BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στον αέρα η εξόφληση της συνδεδεμένης καλαμποκιού για το 2023 λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας είναι πολλοί παραγωγοί καλαμποκιού στις Σέρρες και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη, ως προς την κάλυψη των συμβατικών τους υποχρεώσεων, «είδαν» την ήδη «κουτσουρεμένη» συνδεδεμένη ενίσχυση για το προϊόν να καταβάλλεται λειψή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

IMG_5315

Λεωνίδας Λιάμης

1347
2

Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες ποσότητες καλαμποκιού πουλήθηκαν σε κτηνοτρόφους, αλλά εν τέλει τα επίμαχα τιμολόγια δεν φαίνονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίχως να έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις γιατί συνέβη αυτό, με συνέπεια να μην πιστωθεί η ενίσχυση για το τονάζ που τους αντιστοιχούσε. Οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, που ακολούθησαν, έχουν οδηγήσει στην απόσπαση μιας υπόσχεσης, ότι στην επόμενη πληρωμή, μάλλον εντός του Οκτωβρίου, τα χρήματα θα πιστωθούν στο λογαριασμό τους. Επί του παρόντος, ωστόσο, η υπόθεση, όπως τονίζουν αγανακτισμένοι παραγωγοί στην Agrenda, παραμένει στον αέρα και κανείς δεν ξέρει αν τελικά η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί.

«Για να εισπράξουμε τη συνδεδεμένη καλαμποκιού προϋπόθεση ήταν να καταθέσουμε πιστοποιημένο σπόρο, περί τα 7.000 – 7.500 σπυριά το στρέμμα και να παραδώσουμε 940 κιλά  προϊόντος, ανά στρέμμα. Εγώ ικανοποίησα αυτές τις απαιτήσεις και με το παραπάνω. Τόσο για τον πιστοποιημένο σπόρο, όσο και για το τονάζ, παραδίδοντας 1.100 κιλά το στρέμμα, αλλά για ένα μέρος της παραγωγής δεν έλαβα ενίσχυση», τονίζει με εμφανή εκνευρισμό ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, παραγωγός -μεταξύ άλλων και- καλαμποκιού από την Αλιστράτη Σερρών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda

 

Όπως μας εξήγησε, κατά την πώληση της παραγωγής του κόπηκαν δύο τιμολόγια, ένα σε έμπορο και το άλλο σε έναν κτηνοτρόφο. Το πρώτο ανέβηκε κανονικά στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και η συνδεδεμένη που του αντιστοιχούσε καταβλήθηκε κανονικά, ωστόσο το τιμολόγιο του κτηνοτρόφου δεν φαίνεται πουθενά και έτσι δεν υπήρξε πληρωμή.

«Το θέσαμε το πρόβλημα μας στις πύλες ΟΣΔΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ Σερρών τα δέχθηκε τα τιμολόγια και μας είπαν ότι τα έστειλαν στα κεντρικά, στην Αθήνα. Περιμένουμε να τα εξετάσουν και να δούμε αν θα πληρωθούμε. Είπαν ότι θα λυθεί το θέμα στη νέα πληρωμή τον Οκτώβριο», μας είπε.

Στην περίπτωσή του κ. Χατζηγεωργίου, η απώλεια που μετρά αφορά στην παραγωγή καλαμποκιού από 50 στρέμματα. «Μιλάμε για ένα ποσό περίπου 2.000 ευρώ, που προορίζονται για υποχρεώσεις, γιατί η χρονιά ήταν δύσκολη. Φέτος ήμουν περίπου 300-400 κιλά λιγότερα ανά στρέμμα, από ό,τι συνήθως, διότι ο καιρός δεν ευνόησε την καλλιέργεια και την ίδια στιγμή όλες οι εισροές έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ η τιμή στο προϊόν έχει υποχωρήσει», σημειώνει ο παραγωγός και τονίζει πως «σκεφτόμαστε να σπείρουμε καλαμπόκι, διότι εκτός από την τρέχουσα τιμή της χρονιάς, πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και αν θα πάρουμε τη συνδεδεμένη ή όχι. Τόσο ανασφαλείς έχουμε γίνει».

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Μπάμπης Αντωνιάδης, από το χωριό Σιταγροί, ο οποίος για μια συναλλαγή με κτηνοτρόφο, δεν έλαβε συνδεδεμένη ενίσχυση περίπου 1.500 ευρώ, παρότι παρέδωσε 6 τόνους παραπάνω καλαμπόκι από ό,τι απαιτούνταν.

«Στο μήνυμα που μας ήρθε έγραφε πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Κάναμε κρούση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά σαφή απάντηση δεν λάβαμε. Ίσως έχει να κάνει με τα αποθέματα που δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, αλλά κάτι επίσημο δεν γνωρίζουμε», λέει. Τονίζει δε, ότι γνωρίζει άλλους τουλάχιστον 4-5 παραγωγούς από την περιοχή, με ανάλογο πρόβλημα. «Είπαν ότι ίσως πληρωθούμε μέσα στον Οκτώβριο, όμως για την ώρα όλα είναι στον αέρα», υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης, προσθέτοντας πως «φέτος οι αποδόσεις στα περισσότερα χωράφια παίζουν στα 1.000 με 1.300 κιλά το στρέμμα, ενώ η τιμή είναι στα 20-21 λεπτά το κιλό».

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

10-10-2024 08:53ΑΓΡΟΤΗΣ

Ενσ κράτος μπουρδελο οποίος βουλευτής έχει δύναμη παίρνει και η περιοχή που θέλει συνδεδεμένη πέρυσι τελευταία βδομάδα περιοχές που της έβγαζε ο οπεκεπε με χάρτες του 70 εκτός συνδεδεμένης ξαφνικά με πολιτική παρέμβαση πήραν συνδεδεμένη η δώστε συνδεδεμένη σε όποιον παραγη με τιμολόγια αγοράς πώλησης και σταματήστε να χρησιμοποιείται την συνδεδεμένη για πολιτικά ωφελεί κάποιον η κόψτε την γιατί όλοι έχουμε έξοδα όχι μόνο η περιοχή που βολεύει τους πολιτικούς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές