BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μετά τα μήλα οι Αγιώτες διεκδικούν αποζημιώσεις για τα κάστανα

Μετά τις πολύμηνες παραστάσεις διαμαρτυρίας των παραγωγών της Αγιάς που οδήγησαν στην κυβερνητικές δεσμεύσεις για καταβολή αποζημιώσεων ύψους 4 εκατ. ευρώ για τις ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον Daniel, o αγροτικός κόσμος της περιοχής διεκδικεί αντίστοιχο ποσό και για τις απώλειες στα κάστανα.

agia-elga-diamartiria-mila1-1024x766

17
0

«Αυτό όμως που καταγγέλλουμε με δριμύτητα είναι ο αποκλεισμός της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον Daniel. Οι Καστανοπαραγωγοί της Αγιάς αντιμετωπίζονται σαν αγρότες Β κατηγορίας με δύο μέτρα και σταθμά. Είναι απαράδεκτο να εξαιρούνται των αποζημιώσεων και να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή και ξεκλήρισμα. Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το Υπουργείο, και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητα μας.», λέει σχετική ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ- Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΑΣΝΛ - ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΓΙΑΣ

Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των παραγωγών της Αγιάς από τον περασμένο χειμώνα, ανάγκασε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτούν ότι θα διατεθεί ένα ποσό 4 εκατ. Ευρώ στην Αγιά για να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον Daniel.

  • Η ενότητα των Αγιωτών παραγωγών, η αποφασιστικότητα, και πάνω από όλα η μεγάλη μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις ήταν οι παράγοντες αλλαγής της άδικης και παράλογης αρχικής απόφασης του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του Daniel. 
  • Από τον Ιανουάριο στην Αγιά εκτός της συμμετοχής τρακτέρ στο μπλόκο Πλατυκάμπου,  πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλα συλλαλητήρια με συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτών εκ των οποίων τα 2 κατακαλόκαιρο 20 Ιουλίου και 31 Αυγούστου, 3 μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις φιέστες που διοργάνωσε η Κυβέρνηση με κλιμάκιο Υπουργών στην Λάρισα αλλά και όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός, βγήκαν τρακτέρ στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των Ευρωεκλογών και ασκήθηκε αφόρητη πίεση στην Κυβέρνηση.
  • Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών την Κυβέρνηση στο θέμα της Αγιάς και πετύχαμε την εν μέρει αποζημίωση των παραγωγών.
  • Λέμε εν μέρει διότι το ποσό της αποζημίωσης δεν προσεγγίζει τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση από τον Daniel –και πολύ σωστά δόθηκαν- στους συναδέλφους μας στο Πήλιο και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ίδιο ποσό αποζημίωσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζημιάς που υπέστησαν οι δυο περιοχές.
  • Αυτό όμως που καταγγέλλουμε με δριμύτητα είναι ο αποκλεισμός της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον Daniel. Οι Καστανοπαραγωγοί της Αγιάς αντιμετωπίζονται σαν αγρότες Β κατηγορίας με δύο μέτρα και σταθμά. Είναι απαράδεκτο να εξαιρούνται των αποζημιώσεων και να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή και ξεκλήρισμα. Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το Υπουργείο, και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητα μας.

Διεκδικούμε και απαιτούμε οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς να αποζημιωθούν για τον Daniel όπως έγινε και ορθώς με τους αντίστοιχους συναδέλφους στο Πήλιο.

Διεκδικούμε να δοθεί το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης στα μήλα για να μην υπάρχουν ανισότητες και διαχωρισμός των αγροτών.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους Αγιώτες παραγωγούς όπως έχουν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους Θεσσαλούς αγρότες για τις καταστροφές του Daniel.

Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές και να  συνειδητοποιήσουν τι πετύχαμε με την δύναμη του αγώνα μας  και την οργάνωση μας.  Δείχνουμε τον δρόμο πώς έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας.  Με την λειτουργία των Α.Σ, το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και τον συντονισμό από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ

Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές