BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τέλος η αγρανάπαυση για το τσεκ, σε κλήρο κάτω από 100 στρέμματα

Την οριστική κατάργηση της υποχρέωσης αγρανάπαυσης για όλες τις εκμεταλλεύσεις και την εξαίρεση από όλους τους ελέγχους αιρεσιμότητας για εκμεταλλεύσεις κάτω των 100 στρεμμάτων, προβλέπει τροποποιητική απόφαση, για τους όρους λήψης του τσεκ και γενικότερα όλων των άμεσων ενισχύσεων.

sxedio-gia-sthriksh-agrotwn-KAP

Γιώργος Κοντονής

18600
6

Επίσημα τέλος στις πράσινες υποχρεώσεις για το τσεκ σε κλήρο κάτω από 100 στρέμμ.

Η σχετική απόφαση έχει εφαρμογή από το έτος ενίσχυσης 2024, δηλαδή την περίοδο που μας πέρασε η οποία ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου 2023 και τελειώνει 15 Οκτωβρίου 2024, με το ΥΠΑΑΤ για ακόμη μία φορά να έρχεται ετεροχρονισμένα να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για τις άμεσες ενισχύσεις. Όπως και να έχει οι τροποποιημένοι κανόνες ισχύουν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Αναλυτικότερα οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπει η τροποποιητική απόφαση:

Προστασία τυρφώνων-Νέα αιρεσιμότητα το 2025

Από το έτος 2025 θα εφαρμοστούν κανόνες προστασίας των τυρφώνων, οι οποίοι θα καθοριστούν αφού ολοκληρωθούν η ενσωμάτωση των οριοθετημένων περιοχών των τυρφώνων της χώρας στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) - Land Parcel Identification System (L.P.I.S.) του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και η έκδοση των ορθών γεωργικών πρακτικών για την προστασία της οργανικής ουσίας των τυρφώνων.

Διαχείριση της απαγόρευσης οργώματος-Νέες ημερομηνίες

α. Στα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες πρέπει να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο κατά την περίοδο από τις 15/12 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη έως τέσσερις (4) εβδομάδες πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) εβδομάδες.

Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο. Ο γεωργός δύναται να καθυστερήσει την εδαφοκάλυψη έως και 15 ημέρες μετά την έναρξη του ως άνω διαστήματος εάν επικρατούν αντίξοες κλιματικές συνθήκες.

β. Στα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10% να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/12 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Η κάλυψη του εδάφους μπορεί να γίνεται με συγκαλλιέργεια, φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.

Αμειψισπορά-Ξεκίνησε η εφαρμογή της

Για εκμεταλλεύσεις με αρόσιμη έκταση άνω των 100 στρεμμάτων, οι γεωργοί υποχρεούνται:

α. Να εφαρμόζουν κάθε χρόνο αμειψισπορά με εναλλαγή καλλιεργειών από διαφορετικά βοτανικά γένη τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης, ώστε εντός τριών (3) καλλιεργητικών περιόδων κάθε αγροτεμάχιο με αροτραία καλλιέργεια να έχει καλλιεργηθεί με τουλάχιστον δυο (2) κύριες καλλιέργειες διαφορετικών βοτανικών γενών. Για τις ανάγκες εφαρμογής του προτύπου, η ετήσια αγρανάπαυση θεωρείται καλλιέργεια διαφορετικού βοτανικού γένους.

β. Εναλλακτικά, στις περιπτώσεις που σε αγροτεμάχιο της εκμετάλλευσης με αροτραία καλλιέργεια, καλλιεργείται ανελλιπώς για τρία χρόνια, μετά τη συγκομιδή της κυρίας καλλιέργειας, ενδιάμεση ως δευτερεύουσα καλλιέργεια, με γένος διαφορετικό από την κύρια, το χρονικό περιθώριο αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, όπως προβλέπεται στο σημείο α) ανωτέρω, επεκτείνεται από 3 σε 4 χρόνια. Εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την ενδιάμεση καλλιέργεια έως τέσσερις (4) εβδομάδες πριν τη σπορά της επόμενης καλλιέργειας.

γ. Από την υποχρέωση της αμειψισποράς εξαιρούνται τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες, αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά και η γη υπό αγρανάπαυση.

δ. Η υποχρέωση αμειψισποράς συνδέεται με το αγροτεμάχιο, ακόμα και αν αυτό δηλώνεται στην ΕΑΕ διαφορετικών δικαιούχων από έτος σε έτος. ε. Ως πρώτο έτος για τον έλεγχο εφαρμογής της αμειψισποράς λαμβάνεται το 2024.

Διαφοροποίηση-Εναλλακτική της αγρανάπαυσης

Εναλλακτικά της πρακτικής της αμειψισποράς οι γεωργοί μπορούν να εφαρμόζουν ετήσια διαφοροποίηση καλλιεργειών σύμφωνα με τους παρακάτω όρους:

α) Όταν το μέγεθος της αρόσιμης γης μιας εκμετάλλευσης κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 εκταρίων, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών επιτυγχάνεται με ύπαρξη τουλάχιστον δυο διαφορετικών καλλιεργειών στην αρόσιμη γη. Καμία εκ των δύο καλλιεργειών δεν μπορεί να καλύπτει περισσότερο από το 75% της αρόσιμης γης.

β) Όταν το μέγεθος της αρόσιμης γης μιας εκμετάλλευσης υπερβαίνει τα 30 εκτάρια, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών επιτυγχάνεται με ύπαρξη τουλάχιστον τριών διαφορετικών καλλιεργειών στην εν λόγω αρόσιμη γη. Καμία εκ των τριών καλλιεργειών δεν μπορεί να καλύπτει πάνω από το 75% της αρόσιμης γης και η κάθε καλλιέργεια πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 5% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης.

γ) Για τους σκοπούς της παραγράφου η αγρανάπαυση θεωρείται καλλιέργεια.

Ο γεωργός επιλέγει σε ειδικό πεδίο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) την πρακτική που ακολουθεί κάθε χρόνο, δηλαδή είτε την Αμειψισπορά, ή την Διαφοροποίηση.

Μη διενέργεια ελέγχων σε εκμεταλλεύσεις με δηλωθείσα γεωργική έκταση μικρότερη των δέκα (10) εκταρίων

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 11 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οι επιτόπιοι έλεγχοι της Αιρεσιμότητας διενεργούνται κάθε έτος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επί δείγματος γεωργικών εκμεταλλεύσεων που εξάγεται από αυτόν βάσει ανάλυσης κινδύνου με τη συμπερίληψη τυχαίου στοιχείου. Το δείγμα ελέγχου καλύπτει το 1% των δικαιούχων του άρθρου 2 της παρούσας, σύμφωνα με το στοιχείο δ) της παρ. 6 του άρθρου 83 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2116. Η ανάλυση κινδύνου λαμβάνει υπόψη την διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τον εγγενή κίνδυνο μη συμμόρφωσης και τη συμμετοχή των δικαιούχων του άρθρου 2 της παρούσας στις γεωργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.Όσον αφορά τις υποχρεώσεις Αιρεσιμότητας στο πλαίσιο της οδηγίας 96/22/ΕΚ (ΚΑΔ 6) της παρ. 7 του άρθρου 7, θεωρείται ότι η εφαρμογή συγκεκριμένου επιπέδου δειγματοληψίας για τα σχέδια παρακολούθησης, από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, πληροί την απαίτηση του ελάχιστου ποσοστού των ελέγχων που διενεργούνται κάθε έτος βάσει ανάλυσης κινδύνου.».
  2. Στο τέλος του άρθρου 11 προστίθεται παρ. 5 ως εξής: «5. Οι γεωργοί που κατέχουν εκμεταλλεύσεις των οποίων η δηλωθείσα γεωργική έκταση δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια εξαιρούνται από τους ελέγχους της Αιρεσιμότητας.».

Μη εφαρμογή κυρώσεων σε εκμεταλλεύσεις με δηλωθείσα γεωργική έκταση μικρότερη των δέκα (10) εκταρίων

Οι γεωργοί που κατέχουν εκμεταλλεύσεις των οποίων η δηλωθείσα γεωργική έκταση δεν υπερβαίνει τα 10 εκτάρια εξαιρούνται από τις κυρώσεις της Αιρεσιμότητας.

Αναλυτικά ολόκληρο το ΦΕΚ διαθέσιμο εδώ.

 

 

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

18-10-2024 11:21Αχιλλευς

Στον τοπο αυτό εφόσον ηπαρχη μικρός νους παιδιού και λαμογια στο κράτος. Πως να ζήσει ο αγρότης με 30και40.στρεματα Γιατί στην Ελλάδα το 40%κλήρος αγρότη είναι μέχρι 40 στρέμματα Εκτο αν παρης δάνεια κοι αγοράσεις μπενωντας με το κεφαλή Στον.Ντορβα Απω το 2010 και μετά που πήραι την κατο βόλτα. Ασ μας Πη το κολοκρατος με τους ανίκανους πολιτικούς πως να επιβιώσει ένας άνθρωπος

Απάντηση

18-10-2024 10:22Ο ειλωτας

Σταθεροτης καθολου,καθε χρόνο μεταβολές, άντε να κάνεις προγραμματισμο,αφειστε μας ήσυχους στη δυστυχισ μας,μας επιδεινώνετε την κατάσταση,πολυ παρεμβατισμος, γαμώ τιςεπιδοτησεις,μας τιςβγαζετε ξινές

Απάντηση

17-10-2024 22:15Χρηστος

Γιατί ασχολούνται με χωραφια οι κουστουματοι ρε; Ιδέα δεν έχουν,άφήστε μας να δουλεψουμε

Απάντηση

17-10-2024 15:23Ανδρεας

Η χώρα της παντοτινής αδικίας και μετά λένε γιατί δεν ασχολείται κανείς με τον πρωτογενή τομέα.Πριν 20 χρόνια βγήκα νέος αγρότης με 80 στρέμματα και 100 πρόβατα και επιδοτησεις 5000€.Δικαιωματα-εξισωτικα.Πεθαναμε στη δουλειά και τα πρόβατα έγιναν 400 και τα χωράφια 170(ενοικιαστηρια τα περισσότερα)και ελιές.Μειωθηκαν τα χρήματα όπως σε όλους και τώρα θεωρούμε μεγάλο αγρότης.Χωρις δικαιώματα χωρίς αναδιαναμετικη και μόνιμα στον έλεγχο.Ακουστε τώρα.Ολοι μου οι γνωστοί και φίλοι έπαιρναν από 10000-40000€ παλιά δικαιώματα.Φυσικα δεν ελέγχθηκαν ποτέ,φυσικά δεν ήταν ποτέ αγρότες κάνουν αλλά εύκολα επαγγέλματα που τα στήριζουν με τις επιδοτησεις άρα δεν τους ενδιέφερε να αγοράσουν γη η να αυξήσουν ζώα μόνο να διατηρήσουν τα δικαιώματα.Θεωρουνται από το κράτος ποια μικρό αγρότες τους δίνουν αναδιαναμετικη δεν τους ελέγχουν καν και συνεχίζουν το επάγγελμα τους ξεκούραστοι και περνούν πάλι ξανά όλα τα δικαιώματα.Οσοι πασχισαμε κλασικοί μαλακές δηλαδη να τα έχουμε σωστά αυτά που δηλωναμε πάλι χωρίς επιδοτήσεις και ελεγχόμενοι και οι άλλοι πενταπλασ επιδοτήσεις ξεκούραστοι το κεφάλι τους ήσυχο και μας δουλεύουν κανονικότητα και από πάνω.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-10-2024 14:54fakefarmer

sto rizi kanoume amipsispora ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές