BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δευτέρα οι λεπτομέρειες για τα κόκκινα δάνεια αγροτών λέει ο Τσιάρας

Στο επόμενο Νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αναμένεται να κατατεθεί από Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αγροτών και συνεταιρισμών που αφορά 21.000 ΑΦΜ αγροτών και μέλη συνεταιρισμών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας μέσω ραδιοφώνου.

tss_252863_490874_type13262

749
1

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου που βάσει σχεδιασμού θα γινόταν Οκτώβριο, ο υπουργός δήλωσε ότι το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ δεν ήρθε στη Βουλή για τεχνικούς λόγους. «Θα παρουσιάσω νομοσχέδιο την Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο και ανάλογα την σειρά που θα πάρει θα συζητηθεί στις επιτροπές και στην ολομέλεια στο κοινοβούλιο. Αυτό είναι το έλασσον γιατί για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων περιμένουν 10-15 χρόνια. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να απαλλαχθούν από αυτά τα βάρη 21.000 φυσικά πρόσωπα αγρότες και πολλές χιλιάδες άνθρωποι που διετέλεσαν μέλη διοικήσεων συνεταιρισμών και είδαν την ζωή τους να είναι εγκλωβισμένη επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα που φέρνει η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται», εξήγησε.

Από κει και πέρα, ο υπουργός δήλωσε πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτελούν τον βασικό οδικό χάρτη για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ρύθμιση των κόκκινων δανείων και ενίσχυση – με ειδικό πρόγραμμα- των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτελούν τον βασικό οδικό χάρτη για τη στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον real fm και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή, ενώ ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια θα περιλαμβάνεται στο επόμενο Νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.

Όπως είπε ο Υπουργός, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το αγροτικό ισοζύγιο είναι θετικό και προς την κατεύθυνση αυτή ασκείται πολιτική, ώστε να ενισχυθούν συγκεκριμένα προϊόντα που συμβάλλουν στην αύξηση των εξαγωγών. Σημείωσε δε, ότι διάγουμε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη έχει προτεραιοποιήσει την αγροτική παραγωγή, καθώς δίνει έμφαση στη διασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας και αυτό η χώρα μας το αξιοποιεί, υλοποιώντας πολιτικές που δίνουν προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα, από τους Έλληνες αγρότες, προϊόντα.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι οι προτεραιότητες που έθεσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η ενίσχυση – με ειδικό πρόγραμμα- των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει ψηφισθεί ακόμα η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ο ΥπΑΑΤ δήλωσε: «Αυτό αποτελεί τεχνικό ζήτημα. Δεν ήλθε ακόμη κάποιο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα σας πω μάλιστα ότι θα παρουσιάσω τη Δευτέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο και με τη σειρά που θα πάρει, προκειμένου να συζητηθεί στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα έχουμε και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις», υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα τα τελευταία 15 με 20 χρόνια.

Ερωτηθείς για την κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας τη χαρακτήρισε τεράστιο ζήτημα, καθώς επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, φέροντας ως παράδειγμα τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται, αλλά και την ακαρπία σε μέρος των παραγομένων προϊόντων. Είπε ότι η Ελλάδα, με μια σειρά αποφάσεων για κατασκευή μεγάλων και μικρότερων αρδευτικών έργων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως αυτό της λειψυδρίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης πρέπει να δοθούν σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, τόσο μέσω της ομάδας των MED9, όσο και κατά τη συνάντησή του με τον νέο Επίτροπο Κριστόφ Χάνσεν, πρότεινε τη θεσμοθέτηση ειδικού Ταμείου από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα.

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία, είπε ότι οι αποζημιώσεις για τον Daniel έχουν πλέον εξοφληθεί και ότι το μόνο που απομένει είναι η εξέταση 110 ενστάσεων κτηνοτρόφων. Οι αποζημιώσεις, όπως είπε, για την παραγωγή έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του Μέτρου 5.2 για τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου, με βάση τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν, δαπανώνται 25 εκατ. ευρώ

Τέλος, σε ερώτηση για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι οι εξελίξεις που είδαμε ήταν μονόδρομος μετά από όσα συνέβησαν. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να δημιουργούνται θέματα πραγματικής αμφισβήτησης της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και των επιλογών του Πρωθυπουργού, «πολύ περισσότερο σε θέματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων, σε μια λογική που προφανώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει τεράστια επιτυχία και πρόοδο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που δεν αντιλαμβάνεται ότι με την εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουμε καταφέρει ουσιαστικά βήματα, πραγματικής αναβάθμισης του ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, πολύ δε περισσότερο σε θέματα και ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων. Ήταν μια όχι ευχάριστη στιγμή για την ιστορία της παράταξής μας, ωστόσο ήταν μια εξέλιξη η οποία μάλλον φάνταζε αναπόφευκτη». Και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, εδώ που βρισκόμαστε, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να στραφούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, παρά να ασχολούμαστε με διαφωνίες οι οποίες μπορεί να εκφράζονται, μπορεί να δημιουργούν πολιτικά γεγονότα, αλλά νομίζω ότι η προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι αυτή τη δεδομένη στιγμή. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στραφεί στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να επιχειρήσει να τα λύσει».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές