BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πόροι ύψους 519,6 εκατ. για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, παρευρέθηκε στην στην Αλεξανδρούπολη για τη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027».

palith

53
0

Στη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του ΠΑΛΥΘ για την ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, τονίζοντας τη σημαντική τους συμβολή στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας.

Ο Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας αναφέρει χαρακτηριστηκά πως «Οι Υδατοκαλλιέργειες αποτελούν βασικούς μοχλούς εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, συνδυάζοντας πρωτογενή παραγωγή, εξαγωγική δυναμική και καινοτομία. Είναι κλάδοι που συμβάλλουν ουσιαστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, προσφέροντας υψηλής βιολογικής αξίας προϊόντα και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές».

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, ΕΠΑΛΘ 2014-2020, η οποίο σημείωσε απορρόφηση 103,18% σε όρους πληρωμών, χρηματοδότησε δράσεις που ενίσχυσαν τη Θράκη και άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, υλοποιήθηκαν 37 ιδιωτικές επενδύσεις και 5 δημόσια έργα στη Ροδόπη και τον Έβρο, με συνολική δημόσια δαπάνη 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ διατέθηκαν 6 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών, αποζημιώσεις και αντισταθμίσεις λόγω COVID-19 και της ουκρανικής κρίσης.

Το νέο πρόγραμμα ΠΑΛΥΘ 2021-2027, έρχεται να επεκτείνει αυτές τις παρεμβάσεις, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 519,6 εκατ. ευρώ. Ήδη, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 14 Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων και η Στρατηγική Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με προϋπολογισμό 5,35 εκατ. ευρώ.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, όπως η βιώσιμη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι οι αλιευτικές δραστηριότητες ασκούνται με τρόπο βιώσιμο για τα ιχθυοαποθέματα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των ξένων εισβολικών ειδών», δήλωσε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις εξαγωγές των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, που αντιπροσωπεύουν το 70-80% της παραγωγής, με την ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι να κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές. «Η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια είναι σταθερά στις πρώτες θέσεις σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη συμβολή τους στις εργασίες της Επιτροπής, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του Προγράμματος και την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα: «Η αναζήτηση σταθερά θεμελιωμένων λύσεων, ικανών να αντέχουν στο χρόνο, αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο», τόνισε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές