.000 παραγωγούς να επιστρέψουν εντός Οκτωβρίου όσα χρήματα αναφέρει η επιστολή που έλαβαν με την αιτιολογία ότι έλαβαν λανθασμένο ποσό επιδοτήσεων το έτος 2022.

Δίνει μάλιστα το δικαίωμα υποβολής ένστασης (χωρίς καμία τύχη) το οποίο όμως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εφόσον ο οργανισμός θεωρεί ότι πλήρωσε με λάθος ποσό το 2022 και ότι τα νέα ποσά που προσδιόρισε είναι πλέον σωστά. Ξεχνά όμως να αναφέρει στην επιστολή του ότι όποιος καταθέσει ένσταση κατά των αποτελεσμάτων έως 29/10/2024 θα μείνει απλήρωτος στην προκαταβολή του Οκτώβρη και μέχρι την εξέταση της ένστασής του, όπως δηλαδή γινόταν όλα τα έτη κατόπιν υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων για καταλογισμό από αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Δόθηκαν 10 μόλις ημέρες για διορθώσεις των αιτήσεων και με τις επιστολές αχρεωστήτων που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2024 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα πρέπει να μεταβούν στα ΚΥΔ για να ενημερωθούν για τα αχρεώστητα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις εντός του Οκτωβρίου πράγμα το οποίο πρακτικά είναι αδύνατο αφού δεν υπάρχει εικόνα των αχρεωστήτων για τους αγρότες του κάθε ΚΥΔ αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί λογαριασμός με τα προσωπικά στοιχεία του κάθε δικαιούχου με έγκυρο email και με ταυτοποίηση μέσω κωδικών Taxis προκειμένου να συνδεθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα για έλεγχο της επιστολής.

Η συγκεκριμένη απόφαση στην παρούσα φάση δημιουργεί ένα οικονομικό αδιέξοδο για τους περισσότερους αγρότες οι οποίοι δεν δύναται να καλύψουν τα ποσά που ζητάει πίσω ο οργανισμός επικαλούμενος δικά του λάθη. Τα χρήματα αυτά έχουν προϋπολογιστεί στον λογαριασμό της κάθε εκμετάλλευσης έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν φορολογηθεί .Σε αυτή την χρονική συγκυρία μιας μόνιμης οικονομικής δυσπραγίας για τους αγρότες κάτι τέτοιο θα αποτελεί για κάποιους χαριστική βολή.

Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για το κατά πόσο η πληρωμή του 23 έγινε με τον σωστό τρόπο και αν θα προκύψουν καινούργια αχρεωστήτως καταβληθέντα

Ζητούμε:

  • Την αναστολή της απόφασης επιστροφής ποσών ή συμψηφισμού με τις πληρωμές του 2024.
  • Την κατάρτιση σχεδίου για κάλυψη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για όλους τους αγρότες μέσω εθνικής χρηματοδότησης.
  • Τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών για όλους όσους εμπλέκονται στην τραγική διαχείριση και εν τέλει λανθασμένη πληρωμή σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
  • Την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων και απαίτηση αποζημιώσεων για την κατασπατάληση πόρων, για παράβαση καθήκοντος και για την μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων των εμπλεκομένων. Θα πρέπει όλοι όσοι έβαλαν την υπογραφή τους να καταστούν υπόλογοι.
  • Την έκδοσή επίσημου τίτλου δικαιωμάτων για όλη την προγραμματική περίοδο.
  • Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, για εξεύρεση λύσης.

Δεν μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει λάθη και να στέλνει το λογαριασμό στους αγρότες, αλλάόταν κάνουν λάθη οι αγρότες, τα λάθη τους να περνάνε στην αιωνιότητα σαν απλήρωτα.

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της ΠΕΦΑΣΥ

Ο Πρόεδρος, Ντογκούλης Δημήτριος

Ο Γενικός γραμματέας, Μαλλιαράς Αθανάσιος

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

08-10-2024 16:06Χρήστος Παπακώστας

Θα γελάσουμε πάλι στις 25 Οκτωβρίου με τις πληρωμές της ενιαίας! Υπομονή 17 μέρες έμειναν.. θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές!

Απάντηση

08-10-2024 15:25ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ !!! ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ !!! 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

08-10-2024 15:16Γιάννουμ θα βγει μια Λυγερη στα πρασινα λειβαδεια

Να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχυει για όλο τον λαό. Τιμωρία των υπευθύνων με ότι είναι νομοθτημενο κ επιστροφή των χρηματων με δόσεις. Υπεράνω νόμων δεν είναι κανείς..

Απάντηση

08-10-2024 15:07Panagioths Andriopoylos

Τόσα ξέρεις τόσα λές

Απάντηση

08-10-2024 14:54Χρήστος Παπακώστας

Όχι δεν θα τα πληρώσουν οι υπεύθυνοι θα τα πληρώσουν οι χαραμοφάηδες αγρότες που πιστεύουν ότι τους αξίζουν περισσότερα, όταν τα πήραν δεν τους έκανε εντύπωση που ήταν πιο πολλά; Τόσο μυαλό θέλει; Δηλαδή αν δουλεύεις στον ιδιωτικό τομέα και παίρνεις 830€ και σε κάποιο μήνα σου βάλουν 2.000€ δεν θα μιλήσεις ότι έγινε λάθος; Πάρτα και μην μιλάς Ε; Καλά να πάθουν τώρα.. οι πιο πλούσιοι είναι οι αγρότες ο καθένας έχει περιουσία βγάζουν λεφτά με το τσουβαλι και θέλουν και επιδότηση τρομάρα τούς, πεταμένα λεφτά είναι.. όλα από έξω έρχονται η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα μόνο να τρώνε είναι οι δικοί μας αγρότες, να παίρνουν να παίρνουν και πάλι να παίρνουν.. άπληστοι!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

08-10-2024 14:42κ

Ποινή από τριών μηνών μέχρι δύο ετών εκτοπισμού εκτός του νομού της τε κατοικίας και της καταγωγής του καταδικασθέντος, ως και του τόπου της τελέσεως της λαθρεμπορίας και μακράν της θαλάσσης και των συνόρων του Κράτους κατά 50 τουλάχιστον χιλιόμετρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές