BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ψάξτε από άλλη δράση φέτος το πριμ σποράς επιβεβαιώνει ο υπουργός

Μόνο το πριµ αντικατάστασης θα είναι διαθέσιµο από τη ∆ράση 1 των οικολογικών σχηµάτων 2025, για τους παραγωγούς σιτηρών και ψυχανθών εξέλιξη που αφορά τις φετινές χειµερινές σπορές, όπως επιβεβαιώνει και επίσηµα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τις πληρωµές των οικολογικών σχηµάτων που δηλώθηκαν στο ΟΣ∆Ε 2024.

8_90

Γιώργος Κοντονής

6623
2

Συγκεκριµένα, όπως έγκαιρα είχε γράψει η Agrenda το πριµ σποράς για χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή στα πλαίσια των οικολογικών σχηµάτων πλέον θα δίνεται µόνο σε όσους αγρότες προτίθενται να τα σπείρουν σε εκτάσεις όπου καλλιεργούσαν µηδική, βαµβάκι ή καλαµπόκι, µε τις αρµόδιες αρχές να βάζουν τέλος σε µία από τις πιο δηµοφιλείς δράσεις ενίσχυσης της ΚΑΠ. Η µέγιστη επιδότηση θα έχει ως εξής:

  • Χειµερινά ψυχανθή: Αντικατάσταση µηδικής 48,8 ευρώ το στρέµµα, βαµβακιού 10,9 ευρώ το στρέµµα, Αραβοσίτου 31,6 ευρώ το στρέµµα.
  • Χειµερινά σιτηρά: Αντικατάσταση µηδικής 52,2 ευρώ το στρέµµα, βαµβακιού 14,3 ευρώ το στρέµµα, αραβοσίτου 29,7 ευρώ το στρέµµα

Καταργείται, λοιπόν, για τις χειµερινές σπορές 2024 (αφορά δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2025) η ∆ράση 31.Β των οικολογικών σχηµάτων που προέβλεπε ενίσχυση για την απλή σπορά σιτηρών ύψους 31,3 ευρώ το στρέµµα (πληρώθηκε µε 13 ευρώ το 2023) και ψυχανθών µε ενίσχυση 62,8 ευρώ το στρέµµα (πληρώθηκε µε 28 ευρώ).

 Παρακολουθήστε ζωντανά τον Αγρότη της Χρονιάς 2025


Φαίνεται πως ο λόγος της κατάργησης, µε βάση τα όσα αναφέρει ο υπουργός ως απάντηση στην ερώτηση που έθεσε ο ο Τοµεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία Βασίλης Κόκκαλης, έχει να κάνει µε τη µορφή που είχε πάρει το πριµ, το οποίο λειτουργούσε σαν συνδεδεµένη ενίσχυση. ∆ηλαδή όποιος έβαλε σκληρό σιτάρι το 2023 έλαβε και συνδεδεµένη 10 ευρώ και αυτόµατα eco-scheme των 13 ευρώ το στρέµµα. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές αρχές που εντόπισαν αυτή τη στρέβλωση, ανάγκασαν τους αρµόδιους για τη συγγραφή του Στρατηγικού Σχεδίου, να καταργήσουν τη δράση.

Για το αν τώρα υπάρχει περιθώριο αλλαγής πάνω στη µεταρρύθµιση αυτή και επαναφορά του «εύκολου» πριµ σποράς, οι πιθανότητες µοιάζουν ελάχιστες αν όχι µηδαµινές, καθώς µιλάµε για στρέβλωση και καταστρατήγηση του κανονισµού της ΚΑΠ περί απαγόρευσης της διπλής ενίσχυσης της ίδιας δέσµευσης.

Αναλυτικότερα στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραµµα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαµβακιού, µηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές µε καλλιέργειες χειµερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαµβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάµβαναν και το 2023. Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισµένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεµάχιο το προηγούµενο έτος καλλιεργούνταν βαµβάκι, αραβόσιτος και µηδική.

Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:

  • να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
  • να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
  • να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.

Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάµβακος έχουν να επιλέξουν από µια ευρεία γκάµα οικολογικών προγραµµάτων από όπου µπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν µε:

  • πρακτικές φυτοκάλυψης,
  • αξιοποίηση των υπολειµµάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονοµίας,
  • εφαρµογή γεωργίας ακριβείας µέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρµογής των ψεκασµών και της λίπανσης,
  • ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.

Επισηµαίνεται ότι, δεν αλλάζει τίποτα ως προς τις ενισχύσεις που λαµβάνουν οι παραγωγοί για τις συγκεκριµένες δράσεις τα έτη 2023 και 2024. Μετά την τροποποίηση οι συνολικοί πόροι που ετησίως διατίθενται µέσω των οικολογικών σχηµάτων παραµένουν οι ίδιοι, όπως αµετάβλητοι παραµένουν και οι πόροι για τις ετήσιες καλλιέργειες, ενώ µε τις αλλαγές που γίνονται ανακατανέµονται µεταξύ των συγχωνευµένων δράσεων της ίδιας παρέµβασης.

Σε κάθε περίπτωση, η αναθεώρηση των παρεµβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ είναι µια δυναµική διαδικασία, ανοικτή σε προτάσεις για βελτίωση των όρων χορήγησης των ενισχύσεων µε γνώµονα πάντα την διασφάλιση των συµφερόντων των παραγωγών σε συνδυασµό µε την αποφυγή στρεβλώσεων στην εφαρµογή τους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί




Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές