Αναλυτικότερα οι δεσµεύσεις και τα πριµ έχουν ως εξής:
Α) Σε εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση, το 10% της αρόσιµης γης της εκµετάλλευσης µετατρέπεται σε περιοχή οικολογικής εστίασης, εφόσον η περιοχή οικολογικής εστίασης αποτελείται από γη υπό αγρανάπαυση ή/και από καλλιέργειες µε αζωτοδεσµευτικά χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών ή/και από ζώνες µε ετήσια ανθοφόρα φυτά-ξενιστές επικονιαστών ή/και ωφέλιµων χωρίς την εφαρµογή θρεπτικών και φυτοπροστατευτικών ή/και υφιστάµενα στοιχεία του αγροτικού τοπίου.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 990 της Agrenda
Σε εκµεταλλεύσεις οι οποίες δηµιουργούν περιοχή οικολογικής εστίασης µε τη συµµετοχή καλλιεργειών που δεσµεύουν το άζωτο (σε κάθε περίπτωση χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών), θα πρέπει να δεσµεύεται το 10%, εκ των οποίων τουλάχιστον το 60% θα πρέπει να είναι γη υπό αγρανάπαυση ή/και µη παραγωγικά στοιχεία του τοπίου. Σε όλες τις παραπάνω εκµεταλλεύσεις, πρόσθετη ενίσχυση χορηγείται για τη σπορά ή/και διατήρηση, φυτών ξενιστών επικονιαστών ή/και ωφελίµων οργανισµών στις παρυφές των αγροτεµαχίων σε έκταση ίση µε το 1% της αρόσιµης εκµετάλλευσης.
Χορηγείται ενίσχυση 2,5 ευρώ ανά στρέµµα για την δηµιουργία ή/και διατήρηση περιοχών οικολογικής εστίασης σε 10% τουλάχιστον της αρόσιµης έκτασης της εκµετάλλευσης. Στην περίπτωση καλλιέργειας φυτών-ξενιστών, στην παραπάνω ενίσχυση προστίθενται 2 ευρώ ανά στρέµµα και το συνολικό ύψος ενίσχυσης διαµορφώνεται σε 4,5 ευρώ/στρέµµα.
Β) Νέα επιλογή. Στις εκµεταλλεύσεις που διαθέτουν αρόσιµη έκταση, ενισχύεται η δηµιουργία νέων στοιχείων του τοπίου ως περιοχών οικολογικής εστίασης στο 10% της εκµετάλλευσης, πέραν των υφιστάµενων στοιχείων του τοπίου που είναι επιλέξιµα στη δράση Α. Αυτά περιλαµβάνουν δενδροστοιχίες, συστάδες δέντρων, µεµονωµένα δέντρα και θαµνοστοιχίες. Επιλέξιµα είναι τα δασικά και καλλιεργούµενα δέντρα της ελληνικής χλωρίδας, µε πυκνότητα φύτευσης 50 έως 100 δέντρα ανά εκτάριο, εκ των οποίων µόνο 10 δέντρα ανά εκτάριο µπορεί να είναι καλλιεργούµενα είδη που όµως η καλλιέργειά τους δεν έχει στόχο την παραγωγή και στα οποία δεν επιτρέπεται η εφαρµογή χηµικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι θάµνοι εγκαθίστανται είτε επί των γραµµών των δέντρων είτε στις παρυφές των αγροτεµαχίων.
Χορηγείται ενίσχυση 25 ευρώ ανά στρέµµα για τη δηµιουργία νέων στοιχείων του τοπίου (δέντρων και θάµνων). Από το δεύτερο έτος και µετά, χορηγείται ενίσχυση 5 ευρώ ανά στρέµµα για συντήρηση των δέντρων και των θάµνων.
Διαβάστε επίσης: Ερωτηματικό η προκήρυξη δάσωσης γεωργικών γαιών
04-11-2024 18:57Ελλας
Ανάθεμα κι αν ξέρουν τι τους γίνεται αυτούς που σκέφτονται και τα βγάζουν αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο ουδεμία σχέση με χωράφια.
Απάντηση04-11-2024 15:40D.k
Πληρώστε σε μόνιμη βάση 25€ και να δείτε πόσα χωράφια γίνονται δάσος
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)04-11-2024 12:24Έλλην
Αντί να δώσουν κίνητρα στον αγρότη να βάλει σιτάρι και ότι άλλο είναι χρήσιμο για την τροφή του κόσμου αυτοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να μείνουν τα χωράφια χερσα με θάμνους και ότι άλλο κατέβει στο κεφάλι τους μάλλον θέλουν να εισάγουν τα πάντα μάλλον πρέπει να εισάγουμε και πολιτικούς μπας και αλλάξει κάτι
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)04-11-2024 09:27guru
Οι αβαρείες που θα προκύψουν από τα μελλοντικά κλαδιά κοστίζουν περισσότερο......
Απάντηση