Επισημαίνεται η λέξη «συνολική», καθότι δεν πάει παραπίσω μόνο η υποχρέωση των αγροτών με τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ και του ελαιοκομικού τομέα για ηλεκτρονική διαβίβαση ανά διακίνηση, αλλά και η δεύτερη περίοδος εφαρμογής της Α’ Φάσης, που περίκλειε και όλες τις υπόλοιπες αγροτικές επιχειρήσεις -με εξαίρεση πάντα τους αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Συγκεκριμένα, επίσημα, έως και τις 31 Μαρτίου καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Α’ Φάση αφορά τις βασικές λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA.
Εν συνεχεία, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1 Οκτωβρίου.
Δεκαπλάσια τα πρόστιμα, μέχρι και 10.000 ευρώ
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται και η αυστηροποίηση και του πλέγματος κυρώσεων για την διακίνηση αγαθών χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, με δεκαπλασιασμό των σχετικών προστίμων.
Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
- πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
- δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Κάθε καρότσα και διαβίβαση στην ΑΑ∆Ε
Όσον αφορά την ελαιοκοµία, το νέο σύστηµα που τελικά θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα ελαιοκομική περίοδο για τον απλό παραγωγό, έχει ως στόχο να συνδέσει τα παραστατικά του ελαιοτριβείου µε τα ψηφιακά ∆ελτία Αποστολής του ελαιοπαραγωγού, µε τέτοιο τρόπο να µπορεί το κράτος να ελέγξει δειγµατοληπτικά την πιστότητα της διακίνησης. Τα δεδομένα προφανώς θα διασταυρώνονται και με την ψηφιακή δήλωση συγκομιδής ελαιοκάρπου που θα κάνει λογικά ντεμπούτο και αυτή το 2025.
Κοινώς, έστω ένας ελαιοπαραγωγός που συγκοµίζει 5 µέρες καρπό και κάνει 10 παραδόσεις στο ελαιοτριβείο της αρεσκείας του. Με τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, ο παραγωγός θα πρέπει από τη νέα σεζόν να κόψει ψηφιακά 10 ∆ελτία Αποστολής, να τα διαβιβάσει και να τα εκτυπώσει στο χωράφι, υπολογίζοντας την ποσότητα του καρπού που παραδίδει κατά προσέγγιση. Εν συνεχεία, το ελαιοτριβείο θα κόβει κλασικά ένα συγκεντρωτικό παραστατικό µε το αποτέλεσµα της έκθλιψης, το δικαίωµα του ελαιοτριβέα (σε είδος ή χρήµα) και θα επισυνάπτει τα ψηφιακά ∆ελτία Αποστολής, ενώ θα σηµειώσει αν το ελαιόλαδο παραδόθηκε πίσω στον παραγωγό η αποθηκεύτηκε στην εκάστοτε επιχείρηση. Κάπου εδώ έρχεται το αίτηµα αρκετών ελαιοπαραγωγών για υποχρεωτικά ζυγολόγια στο ελαιοτριβείο.
Με το παραπάνω σύστηµα, µπορεί να µην λύνεται το πρόβληµα της ετήσιας «αυτοκατανάλωσης» (τενεκές), ωστόσο το κράτος είναι σε θέση να ελέγξει ευκολότερα (αρκεί ο QR κωδικός) και αποµακρυσµένα τη διακίνηση του ελαιόκαρπου, βεβαιώνοντας πως οι παραγόµενες ποσότητες ελαιόλαδου είναι υπαρκτές, ώστε να επιβεβαιώσει έπειτα σε δεύτερο χρόνο σταδιακά την εµπορία τους.
Εξαιρούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος
Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά από 6 Αυγούστου, όταν δηλαδή δηµοσιεύτηκε η απόφαση της ΑΑ∆Ε για το ηλεκτρονικό ∆ελτίο Αποστολής, εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικής τιµολόγησης οι αγρότες ειδικού καθεστώτος. Κοινώς όσοι ελαιοκαλλιεργητές έλαβαν το περασµένο φορολογικό έτος κάτω από 5.000 ευρώ σε επιδοτήσεις και είχαν τζίρο κάτω από 15.000 ευρώ.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί