BACK TO
TOP
Θεσμικά

Όχημα για πράσινο αγροδιατροφικό μοντέλο ο κόμβος «DigiAgriFood»

Στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της αγροδιατροφικής αλυσίδας στα νέα δεδομένα προσβλέπει ο πρώτος ευρωπαϊκός κόμβος«DigiAgriFood.

thessalia_agri__2

12
0

Το «DigiAgriFood», παρουσιάστηκε σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο.

Την έναρξη της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Digiagrifood: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη μετάβαση της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα», έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Ζήσης Μαμούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο στόχο του αγροδιατροφικού κόμβου. Όπως είπε στόχος του αγροδιατροφικού κόμβου είναι να καλύψει την ψηφιακή πράσινη μετάβαση της αγροδιατροφής στη σύγχρονη εποχή, συγκεντρώνοντας επιστημονικές πληροφορίες και διαχέοντας τες στους αγρότες, μέσα από ένα εθνικό και διεθνές δίκτυο.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι «ο αγροδιατροφικός κόμβος «κουμπώνει» στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη, την οποία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή», ενώ μίλησε για την ιδιαιτερότητα που έχει η Θεσσαλία με την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή που συνεισφέρει σημαντικά στο εθνικό ΑΕΠ. Αναφέρθηκε στο πετυχημένο μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, η οποία εξάγει 30 δις σε τρόφιμα, χάρη στο «συνεταιρίζεσθαι» και κάλεσε συνεταιρισμούς και εταιρείες να στηρίξουν τον κόμβο, για να αποκτήσει η Θεσσαλία το δικό της πετυχημένο αγροδιατροφικό μοντέλο».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος χαιρέτησε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τάχθηκε υπέρ των συνεργειών και πρόσθεσε ότι «το στοίχημα της Δημοτικής Αρχής είναι μία πόλη εξωστρεφής, καινοτόμα που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Θέλουμε μία πόλη που θα στηρίζεται στην αγροδιατροφή, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής».

Από την πλευρά το ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας χαρακτήρισε αναγκαία τη μεταφορά γνώσεων από το επιστημονικό πεδίο στην παραγωγή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεχούς εκπαίδευσης των παραγωγών και πρότεινε στο Πανεπιστήμιο να διοργανωθούν από κοινού με την Περιφέρεια, ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι εξήγησαν πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο Κόμβος #Digiagrifood από τους παραγωγούς, σημειώνοντας ότι «αυτός στοχεύει στην ενδυνάμωση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού ολόκληρου του φάσματος της Αγροδιατροφικής αλυσίδας, με την παροχή υπηρεσιών για άμεσα οφέλη προς τους αγρότες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, η μείωση στη χρήση των απαιτούμενων πόρων, η βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό».

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές