BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανεξέλεγκτο ζωεμπόριο οι άτυχοι κτηνοτρόφοι και ο απλήρωτος λογαριασμός

Τα θέµατα των επιδηµιολογικών ζωονόσων (επιζωοτίες) που έχουν ενσκήψει τον τελευταίο καιρό στη χώρα µας δεν είναι αποτέλεσµα αστάθµητων φυσικών παραγόντων (θεοµηνίες) αλλά το τίµηµα της ολιγωρίας του κρατικού µηχανισµού και ανοχής στις καθηµερινές καταστρατηγήσεις των όποιων κανόνων κτηνιατρικής και ευζωίας έχουν θεσπισθεί, υπό τις οδηγίες των κοινοτικών αρχών, εδώ και χρόνια.

2_65

Γιάννης Πανάγος

4986
8

Το ανεξέλεγκτο ζωεμπόριο οι άτυχοι κτηνοτρόφοι και ο απλήρωτος λογαριασμός

Με άλλα λόγια, οι αυθαιρεσίες στη διακίνηση του ζωικού κεφαλαίου και ιδιαίτερα η ασυδοσία που επικρατεί στις εισαγωγές ζώντων ζώων, είναι η βασική αιτία του προβλήµατος που ανακύπτει κάθε τόσο. Πριν τελειώσει το θέµα της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών, εµφανίσθηκαν κρούσµατα ευλογιάς, ενώ πληροφορίες θέλουν και να έχουν εντοπισθεί και περιπτώσεις καταρροϊκού πυρετού.

Η Ελλάδα δεν έχει επιβάλει εδώ και χρόνια κανένα φραγµό στις εισαγωγές, ακόµα και όταν πρόκειται για ζώα αναπαραγωγής. Τέτοιου είδους εισαγωγές θα πρέπει να επιτρέπονται µόνο για ζώα από ράτσες µε πιστοποιητικά γνησιότητας και πάλι, µόνο µετά από ενδελεχή έλεγχο στις εισόδους της χώρας από τις κτηνιατρικές αρχές.

Εδώ συµβαίνει το εντελώς αντίθετο. Οι εισαγωγές ζώων είναι αθρόες, οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις και οι παραβάσεις σε κάθε φορτίο που περνάει τα σύνορα είναι αναρίθµητες. Αυτή είναι η ρίζα του κακού και για την αντιµετώπισή της δεν αρκούν οι αποσπασµατικές εξαγγελίες, που συνήθως έρχονται κατόπιν εορτής και βαραίνουν όχι αυτούς που πρωτογενώς ευθύνονται αλλά εκείνους που έχουν ήδη πέσει θύµατα.

Η ξαφνική µετάδοση της ευλογιάς από το Βορρά στο Νότο έχει να κάνει επίσης µε την ανεξέλεγκτη δράση ζωεµπόρων ζώντων ζώων και στο εσωτερικό. Ανεπίσηµες πληροφορίες αναφέρουν ότι µε τις ζωονόσους να εξελίσσονται, κάποιοι, βρίσκουν την ευκαιρία να υφαρπάξουν από τους παραγωγούς ζώα σε χαµηλή τιµή και να τα µοσχοπουλήσουν σε περιοχές οι οποίες δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβληµα. 

Πόση ευθύνη µπορεί να έχουν γι’ αυτό οι κτηνοτρόφοι; Και τι είδους εµπόριο είναι αυτό που εκµεταλλεύεται τις ειδικές συνθήκες που δηµιουργούν οι επιζωοτίες;

Έχει αντικρίσει κάποιος εκ των ιθυνόντων και δη των υψηλά ιστάµενων, έναν παραγωγό που υποχρεώνεται να θανατώσει το κοπάδι του και να χάσει τη δουλειά του; Μπορεί να καταλάβει κάποιος εξ αυτών τι σηµαίνει, να χάνεις σε µια στιγµή ότι δηµιούργησες µε κόπο και να περιµένεις µε τα χέρια σταυρωµένα από το υδροκέφαλο και ανίκανο κράτος να σου βρει λύση;   

Μπορεί τα ζώα που θανατώνονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις να είναι ένα µικρό ποσοστό επί του συνόλου των παραγωγικών ζώων αυτής της κατηγορίας (εν προκειµένω µικρά µηρυκαστικά), ωστόσο, ο πόνος των ανθρώπων που υφίστανται αυτή την… καταδίκη είναι απερίγραπτος και το κοινωνικό ζήτηµα που εγείρεται τεράστιο. Έχουν περάσει µήνες που συµβαίνει αυτό το κακό και οι φέροντες την ευθύνη επ’ αυτού δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Αν και όταν ξυπνήσουν θα είναι αργά!

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

27-10-2024 20:13Ρε λαμόγια ρεεεε τομάρια , ρε απαταιωνες

Τι παιχνίδια θα παιχτούν πάλι ρε απαταιωνες εις βάρος των κτηνοτρόφων ? https://www.ot.gr/2024/10/26/agro/opekepe-paixnidia-me-tin-katavoli-enisxyseon-stous-ktinotrofous/

Απάντηση

27-10-2024 19:05Έλλην

Πανάγο αληθεύει ότι ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ψάχνει τα 87 εκατομμύρια που μας έκλεψαν που πήγαν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-10-2024 14:44Κορόϊδο που παράγει..

Άντε να ακουστεί και καμιά αλήθεια... Γιατί όλο οι άλλοι μας φταίνε... Και κλασικά στην Ελλάδα, όταν πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι..

Απάντηση

27-10-2024 13:19Χάρρυ Κλυνν

Επιτέλους.ενα πραγματικό ρεπορτάζ. Να τονίσουμε πως σε καμία χώρα ΕΕ όταν το εμπόρευμα είναι προέλευσης ΕΕ δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα.υπαρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος όταν κάνεις τράνζιτ από τρίτη χώρα πχ Σκόπια. Ένα αμάξι φορτώνει πάντα περισσότερα από όσα δηλώνει.τα υπόλοιπα τα "αχαρτα" συντηρούν με την συμβολή των κτηνοτρόφων τις ελληνοποιήσεις. Ένα αληθινό παράδειγμα: Ένα συρόμενο φόρτωσε μοσχάρια στην Μακεδονία για να πάει στην Εύβοια.ξεφορτωνει μερικά στον νομό Φθιώτιδας σε δύο τρεις "αχαρτους" κτηνοτρόφους . χωρίς χαρτιά χωρίς παραστατικά. Αυτοί οι αχαρτοι κτηνοτρόφοι μπορεί να είναι και κρατικοί λειτουργοί λέμε τώρα,τα παχαινουν τα σφάζουν λαθραία και τα πουλάνε σε κάθε σπίτι του χωριού κλπ. Ο έμπορος έχει στην τσέπη του τα ενωτια με τα διαβατήρια καβατζα πάει με το συρόμενο στην Ρουμανία πχ φορτώνει 50 τμχ δηλώνει 35 στα χαρτιά και στα υπόλοιπα τους κοτσαρει τα ενωτια που είχε καβατζα!!!!!!! Μιλάμε για δίκτυο καλό με ιδιώτες και κρατικούς λειτουργούς στο κόλπο. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τα αρνιά. Όσο για τα παραγωγικά πχ πρόβατα πολλοί δήλωναν περισσότερα από ότι πράγματι εκτρέφονταν στην μονάδα τους.σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του γάλακτος αναζήτησαν ζώα "αχαρτα"που είναι και πιο οικονομικά...... έτσι μέσω Μυτιλήνης μέσω Έβρου ήρθαν από Τουρκία αρρώστα ζώα και μέσω Ρουμανίας. Μην ξεχνάτε ότι η ευλογιά ξεκίνησε από το δήμο Λοκρών στο τέλος του 23' και τα ζώα είχαν λαθρομεταφερθει από την Μυτιλήνη!!!! Και τώρα έρχονται τα πεφωτισμένα μυαλά του υπουργείου ναι ναι αυτά που συντηρούν το τρύπιο σύστημα διακίνησης και εμπορίας ζώντων ζώων και σε συνδυασμό με τον πιο Φωστήρα υπουργό αποφασίζουν την θανάτωση κι όχι τον εμβολιασμό και την καραντίνα!!!! βλέπετε στο υπουργείο μας έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία.απο το 50' αποφάσεις για την κτηνοτροφία παίρνουν οι γεωπόνοι!!!!! Βάλτε σ' αυτό και την ύποπτη σιωπή των Γαλατάδων -τυροκομων και θα δέσει το γλυκό!!!!!

Απάντηση

27-10-2024 11:21Εσείς βουνα ψηλά βουνα, βουνα καμαροβουνια μην Κάρτερ είτε προβατα μην Κάρτερ είτε γιδια

Σωστό ρεπορτάζ αποτυπώνει την πραγματικοτητα. Εάν δεν κοπουν μαχαίρι οι εισαγωγές ζώντων ζοων δεν μένει ουτε ποδαρι.

Απάντηση

27-10-2024 10:52ΑΕΛ

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΌΦΟΙ ΠΟΥ ΕΠΑΘΑΝ ΠΑΝΟΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ,ΝΑ ΣΥΣΠΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ,ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ,ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΔΙΟΤΙ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ,ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ,ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΉ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΤΗΝΊΑΤΡΟΙ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ,ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΖΩΟ,ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ,ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΥ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΡΏΣΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ,ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε,ΕΧΕΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΖΩΕΜΠΟΡΩΝ,ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΠΥΛΕΣ ,ΟΙ ΟΥΣΙΑ ΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΟΔΟ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ,ΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ,ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΡΑΒΗΞΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ .......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές