BACK TO
TOP
Θεσμικά

Για ειδικά προνόμια στα… δικά του παιδιά, εγκαλούν τον «τεχνικό σύμβουλο» του ΟΣΔΕ συνεταιρισμοί και ΚΥΔ

Για προνομιακή μεταχείριση των «δικών του» Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων αλλά και των «δικών του» εργαλείων επεξεργασίας των αιτήσεων για eco-schemes, καταγγέλλουν σύσσωμοι τον «τεχνικό σύμβουλο» του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεταιριστές και μελετητικά γραφεία.

11oikogeneiako

Γιάννης Πανάγος

755
6

Σε ανακοίνωση της, η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής (ΠΕΦΑΣΥ), μιλάει καθαρά για δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο που γίνεται αυτές τις μέρες η επεξεργασία και ο διασταυρωτικός έλεγχος των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, καθώς άλλα ΚΥΔ παίρνουν ενημέρωση ώστε να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις και άλλα δεν λαμβάνουν καμιά ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν διορθώσεις, με ότι αυτό σημαίνει για την ορθότητα των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης που έχουν αναλάβει, για τις πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες και τη σχέση τους με το πελατολόγιό τους.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με επιστολή της στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες αρχές, αναφέρεται στην πίεση που ασκείται από τον ίδιο «τεχνικό σύμβουλο» σε αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΥΔ να χρησιμοποιήσουν (με το αζημίωτο βέβαια) την «δική του» εφαρμογή για τις αιτήσεις eco-schemes και όχι τη δωρεάν εφαρμογή FAST που έχει ανεβάσει από τον περασμένο χρόνο στην ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η οποία καλύπτει απολύτως τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου.   

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΥ αναφέρεται:

Με λύπη μας διαπιστώνουμε για ακόμα μία χρονιά ότι το καλά δομημένο σύστημα του ΟΣΔΕ δουλεύει για τους εκλεκτούς και όχι για όλους ισότιμα.

Σας μεταφέρουμε, λοιπόν, ότι βάσει εξακριβωμένων πληροφοριών που φτάνουν από συναδέλφους στα αυτιά μας, τα ΚΥΔ που ανήκαν στην ευρύτερη ομάδα των εκλεκτών (καλοπληρωτών) του τεχνικού συμβούλου, λαμβάνουν διαφορετικές υπηρεσίες απ’ αυτές που παρέχονται στα υπόλοιπα ΚΥΔ. Και συγκεκριμένα, ο περιβόητος διασταυρωτικός έλεγχος που παραλάβαμε την προηγούμενη Τρίτη, αφού έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, έχει παραμείνει στην πρώτη έκδοση, ενώ σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο θα έπρεπε να λαμβάνουμε διασταυρωτικό έλεγχο κάθε τρεις ημέρες. Άρα, σήμερα, θα έπρεπε να είχαμε λάβει ήδη τον τρίτο.

Το περίεργο είναι ότι κάποια ΚΥΔ εκλεκτών έχουν λάβει και 3ο διασταυρωτικό μέχρι σήμερα ενώ κάποιοι μένουν στο σκοτάδι. Και εδώ γεννιούνται δύο ερωτήματα :

1) Η παροχή υπηρεσιών γίνεται από εταιρεία της οποίας κύριος μέτοχος είναι ένας εκ των τεχνικών συμβούλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα το ίδιο πρόσωπο. Πως, λοιπόν, μπορεί να παρέχει την ίδια υπηρεσία με διαφορετικούς όρους που παρέχει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (με σύμβαση 20 εκατομμυρίων ευρώ) σε ΚΥΔ που πληρώνουν για αυτήν; Αποτελεί ή όχι στρεβλό και αθέμιτο ανταγωνισμό;

2) Η μαζική επεξεργασία δεδομένων από τρίτους για ένα ΚΥΔ εμπεριέχει δύο σημεία, κόκκινες γραμμές για τον ίδιο τον οργανισμό. Το πρώτο, παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων από τρίτους, το δεύτερο, παραχώρηση έργου σε τρίτους. Και στα δύο, έπρεπε να διενεργηθεί άρση πιστοποίησης για τα συγκεκριμένα ΚΥΔ που παρέχεται υπηρεσία, καθώς και νομική εντολή για την διασφάλιση προσωπικών δεδομένων των παραγωγών. Υπάρχει τέτοια βούληση από τον οργανισμό ή απλώς κλείνετε το μάτι στις εταιρείες;

Η με δόλο καθυστέρηση έκδοσης διασταυρωτικών από τον τεχνικό σύμβουλο γίνεται λοιπόν για ευνόητους λόγους, για να παρέχεται η υπηρεσία σε τρίτους.

Ο οργανισμός έχει δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για διασταυρωτικούς ελέγχους;

Γιατί η ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο και βάσει της εισήγησης της διοίκησης του οργανισμού, το Σάββατο θα παραλαμβάναμε τον δεύτερο.

Σας ενημερώνουμε για τελευταία φορά ότι για να προχωρήσουμε σε έγκυρη πληρωμή, χωρίς λάθη, χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε εκδόσεις με τρεις ημέρες μεσοδιάστημα για την σωστή ολοκλήρωση του έργου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το αποτέλεσμα και κάθε νόμιμο δικαίωμα που απορρέει από την μεταξύ μας σύμβαση- ΣΔΕΠΥΑΠ.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι!

Με τιμή,

Για το Δ.Σ. της ΠΕΦΑΣΥ 

Ο Πρόεδρος

Ντογκούλης Δημήτριος

Ο Γενικός γραμματέας

Μαλλιαράς Αθανάσιος

Επίσης, σε επιστολή προς τον υπουργό και τις αρμόδιες αρχές η ΕΘΕΑΣ αναφέρει:

Προς:                

  1. κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
    Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  2. κ. Διονύσιο Σταμενίτη
    Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  3. κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη
    Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
  4. κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη-

Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ

Κοινοποίηση:

  1. κ. Νικόλαο Μανέτα
    Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ
  2. κ. Γιώργο Κέντρο-
    Διευθυντή Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς - ΟΠΕΚΕΠΕ

                                                                                                   Αθήνα,  7 Οκτωβρίου  2024

                                                                                Αρ. Πρωτ.1580

Θέμα: Διάψευση ή ανάκληση  καταχρηστικής οδηγίας, από άσχετο φορέα με το ΟΣΔΕ 2024, για τη χρήση του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST, που διαθέτει δωρεάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταχώριση χωρίς κόστος των στοιχείων  και  δεδομένων για τα Οικολογικά Σχήματα 

Κύριε Υπουργέ,

Για την ΕΑΕ του 2024 και σύμφωνα πάντα με τις νέες απαιτήσεις και τις παραμέτρους του Θεσμικού Πλαισίου για τα οικολογικά σχήματα (π.χ. ΥΑ 3430-5/8/2024), οι παραγωγοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης τους και επέλεξαν την ίδια ψηφιακή εφαρμογή FAST, όπως και το 2023.  Παρόλα αυτά, και μετά από απόπειρες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του οργανισμού σχετικά με το τεχνικό σφάλμα, και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για την επίλυσή του.

Στις 2.10.2024 εστάλη σε Συνεταιριστικά ΚΥΔ μέλη μας, καθώς και σε πληθώρα άλλων ΚΥΔ, η ακόλουθη οδηγία, από άσχετο με το ΟΣΔΕ 2024 πάροχο υπηρεσιών, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στα αποτελέσματα διασταυρωτικού ελέγχου που έχετε διαθέσιμα στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 στο gov.gr, έχει προστεθεί ένα νέο εύρημα με κωδικό 37098 και περιγραφή «Έχετε Δηλώσει Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων η οποία είναι μη επιλέξιμη …… Αυτό το εύρημα αφορά ΑΦΜ για τους οποίους έχει δηλωθεί το FAST ως Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων ….. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν κάποια άλλη ψηφιακή εφαρμογή εκτός του Fast, αλλιώς δεν θα πληρωθούν ..».

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρότατο και έχει αναστατώσει χιλιάδες παραγωγούς, που ήδη έχουν προβεί στην επιλογή κατά τη δήλωση  των οικολογικών σχημάτων, του  ψηφιακού εργαλείου FAST και οι οποίοι ενημερώνονται ξαφνικά ότι δεν θα λάβουν ενισχύσεις, ενώ το εργαλείο αυτό λειτουργούσε πλήρως το 2023. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις,  με την αναφορά του παρόχου στις 02/10/2024 σε διασταυρωτικό έλεγχο των δεδομένων των δηλώσεων των αγροτών,  όταν κανένα συνεταιριστικό ΚΥΔ και παραγωγός που κατέθεσε online την αίτηση ΟΣΔΕ 2024, δεν έχει λάβει το παραμικρό αποτέλεσμα διασταυρωτικού  ελέγχου. Επιπρόσθετα, ο πάροχος που δίνει την  οδηγία  ως ένα είδος εγκυκλίου, υποκαθιστώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τυγχάνει να είναι και προμηθευτής ψηφιακού εργαλείου. 

Για το θέμα αυτό απευθύνθηκαν άμεσα μέλη της ΕΘΕΑΣ, όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού[1], αλλά ακόμη καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αβεβαιότητα που τεχνηέντως δημιουργήθηκε παραμένει εις βάρος των αγροτών. Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε, και ζητάμε την πλήρη και προβλεπόμενη από το ΣΣΚΑΠ 2023-2027 λειτουργία του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST – χωρίς κόστος για τους παραγωγούς- και την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσα αναφέρονται στο παρόν έγγραφο.

Παρακαλούμε, να μας βεβαιώσετε, ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα λειτουργικότητας με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί άμεσα και δεν θα τεθούν σε «κίνδυνο» οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων των παραγωγών μας.  

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη.

Με εκτίμηση,

Παύλος Σατολιάς

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Για το ίδιο θέμα επιστολή προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στελέχη του Οργανισμού Πληρωμών έχει παραδώσει και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού και αναλυτικά αναφέρει: 

Πρός:

  1. Πρόεδρο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη
  2. Αντιπρόεδρο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Ελευθέριο Ζερβό
  3. Αντιπρόεδρο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Ιωάννη Κουρδή
  4. Γενική Διευθύντρια Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και Μελιτίνη Οικονομάκη
  5. Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς
  6. Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΕΘΕΑΣ»

ΘΕΜΑ: Χρήση και Δήλωση της ψηφιακής εφαρμογής FAST στην ΕΑΕ 2024

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Υπάρχει έντονη ανησυχία από την δική μας πλευρά καθώς και από την πλευρά των παραγωγών μας, σχετικά με την εγκυρότητα και την χρήση της ψηφιακής εφαρμογής FAST καθώς το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει καν η δυνατότητα σύνδεσης και χρήσης της πλατφόρμας.

Από την ΕΑΕ του 2023 που ξεκίνησε η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων και συγκεκριμένα της Παρέμβασης 31.6, οι παραγωγοί μας ήταν υποχρεωμένοι να επιλέξουν μεταξύ άλλων κάποια ψηφιακή εφαρμογή και κατέληξαν στην εφαρμογή FAST που διαθέτει δωρεάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς η ενημέρωση που υπήρχε, μιλούσε για μια εφαρμογή απόλυτα συμβατή με τις απαιτήσεις των Οικολογικών Σχημάτων και συγκεκριμένα της Παρέμβασης 31.6.

Για την ΕΑΕ του 2024 και σύμφωνα πάντα με τις νέες απαιτήσεις και παραμέτρους του Θεσμικού Πλαισίου για τα οικολογικά σχήματα (π.χ. YA 3430-5/8/2024), οι παραγωγοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσής τους και επέλεξαν την ίδια ψηφιακή εφαρμογή. Παρολ' αυτά, και μετά από απόπειρες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, ενώ έχουνε γίνει αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του οργανισμού σχετικά με το τεχνικό σφάλμα, και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για την επίλυσή του.

Παρακαλούμε να μας βεβαιώσετε ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα λειτουργικότητας με την χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί άμεσα και δεν θα τεθούν σε «κίνδυνο» οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων των παραγωγών μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ

Κουτλιάμπας Αθ.  Νικόλαος

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

10-10-2024 14:45alex

Η εφαρμογή Fast δεν λειτουργεί εδω και καιρό και μάλιστα δείχνει να έχει λήξει το Πιστοποιητικό ασφαλείας της.

Απάντηση

10-10-2024 14:39Σταύρος

Αηδία έχει καταντήσει η κυβέρνηση των αχρήστων

Απάντηση

10-10-2024 14:38Γρηγόρης

Τραγελαφικά πράγματα.

Απάντηση

10-10-2024 14:23nik

Τέτοιο αίσχος δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου, τόσο ανικανότητα και τεμπελιά δημοσίων λειτουργών δεν μπορεί να συγκριθεί στον κόσμο, όμως και τόσο ανίκανοι υφυπουργοί δεν έχουν ξαναπεράσει σε μία κυβέρνηση καταστροφική για τον αγρότη και τον καθένα πολίτη αυτής της χώρας. Αν μέχρι τις εκλογές προέδρου δεν πέσει η ανίκανη κυβέρνηση πάμε ολοταχώς για ΚΡΑΧ ΚΑΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Αν δείτε το οργανόγραμμα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης με τους τίποτα καθήμενους και παχυλών μισθών θα καταλάβετε γιατί είμαστε τελευταίοι σε όλα τα επίπεδα.

Απάντηση

10-10-2024 13:38K@

Ρε τι γίνεται εδώ πέρα;Υπάρχει κάποιος ελεγχος η" κάνει ο καθένας ότι θέλει με τα λεφτά μας

Απάντηση

10-10-2024 13:35Κτηνοτροφος

Δουλεια σας ειναι να προωθησετε τις πληρωμες του Οκτωβριου, και να αφησετε τη φαγωμαρα για μετα. Στη χειροτερη περιπτωση, να δοθουν χρηματικα ποσα ιδια με του 2023, και αν διαπιστωθουν λαθη να επιστραφουν [ως αχρεωστηστως καταβληθεντα]. Οι αγροτες που ηταν ενταξει στις υποχρεωσεις τους, δεν φταινε σε τιποτα. Καθε Οκτωβριο τα ιδια....Ανακαλυπτουμε προβληματα- αλλοθι για αναβολες πληρωμων. Παλι θα παρει τρελοχαρτο ο Κυριος Υπουργος. Η καταρα του υπουργειου αγροτικης αναπτυξης ξανα στο προσκηνιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές